A Kodály Method project nyomán, közösségi finanszírozásból az Indiegogo oldalon gyűjtöttek az új Balaton Method filmre, így nem is volt biztos, hogy megvalósulhat a terv. Szerencsére a leendő publikum úgy döntött, látnak fantáziát a kicsit budapesti, kicsit balatoni kezdeményezésben, így 2014 nyarán leforgatták, és megszületett a 17 videoklipből álló film. Március első hétvégéjén debütált az Akvárium Klubban, a hónap végétől számos balatoni és fővárosi mozi is műsorjára tűzi a road movie-t.

Az alkotópáros már megjárta Cannes-t is, a Kodály Methoddal pedig bizonyították, hogy nem kell feltétlenül követni a megszokott videoklipes formulákat. A sikerre való tekintettel belevágtak a Balaton Method megvalósításába, s, bár hazánkban még nem feltétlenül terjedt el a közösségi finanszírozás, bátran döntöttek amellett, hogy másokra bízzák projektjük sorsát. Az indiegogo-n keresztül akár úgy is támogathattuk a Balaton Methodot, hogy rajtuk keresztül vásároltuk meg fesztiválbérletünket, befizettük magunkat egy forgatási napra, a stáblistára, vagy előre megvásárolhattuk a bemutatóra szóló belépőt. Elérték, sőt, túllépték a kitűzött összeget, ami egyet jelentett azzal, hogy nyáron forgatnak és 2015-re a moziszékekből figyelhetjük, ahogy Sena, az Elefánt, vagy akár a Middlemist Red tipikus balatoni helyszíneken zenél.

A rizikós indulástól most egészen odáig jutottunk, hogy azok, akik például a bemutatóra már megvásárolták a jegyüket, valóban ott ülhettek az Akváriumban, az első nyilvános vetítésen. Koncertekkel turbózták fel a programot és információink szerint hamarosan mind a fővárosban, mind a Balatonon (igen, a kertmozikban!) is vetítik majd a road movie-ba ültetett örömzenés képeslapot.

Tényleg olyan a Balaton Method, mint anno, mikor az amerikai nagybácsitól zenélős, világítós, nagyon menőre sikerült képeslapot kaptunk. Csupán akkor a jövő érkezett a múltba, az alkotópáros és a zenészek pedig a múltat ültették a jelenbe. Hiszen akárhogy nézzük, sokaknak a Balaton mai napig csak egy gyermekkori emlék: delfines hattyús csúszdás, naptejillatú óriás strand, ahol vizesen, az árnyékban dideregve volt a legfinomabb a lángos, és ahol a diszkókban még a sötétben is rikítottak a szezon végére vörössé vált hófehér német turisták. Mi tudjuk, hogy ennél sokkal több, s ez a film arra is tökéletes lehet, hogy sokakban nosztalgiát ébreszt, a fiatalabb generáció pedig nagyon jó hangulatokat kaphat arról a Balatonról, ami nem csak a zamárdi fesztiválozást, vagy a Kékszalagot jelenti.

17 zenekart, zenészt kértek fel a film elkészítéséhez, s azért is mondtuk, hogy kicsit budapesti az érzés, mert ezek többnyire olyan zenekarok, amelyek fővárosi központúak és a budapesti fiatalok ízlését, világát tükrözik. Ők lettek balatoni hangulatokba beemelve: a révfülöpi vasúti váróba (Grand Mexican Warlock), a fonyódligeti vízi csúszdára (Subscribe), a Hotel Ezüst Part szálloda erkélyeire (Napra), vagy éppen a balatonföldvári kultúrházba (AKPH).

Bravúros képi megoldásokkal találkozunk minden esetben. Vágás nélküli percek, remek zenék, archív jelenetek bevonása, hangulatkeltő átvezetések jellemzik a Balaton Methodot. Feltűnik Demjén Ferenc, valamikor a ’70-es évekből, egy platformon megfér egymás mellett a Punnany Massif életigenlő slágere és a vászon gumimatracot tologató, virágos fürdőruhás nagymama. Így balatoni, nekünk pestieknek is.

A Balaton Method hét legjobb helyszínéről szóló We Love Balaton cikket ITT találjátok.