Szinte az összes európai fővárosnak meg kell küzdenie az elhagyatott üzletek problémájával, amelyek nemcsak kereskedelmi-gazdasági szempontból jelentenek gondot, de a jelenség a városkép, ezen keresztül pedig a hangulatunk szempontjából is rendkívül hátrányosan hat. Erre jelenthet megoldást egy teljesen újszerű kezdeményezés. Nekünk eddig tetszik.

A probléma adottAz európai városok különösen megszenvedték a válságot, de Budapest esetében a probléma gyökere jóval mélyebb, elsősorban a belvárosi plázák ész nélküli nyitásához köthető. A Kortárs Építészeti Központ és a Fővárosi Önkormányzat együttműködésében és koordinálásával megvalósuló program célja, hogy élettel töltsenek meg évek, esetleg évtizedek óta üresen álló üzlethelyiségeket.

...talán a megoldás isA program keretében egy pályázatot írtak ki, a leginkább újszerűnek és életképesnek ítélt vállalkozások pedig egy hónapra teljesen ingyen kapják meg a korábban elhagyatott üzleteket, így lényegében kockázat nélkül merészkedhetnek ki "az utcára". Voltaképpen egy új típusú ingatlanközvetítésről van itt szó, amelyben az önkormányzatok, a magántulajdonosok és a bérlők könnyebben egymásra találhatnak. Win-win.

Az "utcakép részének" lenni költségekkel jár, de egyben lehetőséget is jelent: hiába az internet mindenhatósága, vannak olyan típusú vállalkozások, akiknek kifejezetten jó megjelenési felületet (értsd: reklámot) jelent, ha látszik, hogy mi is folyik náluk.

Nekünk különösen tetszik a pályázatban, hogy a lehetőség megmozgatta a pályázók fantáziáját és ezredik turi, gyrosozó és százforintos bolt helyett olyan tevékenységek is - szó szerint - a kirakatba kerülnek, amelyekre korábban nem volt példa.

Üzletek és programokAz egyik legérdekesebb helyszínnek a KwakLab üzlete (1068 Budapest, Lövölde tér 4., fszt.) ígérkezik, ahol természettudományos ismereteinket bővíthetjük szimulációk, laborkísérletek, fotók és videók segítségével, egyes vizsgálatokat pedig akár magunk is elvégezhetünk a különböző műszerekkel. A MaDok Lab - Tárgymutató (1068 Budapest, Lövölde tér 4., I. em.) főszereplői a Néprajzi Múzeum weboldalán olvasható A hónap kortárs műtárgya című online sorozat által inspirált történetek. A Víg Mozgókép Bolt (1084 Budapest, Víg utca 28.) a Színház- és Filmművészeti Egyetem kihelyezett kiállítótere, amelyben az egyetemen készült munkákkal ismerkedhetünk.

Szintén érdekesnek ígérkezik a Guruló műhely üzlete, ahol a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) által létrehozott műhelyhálózat megváltozott munkaképességű szakemberei bármilyen guruló eszközt – legyen az kerékpár vagy kerekesszék – megjavítanak. A SZÍNTÉR - Borarti for Kids/Kreaton (1052 Budapest, Vitkovics Mihály utca 3-5./3.) környezettudatosan kialakított terében a gyerekek számára tartanak művészeti foglalkozásokat. Velük egy helyiségben működik a hátizsákokat gyártó CÓKMÓK - Aki kapja, adja! - ők minden megvásárolt hátizsák párját eljuttatják egy állami gondozásba került kisgyerekhez, hogy így, szimbolikusan magukkal cipelhessék az otthont jelentő dolgokat. A KULT by Menedék (1061 Budapest, Káldy Gyula utca 7.) boltjában vásárolt termékekkel a migránsok és menekültek társadalmi integrációját támogathatjuk.

A ma induló, egy hónapon át tartó programsorozatnak csak nyertesei lehetnek: a vállalkozások kipróbálják magukat és az "utca" segítségével új ügyfelekhez juthatnak el, a tulajdonosok és a társasházak bevételi forráshoz jutnak egy olyan helyiségből, ami korábban valószínűleg csak a pénzt vitte, mindez pedig pozitívan hat a helyi gazdaságra is. A legnagyobb nyertes mégis a város, ezen keresztül pedig mi, városlakók. A kis boltok helyi közösségeket teremthetnek, a városkép pedig letisztulhat. Az ideális állapot még nagyon távoli, de ha egyszer egy üzlet beindul...