Nehéz volna vitatni, hogy a francia, tágabb értelemben véve pedig a frankofón, vagyis franciául beszélő filmek az abszolút élvonalat jelentik. Ezért is érdemes odafigyelnünk az immáron ötödik alkalommal megtartott rendezvényre. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban ismerkedhetünk a friss alkotásokkal: közel 30 film, 14 országból, február 27-től.

Irigylésre méltó a francia nyelvű világ filmtermése, amellyel évről évre megörvendezteti a mozirajongókat. Olyan sok a nívós alkotás, hogy az „átlag mozinéző” nem is tudná végignézni ezeket. Emiatt is remek alkalom a szemlézésre a Frankofón Fesztivál nyitányaként értelmezhető filmnapok.

A programsorozat nyitófilmje a kanadai Mommy című alkotás, amelyért Xavier Dolan rendező Cannes-ban megkapta a zsűri különdíját. A Mange tes morts - magyarul Tagadd meg az őseid! - című francia road movie egy karavánokban élő vándorcigány családon belüli küzdelmet mutatja be. Az alkotó, Jean-Charles Hue idén a Frankofón Filmnapok egyik díszvendége lesz. Rajta kívül szintén ellátogat hozzánk Laurent Cantet, a cannes-i Arany Pálmát elhódító, Az osztály című, komoly nemzetközi sikert aratott film író-rendezője.

A P’tit Quinquin egy sorozatgyilkos utáni valószínűtlen nyomozás történetét tárja elénk egy francia tengerparti kisvárosban. A film több kritikai lap szerint a tavalyi év legjobbja, így kíváncsian várjuk mi is. A közönség körében érdeklődésre tarthat számot a Saint Laurent című film, amely a világhírű tervező életét mutatja be az Yves Saint Laurent születésének idején. Végezetül nagyon várjuk az Életrevalók (Intouchables) rendezőinek (Éric Toledano, Olivier Nakache) új filmjét is: a Samba című alkotás főszereplője a briliáns Omar Sy.A fiatalok útkeresésének szentelt szekcióhoz kapcsolódva a szervezők Céline Sciamma és François Ozon két-két filmjét is műsorra tűzik a Francia Intézetben.

A filmek egy részét magyar, illetve angol felirattal vetítik. A teljes árú jegyek mindössze 1000 forintba kerülnek, további kedvezményeket kapunk diákigazolvánnyal, illetve bérlet vásárlása esetén. További információk és jegyek az esemény Facebook-oldalán, illetve az Uránia oldalán.