A Nemzeti Múzeum kertjére néző, pompás belvárosi palota, ad otthont a Brody House-nak, mely gondosan megmunkált kő homlokzatával és századfordulós stílusjegyeivel nyűgözi le az arra járókat. Nem csak a külcsín, a belbecs is lényeges: a nemzetközileg elismert butik hotel vendégei különböző technikákkal készült modern műalkotások és új életre keltett antik bútorok jó ízléssel összeválogatott sokaságában élhetik átmeneti mindennapjaikat.

A Bródy Sándor utca 10 gazdagon díszített épületét 1896-ban, a főváros aranykorának csúcsán emelték; ma a Palotanegyed példás építészeti emléke. Annak idején a magyar Parlament a szomszédban lévő grandiózus épületben ülésezett, ott, ahol ma a Olasz Kultúrintézet található. Az évek során az épületkülső kézzel faragott virágmotívumait és angyalarcait jócskán megtépázták a magyar történelem viszontagságai: a két világháború és az 1956-os forradalom, de a kommunista rezsim alatti félévszázados elhanyagoltság is csak rontott az épület állapotán. Mindezek ellenére a díszes építmény létrehozásában főszerepet játszó esztétikai energiák a mai napig nyilvánvalóan jelen vannak kívül és belül egyaránt.

2009-ig William Clothier és Peter Grundberg, a hotel két alapítója és több művész is a modern designnal megspékelt, nagy múltú palotában élt, és gyakran rendeztek itt kultúrszalonokat, valamint nagyszabású vacsorapartikat, amelyek a budapesti kortárs művészeti élet virágzásának köszönhetően egyre népszerűbbek lettek. Ez inspirálta Williamet és Petert, hogy létrehozza a Brody House-ot, amely egyszerre butik hotel és a helyi művészek találkozási pontja. Továbbá festményeket, fotókat és szobrokat bemutató kiállítótér és számtalan egyéb kreatív program helyszíne. A hotel megnyitása után nem sokkal a város legkeresettebb szálláshelyévé vált.

Az épület számos felújításon esett át (a legutóbbi a múlt hónapban fejeződött be), és jelenleg több emeleten, 11 különböző szobával és apartmannal várja vendégeit, akiknek garantáltan rendhagyó élményben lehet részük, hiszen minden helyiség komplett designjáért más és más művész vagy kurátor felel. Ráadásul vannak olyan szobák, amelyeket évente teljesen átalakítanak. Az igényes enteriőr ellenére azonban nyoma sincs a sok butik hotelben tapasztalható sznob légkörnek: a rugalmas, de abszolút profi személyzet és a hatalmas közös helyiségek falait díszítő, folyton változó műalkotások színes gyűjteménye baráti hangulatot kölcsönöznek a hotelnek.

Belépve rögtön szembe is találjuk magunkat egy ilyen remekművel: egy kétméteres, modern, fémből és fából készült szobor áll nem messze a főbejárattól, ahová hatalmas, ólomüveges, kovácsoltvas korlátos lépcsőházon keresztül juthatunk fel. A recepciós pultot óriási Lego kockákra emlékeztető, színes fadarabokból állították össze, mellette pedig zseniálisan kidolgozott, kartonból készült állóóra ketyeg.

A Brody House egyik legvonzóbb aspektusa ez a fesztelenség, amely a bejelentkezés pillanatától átjárja az ide betérőket. Mi is azonnal érezzük a barátságos légkört, amikor a mosolygós recepciós hölgy átnyújtja a fehérítetlen papírra nyomott, alapinformációkat tartalmazó szórólapot, amelyen többek között megtaláljuk a beléptető kódot („Ezt érdemes feljegyezni, ha nem szeretnétek az utcán éjszakázni...”) és a Wi-Fi jelszavát („De ha lehet, inkább felejtsétek el a munkát egy estére...”). Bár a recepció csak reggel 8 és este 8 között üzemel, az egyedi bejelentkezés megoldható a korábban vagy később érkező vendégek számára, sőt van egy „segélyhívó” szám is, amelyen bármikor lehet segítséget kérni.

A rendkívül ízléses szobák kortárs magyar és külföldi művészek festményei, szitanyomatok, szobrok, fényképek és multimédiás darabok eklektikus gyűjteményét rejtik. A falakról környezetbarát vadásztrófeákként színes kartonból kivágott szarvasagancsok figyelnek, mellettük hullámzó vonalakkal dekorált filmszalagok és egy ázsiai írásjelekkel ékesített, göcsörtös szobor, amelynek hangszóróiból folyamatosan remek zenék szólnak.

A galériába illő műalkotások mellett a közös terek pihenősarkaiban és az asztalok körül különféle stílusú vintage székek állnak, a színes kanapék melletti fakkokban könyvek sorakoznak, középen pedig egy régi szánkó kapott új szerepet dohányzóasztalként. Míg nappal az óriási ablakokon keresztül élvezhetjük a napsütést vagy a fák fölött a Nemzeti Múzeum udvarára nyíló kilátást, téli estéken a kandallók meleg fénye teremt hangulatot.

Minden szobának saját neve és karaktere van, amely az egyes felelős tervezők képzeletét dicséri. Mi az éjszakát a Budapesten élő, fiatal francia művészről, Ludovic Thiriez-ről elnevezett Ludo szobában fogjuk tölteni.

A szobához tartozó fürdőt egyik oldalon vakolatlan fal határolja, amelynek egy részét régi stílusú cirkuszi poszterekből, kottákból, magazinoldalakból, kézzel írott levelekből és random dokumentumokból készített papírkollázs díszíti. A másik oldalon különböző színű fadarabokból gondosan összeillesztett, hullámvonalas mintázatú térelosztó áll, rajta csövek és ablakkilincsek, amelyek ruhafogasként funkcionálnak. Az íróasztal egy régi Singer varrógép asztalából lett kialakítva, a falon függő csap pedig elsőre szinte alig vehető ki a színes fadarabok alkotta háttérből.

A fürdő igazi sztárja a romantikus fürdőkád, amely mellett egyedülálló módon antik létra tölti be a törölközőtartó szerepét. A masszív ágykeret végét fejtámasz gyanánt egy régi ajtó koronázza, a plafonról pedig különleges “csillár” lóg, amely kör alakú fémkeretre erősített hosszú karú asztali lámpákból áll. Annyiféle apró részlet teszi érdekessé a szobát, hogy örülünk is a tévé hiányának – a Brody House legtöbb szobája szándékosan televíziómentes zóna.

Bár a hotel összességében vintage (majdhogynem steampunk) irányt képvisel, a Ludo szoba és a Brody House többi apartmanja is minden modern szolgáltatással fel van szerelve. A fürdőszobai lámpák és szellőztetők mozgásérzékelővel működnek, a kád melletti faládában Vidal Sassoon hajszárítót találunk, és a digitális fűtőrendszernek, valamint a kényelmes paplannak és a hatalmas párnáknak köszönhetően a vendégeket mindig kellemes meleg veszi körül. A Brody House büszkén vallott környezettudatos filozófiájával mi is egyetértünk, így boldogan teszünk eleget a felhívásnak, amely az energiatakarékosság jegyében arra ösztönzi a vendégeket, hogy oltsák le a villanyt, ha már nincs rá szükségük - a kedves illusztráció, amely szerint így megmentünk egy jegesmedvét, már csak hab a tortán.

Mivel a Brody House a Ráday utca és a zsidó negyed közelében, éttermek és éjszakai szórakozóhelyek szomszédságában található, így tulajdonképpen semmiért sem kell túl messzire mennünk. Egy rövid sétát mi is teszünk a környéken, és mire visszaérünk, a közös helyiség teljesen kiürült, csak a jazz és a pattogó tűz hangjai hallatszanak. A becsületkasszás bárnál sem találunk senkit a rengeteg féle magyar és külföldi italon kívül, így hát leülünk, hogy elfogyasszunk egy igen tisztességes pohár Etyeki Kúria házasított vörösbort. A szobában lazítva, a tűztől és jó bortól felmelegedve úgy érezzük, hogy a Brody House-ban megszállni nem szokványos hotel-élmény, inkább olyan, mintha különösen remek ízlésű, nagyvárosi barátaink házára felügyelnénk.

Az abszolút pihentető alvás után vár a kiadós reggeli, amit a közös helyiségben szolgálnak fel: a kontinentális választékban van minden a teljes kiőrlésű croissant-tól, ízletes sajtoktól, aszalt és friss gyümölcsöktől kezdve egészen a különféle reggelizőpelyhekig, amikhez a tejet a vendégek az aberlouri szeszfőzdéből származó antik üvegből önthetik. A menüben frissen készült meleg ételeket is találunk, például Eggs Benedictet, vagy palacsintát.

A fantasztikus reggeli után ideje visszatérni a
Ludo szobába: miután összepakoltuk a holminkat, még utoljára elmerütlünk a művészi atmoszférában, aztán sajnos nem maradt más hátra, mint a kijelentkezés. Az itt eltöltött este után könnyű megérteni, a Brody House sok vendége számára miért ez a legkedvesebb látnivaló a városban.

A cikk megjelenésekor a Brody House-ban egy személyre körülbelül 70 euró és 120 euró közötti szobaárak érvényesek, az ár a reggelit nem tartalmazza. Az aktuális árakat megtalálod a hotel foglalási oldalán. A We Love Budapest “Egyéjszakás kaland a városban” sorozata fővárosi szállodákat mutat be, amelyek lehetővé teszik, hogy munkatársaink térítésmentesen szálljanak meg náluk. A hotelmenedzsment beleegyezik, hogy cikkünkben akár negatív benyomásokat is megfogalmazhatunk, illetve hogy a cikk az ő véleményezésük nélkül jelenik meg.