Új év, új premierek – és ami még ennél is fontosabb, új magyar filmek! 2015 szokatlanul erősen indul, hiszen ebben a hónapban debütál Johnny Depp, Benedict Cumberbatch, Channing Tatum és Michael Keaton legújabb filmje is, ráadásul az itt bemutatott alkotások közül többről is úgy tartják, hogy az idei Oscar-gála egyik nagy esélyese. Lássuk tehát, hogy melyik filmekért érdemes moziba menni januárban.

Elrabolva 3.Az Elrabolva-széria legalább annyira kiszámítható, mint Mága Zoltán karácsonyi albuma, de pont ebben áll a bája: az ember pontosan tudja, mit kap, ha beül rá: egy kemény öklű, szűkszavú Liam Neesont, golyózáport, rosszfiúkat, faék egyszerűségében is működő történetet és rosszfiúkat. A trilógia záróepizódja is pont ezt nyújtja. Ugyan most senkit sem rabolnak el, "csak" megölik az ex-CIA ügynök feleségét, ez pont elég ahhoz, hogy egy újabb egyszemélyes háborút indítson a gyilkosok (ezúttal az orosz maffia ellen).

Bemutató:
már a mozikban (tizenhatos korhatár)

VadregényEgy Grimm-meséken alapuló musical, ahol Johnny Depp a farkas, Chris Pine a hófehér lovon érkező herceg, Meryl Streep pedig a gonosz boszorka?

A Disney legújabb filmje pontosan erről szól: tereljük össze a legismertebb figurákat Piroskától Hamupipőkéig, énekeltessük meg őket, és persze legyen happy end is. Habkönnyű fantazmagória, amely nem áll meg a boldogan éltek résznél, hanem továbbgondolja azt – és a karaktereket is, ezzel pedig azoknak is kötelező kör, akik már kívülről fújják a musical alapjául szolgáló meséket.
Bemutató:
már a mozikban (tizenkettes korhatár)

Birdman (Avagy a mellőzés meglepő ereje)Alejandro González Iñárritu emiatt a film miatt nem vállalta el a True Detective rendezését, de úgy látszik, megérte. A Birdman ugyanis az első kritikák szerint olyan húsba vágó őszinteséggel mesél a szórakoztatóipar pokláról, annak is legmélyebb bugyráról, a feneketlen bizonytalanságról és eljelentéktelenedésről, hogy több oldal már most az év filmjeként emlegeti, külön hozsannákat szentelve Michael Keaton alakításának. Szatirikus kórkép csavarral: ahogy a Biutiful és a Korcs szerelmek rendezője egy interjúban elmesélte, azt szerette volna, hogy a film a forgatáson szülessen meg, így amit látunk, az lényegében egy megszakítások nélküli, minden sallangot nélkülöző élveboncolás(nak tűnik).

Bemutató: január 15. (tizenhatos korhatár)

Dumapárbaj

Paczolay Béla (Kalandorok) filmje lényegében stand-upok sorozata, amely köré írtak egy történetet is: Kalmár Tamás (Hadházi László), a kiöregedő komikus kap egy riválist Nagy Tóbiás (Kiss Ádám), a feltörekvő tehetség személyében, és mivel attól fél, hogy a fiú előbb-utóbb átveszi tőle a show-műsorát, hadjáratot indít ellene. A két humorista menedzserét Eszenyi Enikő alakítja. Az előzetesek alapján a vígjáték humora egyáltalán nem kínos, sőt, pár pillanatban kifejezetten telitalálat.

Bemutató: január 15.

20 000 nap a FöldönNick Cave a tágabban vett popzene egyik legnagyobb dalszerzője és legkarizmatikusabb alakja, aki mindig is különösen vonzódott a filmiparhoz. Jó pár filmhez írt kísérőzenét (Az út, Fékezhetetlen, Jesse James meggyilkolása, To Have And To Hold például) és forgatókönyvet (Az ajánlat, Fékezhetetlen, Ghosts…Of The Civil Dead például), párban szerepelt is (Johnny Suede, a már említett Jesse James meggyilkolása stb.) – így épp volt az ideje, hogy róla is készüljön egy. A 20 000 nap a Földön legnagyobb erénye, hogy maga a főszereplő a narrátor, aki a másfél óra alatt mesél a művészethez fűződő viszonyáról, apjáról és a családi hátteréről, beszélget Kylie Minogue-gal és Warren Ellisszel, tényleg közelebb hozva magát ezzel a nézőhöz. Már most ott a helye az év zenés filmjei közt.

Bemutató: január 15.

A mindenség elmélete

Ha már emberek, akiknek az élete filmre kívánkozik: a világegyetem legokosabb emberéről, Stephen Hawkingról is készült egy biopic. A kritikák szerint A mindenség elmélete Hawking tudományos eredményei helyett egyetemista éveire és első házasságára összpontosít. A főszereplő (akit a filmben Eddie Redmayne alakít) a vetítés után könnyekig meghatódva azt nyilatkozta, hogy sok pillanatban olyan érzése volt, mintha önmagát látta volna viszont a vásznon. Ezek után egyáltalán nem tűnik túlzásnak a Golden Globe-díj-jelölés és a tény, hogy a filmet az idei Oscar-gála egyik komoly esélyeseként emlegetik.

Bemutató: január 22. (tizenkettes korhatár)

Parkoló

Miklauzic Bence (Ébrenjárók,

A zöld sárkány gyermekei
) legújabb filmje saját bevallása szerint egy nagyvárosi western, amely egy üres telken parkolóőrnek felcsapó exlégiós (Lengyel Ferenc) és egy üzletember (Szervét Tibor) egyre inkább eldurvuló konfliktusáról szól. Mivel a filmben központi szerep jut egy 1965-ös Ford Mustangnak is, eszünkbe juthat Clint Eastwood Gran Torinója is, ahol szintén "mindenki más helyen van, mint ahol lennie kellene". Ez eddig biztató, az pedig, hogy a rendező Thomas Anders Jensen filmjét, az Ádám almáit jelölte meg viszonyítási pontként, kifejezetten lelkesítő, alig várjuk, hogy láthassuk.

Bemutató: január 22. (tizenhatos korhatár)

FoxcatcherBennett Miller (Pénzcsináló, Capote) Cannes-ban debütált filmjét olyan egyöntetű kritikai lelkesedés övezi, amilyet ritkán látni: a bő kétórás film szinte minden elemét az egekig magasztalták a három főszereplő (Mark Ruffalo, Steve Carell, Channing Tatum) játékán át a kulcseseményeket kihagyó, de a nézőt ezáltal bevonó és folyamatos gondolkodásra késztető okos rendezésig. Akárcsak a Capote esetében, Miller most is egy igaz történetet filmesített meg: a világtól elzárt edzőközpontjában milliomosokat képző, csak életkorát tekintve felnőtt John du Pont (Carell) és az olimpiai aranyérmes testvérpár tragikus kimenetelű történetét.

Bemutató: január 29. (tizenkettes korhatár)

Kódjátszma

Ha már kiemelkedő alakítások: Benedict Cumberbatch idén egy kódfejtő matematikusként alakítva bizonyítja, hogy nem csak Sherlockként tud remekül megformálni egy öntörvényű, kiállhatatlan zsenit.

Ráadásul, ha hihetünk a szóbeszédnek, Keira Knightley is felnőtt mellé – sokan azt rebesgetik, hogy borítékolható a győzelme az idei Oscar-gálán a női mellékszereplő kategóriában. Ami a történetet illeti, Morten Tyldum filmje is valós eseményeken alapul:

a Kódjátszma – valódi – főhőse az az Alan Tuning, aki a második világháború során feltörte az Enigma-kódot, és ezzel nagyban hozzájárult a szövetségesek győzelméhez. Ennek ellenére homoszexualitása miatt megalázták, vegyi úton kasztrálták – amit a film szerencsére meg sem próbál elkendőzni.

Bemutató: január 29. (tizenkettes korhatár)Mancs

Ha az előzetes láttán eszünkbe jut a Rex felügyelő, nem is járunk messze az igazságtól: a híres magyar mentőkutya életét feldolgozó Mancs hasonlóan könnyed és naiv szórakozás az egész családnak. Nincs vér vagy egyéb képi brutalitás, sőt, a filmet rendszeresen megszakítja egy-egy rajzfilmbetét. A kisvárosi elektroműszerész (Trill Zsolt) által örökbefogadott négylábút persze ez nem akadályozza meg abban, hogy bajba keveredjen, vagy épp kisegítsen abból másokat. Ahogy Pejó Róbert rendező nyilatkozta, a főszereplő Mancsot egyfajta népmesei karakterként kezelik, akinek kalandjai meseszerűen tárulnak a néző elé. Egyértelműen a hónap családi filmje.

Bemutató: január 29. (hatos korhatár)NyereményjátékPáros belépőt nyerhetsz a 20 000 nap a Földön című film szombati vetítésére a Művész moziba, amennyiben helyesen válaszolsz az alábbi kérdésre:

Ki a film főszereplője és egyben narrátora?

A válaszokat ehhez az ajánlóhoz tartozó kommentben várjuk csütörtök délig! Figyelem! A nyertest Facebookon értesítjük majd privát üzenetben, figyeld a mappákat!