Január 21-én este a Zeneakadémián, a magyar kultúra napja előestéjén debütált a Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész tervei alapján készült csodazongora, amely mind hangzásában, mind pedig megjelenésében egészen egyedi. A futurisztikus hangszer 2,62 méter hosszú, 18 ezer alkatrészből áll, és hét évig készült, célja pedig természetesen az, hogy meghódítsa a világot.

A dizájnon és a hangzáson is változtat az új, magyar fejlesztésű versenyzongora, amely BogányiGergely zongoraművész ötlete alapján, barátaival és mérnök, konstruktőr ismerőseivel (Bolega Attila főkonstruktőrrel, Üveges Péter Attila főtervező, dizájnerrel, Cs. Nagy József zenetechnikus, intonációs szakemberrel) együttműködve készült el, a rendhagyó formát pedig maga a zene ihlette. Ezzel magyarázható, hogy a hangszeren domború és homorú felületek váltakoznak, ami miatt egy asztalszerű tárgy helyett valami dinamikusat és élőt láthat a színpadon a közönség.

Bogányi Grand Piano from Nebula Studios on Vimeo.Természetesen nem szakítottak teljesen a tradíciókkal: a zongora a Liszt-féle hagyományban gyökerezik, de a jövő felé mutat: a tervezéskor az volt a cél, hogy erőteljes, tiszta, egyenes hangzást érjenek el, amely ugyanakkor gazdag felhangrendszerrel bír.

A Bogányi zongora elkészítésekor figyelembe vették a modern hangszerek egyik legalapvetőbb követelményét is, mégpedig azt, hogy jól bírja a strapát. Éppen ezért a hangszer lelke, a rezonáns fa helyett karbonkompozitból készült, amely ellenállóbb a környezeti hatásokkal szemben, illetve még fontosabb, hogy hosszabb lecsengési időt tesz lehetővé a hangnak, amely a különleges anyag miatt jóval tisztább is.

A lábak számának is fontos szerepe van a kialakításban: a zongora a szokásos három helyett csak kettőt kapott, ami akusztikai szempontból fontos. Az újításnak köszönhetően a bal oldali azt a hangmennyiséget, amely amúgy elveszne, inkább a közönség felé tereli, vagyis a zene nemcsak felfelé, de lefelé is hangzik, ezzel növelve a koncertélményt.

Az új tervezésű zongora kiemelt jelentőségű a magyar kultúra számára, mert igenis nagy dolog, hogy egy ilyen fejlesztés Magyarországon valósult meg.

Most az a következő lépés, hogy a hangszert el kell kezdeni gyártani. Természetesen szeretnék hamarosan árusítani is: az ára 200 ezer euró (kb. 64 millió forint) lesz. A fejlesztések természetesen a sikeres fogadtatás ellenére folytatódnak, mert mindig van hova fejlődni.