Húsz éves lett a dunabeat stílus hazai alapzenekara, a Heaven Street Seven - ők egy szombati, telt házas Akváriumos koncerttel ünnepelnek, mi pedig azzal, hogy felidézzük a húsz legkedvesebb "Heveny" számunkat. A Hol van az a krézi sráctól a Nem elégig, a Sajnálom-tól a Tudom, hogy szeretsz titokban-ig íme a szubjektív szerkesztőségi toplista - bónusz playlisttel. A cikk végén pedig azt is eláruljuk, hogy hogy lehetsz ott (lélekben) a koncerten még akkor is, ha nincs jegyed!

01. Éjszaka

Bár sokáig hazánkba tévedt amerikai zenekarnak nézték az együttest, a Kisfilmek a nagyvilágból lemez egyik száma - amelyet halála után Cseh Tamásnak ajánlottak - ízig-vérig magyar, a ránk jellemző keserédes melankóliával bevont "dark funky" szám. Külön kiemelnénk, hogy közreműködik benne a Másfél szaxofonosa, Lukács Levente és a Quimby ütőhangszerese, Varga Livius.
02. Csízbörger
A középtempósabb számoknál maradva, íme egyik kedvencünk a Szállj ki és gyalogolj! lemezről: kicsit David Bowie, kicsit Roxy Music, szaxofon helyett hegedű (Szabó Attila játszotta fel), a lányoknak pedig - ahogy azt a cím is sejteti -, csízbörger-szeme van.
03. Nem elég
A Heaven Street Seven összehozott már jó pár, nyolc napon túl is a fülbe ragadó popslágert, amik közül nekünk ez a kedvencünk. Szűcs Krisztián saját bevallása szerint a 2-es villamoson utazva jött az ötlet, mi pedig a Gellért-hegy tetején szeretjük hallgatni.
04.

Wallflower

Egy britpop felől induló zenekarnál alap az angol nyelv, így nem is érdemes csodálkozni azon, hogy az első három HS7 lemezen Krisztián még nem angolul énekelt. Ennek egyik lenyomata a második, a Goal című album, amelyről nekünk a Wallflower az egyik kedvencünk. Aki 1997-ben már nézte az MTV-t, az jó eséllyel látta a szám klipjét is.

05. Mozdulj

Az orvostanhallgatók örök érvényű himnusza, a Heaven Street Seven és a Neo (ők voltak a szám társproducerei) találkozása az angolszász gitárpoppal egy tökéletesen áramvonalas sláger formájában.

06. Ez a szerelem "Egyszerűen dekódolható, közhelyeket kritikai olvasatban tálaló szöveg, nyolcvanas éveket (leginkább az ausztrál Church együttest) idéző gitárok, ügyes megoldások. Jó a szintetizátorfátyol, jó a visszhangos dobhang a refrén előtt, jó a kiállás ott kétharmad tájt – jók az arányok. A Heaven Street Seven megtanult egyszerűnek lenni, és erőlködés nélkül popslágert írni." - írta anno Déri Zsolt a számról és ehhez mi sem tudunk többet hozzátenni.

07. Sajnálom

Aki nem énekelte életében legalább egyszer teli torokból, hogy "sajnálom ez biztos valami tévedés lesz, itt nem lakik, soha nem is lakott ilyen", az még nem járt egyetlen magyar fesztiválon vagy vörösboros-kóla-illatú házibuliban.

08. Atombomba

Bár a dalszöveg („egy atombomba elronthatja az egész napod") mást állít, a HS7 talán legemelkedettebb, elszállós dala bármikor elfeledteti velünk pár percre az épp aktuális gondokat.

09. Igen

Két perces, lendületes és ironikus rockdal, mintha a Hip-Hop Boyz a Hegyekbe Fenn megírásakor az eurodance hangminták helyett a gitárért nyúlt.

10. Tudom, hogy szeretsz titokban

A szerkesztőség egyértelmű véleménye szerint a 2006-os Tudom, hogy szeretsz titokban a zenekar eddigi legjobban sikerült albuma. Ekkoriban nyerték meg a cannes-i MIDEM-en az Európai áttörés-díjat, (többek közt ezért is) elkészült az album angol verziója, Sordid Little Symphonies címmel, turnéztak Európában a Church-el, és megírták a karrierjük legjobb dalát.
11. Dél-Amerika
A szám, amit mindenki ismer. A szám, amit még az is kívülről fúj, aki amúgy nem szereti a zenekart. A szám, amit mindenki utál és mindenki imád egyszerre. Állást nem foglalnánk, de valószínűleg nem hazudunk, ha azt mondjuk, hogy az Akvárium falai beleremegnek majd a közös éneklésbe.

12. Kereplő

A Tövisházi Ambrussal készült Jazz nem a zenekar legjobban sikerült albuma, azonban erre is összehoztak pár slágert, mint a magyar népmesék szövegét, fütyülést, trombitát és persze azonnal felismerhetően "hevenyes" gitárokat négy percbe sűrítő Kereplő.

13. Hangerő "Hiába tekered a külső hangerőt, sose nyomod el a belülről jövőt." - Szűcs Krisztián legtalálóbb szövegeinek egyike, amit becsomagoltak egy könnyed, kicsit The Cardigansos popdalba.
14.

Hip-hop mjúzik

A Szia című számhoz hasonló, lendületes ökörködés, ami a Budapest Dolls album (1988) négy magyar számának egyikeként rengeteget segített abban, hogy a zenekar szintet lépjen.

15. Valami

Ez volt a másik sláger.
16. Hol van az a krézi srác "A Krézi srác nem kisebb tettet visz véghez, minthogy a lemez megjelenése hónapjában vezeti a magyar rádiós játszási listát. Hasonlót alternatívnak nevezett hazai zenekar azóta sem produkált" - idézi fel a zenekar a honlapján. A melankolikus gitár-riff mindenkinek a fülében megragad, aki valaha hallotta, akárcsak a szöveg. Szombaton pedig az összes krézi srác az Akváriumban lesz.

17. Gigerli

Ez a szám rímel talán a legjobban a HS7-höz kapcsolt kispipás, gentrys, beates világához. Érdekessége, hogy a Pannonia Allstars Ska Orchestra egyik tagja, Subicz Gábor felel a dalban hallható fúvósokért. Azonnal fütyülhető dallam, játékos szöveg, fülbemászó dallam, perfekt sláger.
18. Márta "Csak boldog akarok lenni, ez ellen nem tehet senki, csak egyszer végre fájjon, a szívem, azt kívánom." (Zárójelben jegyezzük meg, hogy a szám angol nyelvű változata a Frances.) 19. Utazás a kegyetlenbe
Ugyan már ellőttük a dunabeat kifejezést, de most megtesszük újra: már csak azért is, mert kevés magyar zenekarnál olyan magas a slágerhányados, mint a Hevenynél. Itt egy újabb példa rá.
20. Eljöttél
A végére egy kis érdekesség: a zenekar Illés-feldolgozása az Amikor én még kissrácvoltam című albumról.

Bár a szombati koncert már telt házas, van egy jó hírünk: a teljes koncert streamelhető majd ezen az oldalon keresztül. Kezdés kilenckor!