Párizs és Budapest között itt-ott több párhuzam vonható (Champs-Élysées–Andrássy út például), mégis, a francia vonal valahogy kevésbé képviselteti magát fővárosunkban. Ezen próbál változtatni a 4-6-os villamos Király utcai megállójánál novemberben újranyílt palacsintázó, a Jean Café.

A régi óra-ékszer bolt helyén található üzlet május végén nyitott klasszikus francia pékségként, majd egy hónappal ezelőtt, igazodva az igényekhez, profilt váltott, és immáron tartalmasabb ételeket is kínál. Természetesen a pékáruk sem tűntek el a pultból: a croissant-ok, a szendvicsek és a baguette-ek továbbra is ott vannak megfelelő napindítónak, nem beszélve a főként külföldi vendégek által szeretett tojásreggeliről.

Belépve a boltba úgy érezzük hirtelen, mintha tényleg egy kis eldugott párizsi pékségbe érkeztünk volna. Franciául köszöntenek, plusz az eladók által viselt autentikus keresztcsíkos tengerészpóló és a klasszikus sapka is megfelelő hangulatot áraszt, és akkor még körbe sem néztünk rendesen.

Az egyik falon Gerard Depardieu fényképe figyel, mellette az Eiffel-torony gyufaszálakból készült makettje, a másikon pedig eredeti párizsi metrócsempe őrzi az urbánus jelleget. Gubán Ádám üzletvezető korábban a francia fővárosban élt egy darabig, ezért szeretett volna behozni egy olyan brandet Magyarországra, amely hiánycikknek számít.

Franciaországban komoly hagyománya van a palacsintáknak, viszont mind méretben, mind tésztavastagságban eltérnek az itthon megszokottól (amelyeket szintén lehet kapni amúgy). A francia specialitás (a Crêpe) a magyarral ellentétben papírvékony tésztájú, de óriásinak mondható a maga 40 centis átmérőjével. A Jeanban a legnépszerűbb fogásnak a banános-nutellás palacsinta tekinthető, amely igazi gall klasszikusként szerepel a palacsinták nagy nyilvántartásában.

Az édes mellett választható opció az eredeti provance-i fűszerkeverék hozzáadásával készült sós is: mézes-mustáros csirkés és baconös-tejfölös palacsintát lehet itt kérni – mindkettő igen laktató és tartalmas, főleg, ha ebédmenüben kapjuk, mert ebben az esetben leves jár hozzá (a hétvégén is igénybe vehető „csomag” 990 forintot kóstál, de persze édes palacsintával is kérhető).

A palacsinta mellett a hely másik zászlóshajója az egyenesen Párizsból beszerzett, mandulalisztből készült macaron, illetve elhagyva kicsit Franciaországot, juharszirupos amerikai palacsintával és olasz Lavazza kávéval egészül ki az étlap nemzetközi választéka.

A vitrinben megvásárolhatók azok a dolgok, amelyek a palacsintákba kerülnek: Nutella, diabetikus lekvárok, valamint egyéb édességek és karácsonyi angol teák. Apropó karácsony! Az ünnepi időszakban mézeskalács és forralt bor illeszkedik a szeretet ünnepe köré. Bon appétit!