Trambulinról ugorva, szaltózva zsákolnak, Guinness-rekordokat döntenek, bejárták a világot Indonéziától Costa Ricáig. Nem túlzás, hogy külföldön ismertebbnek számítanak, mint hazánkban. Ők a világhírnév ajtaján dörömbölő, 2004-ben alakult budapesti Face Team nevű akrobatikus sportszínház.

A 18 tagból álló társulat igazi áll-leesős bemutatókkal szögezi le a közönség figyelmét. A fiúk (és a lányok, merthogy immáron hölgycsapatuk is van!) döbbenetes koreográfiákat találnak ki a trambulin, a kosárpalánk- és labda segítségével; félcsavaros szaltókat ugranak a levegőben, a gyakorlatok végén palánkrepesztő zsákolással húzzák be a labdát a gyűrűbe.

Az akrobatikus kosárlabda, kézilabda, korfball, labdazsonglőrködés és breaktánc vonalon nyomuló csapatot bő tíz évvel ezelőtt alapította Takács Áron korábbi kosárlabdázó. Az azóta eltelt időben több száz fellépést számlál hazánk első ilyen jellegű formációja, mely rengeteg rangos eseményen és fesztiválon járt, szerepelt például a híres

Britain’s Got Talent tehetségkutató tv-showban, valamint egy

Magyarországot népszerűsítő videoklipben, amit több mint 18 millióan láttak.

A Face Team történetének talán legnagyobb sikerét elérve tavaly szeptemberben fellépett a spanyolországi kosárlabda-világbajnokságon, ott 16 nap alatt 29 show-t adott, megmutatta magát az elődöntőn és a bronzmérkőzésen is.

Az elmúlt év decemberében három hetet töltöttek a fiúk Indonéziában, ahol akkora sikerük volt, hogy szinte sztárként kezelték őket – legjobb példa erre, hogy karácsony utáni távozásukkor megtriplázódott az Instagram-követőik száma. Meghívást kaptak egy angliai, ottani ismert embereket foglalkoztató népszerű műsorba is, melynek lényege, hogy a helyi sztárokat kiemeltek saját kis megszokott környezetükből és valami szokatlanra „kényszerítették” őket, természetesen egyvalaki közülük hosszas rákészülést igénylően alkalmi Face Team-tag lett.

„Legutóbb Hollandiában, Rotterdamban lépett fel a társaság, ahol a korfball döntőn csináltunk műsort 6-8 ezer ember előtt. Óriási hangulat volt!” – avat be a legfrissebb élményekbe az egyesület kitalálója. „A csapat fő profilja a kosárlabda, de korfballból és kézilabdából is tartunk bemutatót, évente általában egy-kettőt. Ezekből azért csak ennyit, mert jóval több rákészülést és másfajta koreográfiát igényelnek, pedig rajtunk kívül senki nem csinál akrobatikus korfball és kézi műsort a világon…”

Ahogy fentebb említettük, itthon valahogy nincsenek igazán elismerve. Kosárlabdás berkekben persze mindenki tud és elismerően szól róluk (legutóbbi hazai prominens fellépésük alkalmával a kosárlabda Magyar Kupa-döntőn rekordot állítottak fel

16 szereplős bemutatójukkal), ám az országos ismertségük nem túl jelentős, mondhatni hírük szájhagyomány útján terjed, hiába szerepeltek több tucat újságcikkben, televíziós műsorban.

Néhány napja az egész világot bejárta az a spanyol Jamie Massieu által készített fotó, amely Takács Áron látványos zsákoló mozdulatát örökíti meg, és amely első lett a nívós SonyWorldPhotography verseny „Split Second" (pillanat tört része) kategóriájában.

Látva a szemkápráztató mutatványokat, adódik a kérdés, meddig lehet ezt csinálni és van-e határa a trükkök kitalálásának? „Nincs. Vagyis van: a csillagos ég. Mi annak idején úttörők voltunk, nekünk senki sem tanította meg, mit és hogyan csináljunk. Az általunk edzett gyerekek viszont folyamatosan jönnek elő olyan új gyakorlatokkal, hogy csak ámulunk rajtuk, gyakorlatilag túlszárnyalnak minket e téren. A jövőbeli céljaink az ifjabbakra épülnek: minél tovább fent maradjon a Face Team neve, minél több gyerek kapjon lehetőséget és ismerje meg ezt a sportágat” – mondja Áron, aki egyébként „főállású Face Team-es” és az utánpótlás gárda edzője.

Talán nem gondolnánk, de folyamatosan várják a bátor jelentkezőket a csapatba, az edzők ugyanis toborzókat tartva országszerte keresik a csiszolatlan gyémántokat. A bekerüléshez nem árt tehetségesnek és kitartónak lenni, jó barátságot ápolni a trambulinnal és/vagy a labdával, plusz nem jelent hátrányt a tornászmúlt sem. Júliusban indul a felkészülésük a 10 hónapos franciaországi turnéra, melynek keretében az egyik leghíresebb francia revün lépnek fel, nem egyszer napi több előadással. Ha megfelelsz a fenti feltételeknek és jelentkezel a Face Team nyári táborába, akár még az is előfordulhat, hogy rajta leszel a gallföldre tartó buszon.