A Budapest Film és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) együttműködésének eredményeképp új, kifejezetten ötletes animációk köszöntik a moziba érkezőket. Az ütős kisfilmek ügyesen ragadják meg a genius locit, vagyis a hely szellemét.

Az úgynevezett függönyfilm nem könnyű műfaj: beülsz egy filmre, várod – ízlés szerint – a kiválasztott thrillert, krimit, drámát, komédiát vagy 3D-filmet. Muszáj elviselni az időhúzó reklámokat, multiplexben elég sokat, művészmoziban kevesebbet. Mi az a fentieken túl, amit még a film előtt játszanak le? Ez a függönyfilm. Felkelti az érdeklődésed, kicsit ráhangol a mozi pótolhatatlan élményére, de nem nyúlik túl hosszúra.

Ezeknek az általunk rögtönzött kritériumoknak mind megfelel a MOME animáció szakos hallgatói és oktatói által készített négy, egyenként húsz másodperces film, amely a Művész, a Puskin, a Tabán és a Toldi nézőit köszöntik.

Tóth Kornélia kisfilmje a Művész előteréből kirobbanthatatlan akváriumot idézi meg, Takács Barba békákat végigcsókoló figurája a hálózat “legkisebb királylányaként” megjelenő Tabánt ábrázolta.

Németh Fanni alkotásában az underground Toldi nézőit köszöntő kisfilm zenéje a kinti bulikon is elmenne, a belvárosi Puskinról szóló hangulatos animáció a hely történetére utal. Utóbbi filmet a MOME oktatói készítették.

Korábban egyébként szintén a MOME készítette a Corvin népszerű kisfilmjét is.