Györe Balázs "Hová mész, Budapest?" című esszékötetéhez kapcsolódóan nyílt különleges, múltidéző kiállítás a budakalászi Kós Károly Általános Művelődési Központban. A montázsok "ablakot nyitnak a múltra", a megjelenő városképek izgalmas feszültségét maga az idő adja: a régi korok városi közterei jelennek meg a jól ismert budapesti helyszíneken. 

Kerényi Zoltán fotómontázsainak

alapját a
Fortepan

online privátfotó-gyűjteményen talált képek jelentették, ezeknek mai párjait készítette el az egyébként építész végzettségű fotós. Képpárjait 2011-ben kezdte el készíteni, azóta szép kollekció jött össze a régi és új Budapestet egyszerre ábrázoló

fotókból.

A "kép a képben"-elven készülő fotók lényege, hogy a készítő megkeresi az egykori helyszínt, megpróbálja beállítani a régi látószöget, fókusztávolságot, majd az elkészült új, színes képbe beleszerkeszti a régi, fekete-fehéret. Az eredmény egy izgalmas, feszültséggel teli kép.

A kiállításon így megjelenik többek között egy bicikliző kutya és egy mai kerékpáros, a Halászbástya egy régi és egy mai divat szerint öltözött hölggyel, a Múzeum körút felborult villamossal, valamint számos más izgalmas helyszín és beállítás, fekete-fehér és színes alakok, régi és új járművek.

A kiállításnak is helyet adó művelődési központ Budakalász Lenfonó HÉV-megállótól mindössze két perc sétára található, így például a két ünnep közt érdemes kiugrani Szentendrére, és útba ejteni ezt a kiállítást.