Viszonylag kevesen ismerik még a Bálna emeletén található Új Budapest Galériát, pedig az új időszaki tárlat is azt bizonyítja, hogy színvonalas kiállítóhellyel van dolgunk. Neonok, lézerek, LED-égők és projektorok: ezt várhatjuk a Több fény! című kiállításon.

Egyre furcsább a Bálna sorsa: míg a Duna felőli oldalon már most alig találni asztalt a teraszokon, a kultúrpláza nagyobb része még mindig üres, a betelepedett néhány bolt pedig megkezdte a balkáni bazárrá alakítást a folyosókra kihelyezett ruhafogasokkal, ami elég érthetetlen lépés egy amúgy üres üzletekkel teli központban. Pedig az oldalában napozó tömegek és a mellette parkoló buszok azt bizonyítják, hogy nem feltétlenül életképtelen a koncepció, ha a parkot is rendbe tennék, kifejezetten forgalmas lehetne a környék – magyarán lenne fizetőképes kereslet, és a hely simán elbírna pár nívósabb éttermet, galériát és ruha- vagy cipőboltot.

E kis helyszínbemutatás után belépünk az Új Budapest Galéria kiállítóterébe. Nagyméretű, átfogó tárlatra készüljünk: a Paksi Endre Lehel kurátor ötletéből és rendezésében megvalósult, nagyszabású fényművészeti tárlat célja, hogy bemutassa a hazai művészek világtrendekhez kapcsolódó, nemzetközi színtéren is helytálló kísérleteit.

A kiállított művel között találjuk többek között Kepes György, Erdély Miklós, Galántai György, Július Gyula, Eperjesi Ágnes, Szilágyi Lenke és Dóra Berkes, Bordos László Zsolt és Erdély Dániel, valamint a BLOCK Csoport munkáit.

A hazai művészek alkotásai alapos válogatásra adtak lehetőséget. A

kiállítás anyagát

a partnerek – a Budapesti Történeti Múzeum, a Fővárosi Képtár, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, az egri Kepes Intézet, a budapesti Magyar Elektrotechnikai Múzeum – műtárgyaival és szakmai segítségével egészítették ki.

Bőséges tér jutott a neonoknak, lézereknek, LED-égőknek és projektoroknak, de eközben a rendezők nem feledkeztek meg mindezt kontextusba helyezni, így például képet kapunk a budapesti díszkivilágítás kezdeteiről is.Lux in tenebris, vagyis fény a sötétségben: a Bálna sorsát elemző gondolatmenetünkre is igaz a szemben található gimnázium jelmondata, a fent idézett latin mondat. Ha ilyen tárlatokat hoz sorra a Bálna, van némi remény a lézerblokkolón lézeren és a nyúlon bálnateraszokon túl.