Májusban nyitottak és azóta folyamatosan műanyag tárgyak készülnek a Bartók Béla úton található üzletben. Ez viszonylag ritka felállás egy kávézótól, de ha tudjuk, hogy a hely eleve egy nyomtatószalon és egy bár keveréke, akkor rögtön világosabb a kép. A 3D-printelés Budapesten is testközelbe került.

A háromdimenziós nyomtatás rohamos sebességgel terjed a világban. A végzettségét tekintve vegyészmérnök Nagy Attila Áron egy ázsiai útján találkozott a technológiával, majd Szingapúrból rendelt egy "összerakható" nyomtatót. Ezt sem volt könnyű összeszerelni, és kész állapotban is elég rossz minőségben nyomtatott, ezért darabjaira szedte, és fokozatosan elkezdte fejleszteni. Rengeteg munkaóra van abban, hogy nyomtatói tartósak, és olyan minőségben nyomtatnak, ahogy most. Bár az eszköz épp azt bizonyítja, hogy szinte bármit le lehet másolni, attól nem fél, hogy nyomtatói máshol is megjelennek. "Ha valaki dolgozik vele ugyanennyit, akkor tőlem nyugodtan le is másolhatja!" – mondja nevetve.

Sokan nem értik, hogyan működik a nyomtató, ezért nyáron még az üzlet kirakatába is kitették - működés közben. Sokan megálltak, és nézték, hogy születik a semmiből egy új tárgy. Utóbbi, egyébként elég izgalmas kérdést meghagyjuk a filozófusoknak, nekünk most elég annyi, hogy a technológia lényege a speciális műanyag szál, amelyet a printer egymásra építve formál tárggyá. A műanyag lebomló anyagból készül, ezért kevésbé terheli a környezetet. Máshol egyébként létezik fémporból építkező eszköz is, sőt csokiból vagy más élelmiszerből is lehetséges már a nyomtatás. Egykor utópiának tűnt a Szárnyát vagy combját? című Louis de Funès-klasszikus ominózus jelenete, ahol a csirkéket, a halat és a salátát különböző anyagokból öntik ki - mára ez (majdnem) a valóság.

Már a fejlesztés alatt felmerült, hogy a nyomtatószalonnal együtt érdemes lenne egy kávézót nyitni. Erre egy üzlethelyiséget szemeltek ki a Bartók Béla út 23. alatt. Közel van a Műegyetem, így a munkatársak– és a vásárlók egy része – könnyen idetalál. Persze nem ismernek minden várost, de az biztos, hogy az ötlettel az elsők között voltak a világon. Eddig talán csak Barcelonában nyílt hasonló kávézó.

Miközben megiszunk egy kávét, a srácok vicces történeteket mesélnek arról, hogy ki mit készít. Egy bácsi például beszkenneltette magát, majd egy kb. tenyérnyi figurát nyomtattatott. Egy hét múlva visszajött, hogy szeretne ugyanebből még hetet. Hogy mire kellett, rejtély, de természetesen legyártották.Egy másik úrnak egy speciális hajócsavar kicsinyített másolata kellett. Első lépésként a 3D-szkennerrel lemodellezték a meglévő tárgyat, majd kicsiben kinyomtatták, amiből aztán ki lehetett önteni fémből is. Sokan készíttetnek telefon- vagy kameratokot – sokszor az eredeti árnál jóval kedvezőbben. Nehezen beszerezhető, egyedi alkatrészeket is érdemes lehet itt legyártani, a srácok mindenben segítenek. Néhány terméket azonnal megvásárolhatunk, így a például a pulton található színes, Halloweenről maradt kacatokat és nagyon is praktikus sörnyitót is. Érdemes szétnézni, nektek is ajánljuk.