Fixisek. Ők azok, akik félelemérzet és sokszor fék nélkül száguldanak a saját maguk által összerakott bringájukkal a városban. Az autósok és a gyalogosok nem feltétlenül kedvelik őket, mert néha csak annyit látnak belőlük, hogy 40 km/h körüli sebességgel érkeznek meg egy kereszteződéshez és az utolsó pillanatban csúsznak át a lámpa alatt. A dolog azonban nem kizárólag a vagánykodásról szól. Az öt főből álló társaság, a Fixed Broz életformának tekinti a fixie-zést.

Az utóbbi 2-3 évben lett igazán menő ez a fajta bringázás a húszas éveik elején járó fiatalok körében. Akik nem divatból szereltek össze, vagy vásároltak ilyen kerékpárt, azok általában azért választják a fixit, mert letisztult és egyszerűmechanikán alapul, ezáltal kevesebb a gond vele, mint egy hagyományos országúti vagy hegyi bringával.

De mi az a fixi?Szabadon futó nélküli, fix hajtású, egysebességes kerékpár, amellyel ha hátrafelé tekersz, akkor bizony hátra mész. Egyéntől függ, ki hogyan építi meg és mennyire felel meg a cangája a KRESZ előírásainak. A bátrabbak gépe hasonlít egy pályakerékpárra (vagy akár az is), ami minden KRESZ-ben előírt dolgot, például lámpát, csengőt és féket is nélkülöz. Létezik egy ide vonatkozó íratlan szabály: "Aki fékez, az veszít." Hogyan lehet megállni vele?

A fix hajtásnak köszönhetően egy speciális testtartást alkalmazva hirtelen meg kell állítani a pedált, ekkor a hátsó kerék blokkol, és a kerékpár csúszva az aszfalton lelassul. Ezt hívják skidnek. Ahogy leszereli az ember a fékeket, hamar rájön, hogy másként is lehet biztonságosan közlekedni: sokszor elég kerülni, vagy csak lassabban tekerni (ellentartani) a pedált, egyedül a hirtelen lassításnál szükséges a gumigyilkos skidelés. Megtanulni nem egyszerű, előfordul, hogy napokig tart elsajátítani a pontos mozdulatsort, a biztonságos használathoz hónapok is kellhetnek.

Miért ezzel tekerjek inkább?Egyrészt az említett egyszerűsége miatt: nem kell bajlódni a lánccal, a váltóval és a fékkel, másrészt használt alkatrészekből már 50 ezer forintból lehet építeni egyet. Azt mondják, egy fixi soha sincs kész és a felhasználók egymás közötti tartozék-cserélgetése élvezetes. Nem utolsó sorban pedig az izgalmi- és az adrenalin-faktor igen magas tartományban van egy-egy cirkálás során…

A rendőrségnek is tetszik?Komolyabb problémák eddig nem voltak, de a bringás razziáknál oda kell figyelni, mert egyes kerékpárok egyáltalán nem felelnek meg az előírásoknak. A fixisközösségnek saját Facebook-csoportja van, amelyen keresztül egymást figyelmeztetik a tagok, hogy hol és mikor várható ellenőrzés a városban.Versenyezni lehet?Lehet. A futárkodós alleycat-től kezdve, az ügyességi footdown-on keresztül a criterium körversenyekig bezárólag többféle viadalokat rendeznek egymás között. Ezek külföldön óriási eseménynek számítanak, míg itthon leginkább nemhivatalos formában rendezik meg őket.

Magyarországon több mint ezren közlekednek fixivel (nagy részük fékkel), és a számuk egyre nő. A fővárosi kemény mag, a Budapest Fixie Society név alatt tömörült közel ötvenfős társaság számít a legaktívabbnak a hazai fixis életben.

Ezen a csoporton belül egy ötfős csapattá kovácsolódott baráti kör a Fixed Broz, akik imádják a várost, imádnak száguldozni, akiknek a kerékpár sokkal inkább életforma, mint közlekedési eszköz. Mindegyik tag fék nélkül, de hatalmas rutinnal és biztonságosan tud a városban tekerni. „Maximálisan odafigyelünk mindenkire az utakon és gyors döntéseket hozva számoljuk ki, hogy milyen szituációkba lehet belemenni és mibe nem, hol lesz öt másodperc múlva még fél méteres hely számunkra egy lámpánál, és hol nem, hol mehetünk át a piroson, és hol nem. Fejben nagyon ott kell lennünk ilyenkor, mert amíg egy átlag bringás két autóval gondolkodik előre, nekünk 4-5-re kell” – mondja Lakatos Péter, a Fixed Broz egyik tagja.

Ők nem divatból vagy csajozásra használják a fixit, mint egyes pózőrködő hipszterek a város kedvelt terein. Évekkel ezelőtt alakultak, mára pedig elég sokan megismerték őket: Facebook-oldaluknak kétezer körüli követője van, és ami érdekes ebben, hogy többen figyelik őket külföldről, mint itthonról. Egy ideje profi fotóst kértek fel, így már arra is ügyelnek, hogy a nagyközönséghez eljuttatott képeiken Budapest legszebb helyein szerepeljenek.