Tűzcsapot használatban szerencsére kevés alkalommal látunk, de folyton csak útban vannak biciklizéskor, parkoláskor, tehát nem tartoznak a legnépszerűbb városképi elemek közé. Pirosak és nagyok; néha egy tanulóvezető vagy apu kocsiját elkötő nagymenő kidönt egyet közülük, és akkor özönvizet okoznak. A Design Terminál Smart City Lab pályázatának egyik győztese a „Tűzcsapból ivócsap” projekt, melyet most működésben is megcsodálhatunk, körbejárhatjuk őket, nem csak skiccek és tervek formájában beszélünk róluk.

A hype and hyper-en keresztül jutottunk el a szuper kezdeményezéshez: Hüttl Sarolta, Soltész Judit, Zétényi Zsófi és Zoletnik Zsófia is úgy gondolták, hogy lehetne mindennapi funkciót adni a tűzcsapoknak, hogy a városiakat szolgálják. Kevés az ivókút Budapesten; szinte egy kezünkön meg tudjuk számolni, hogy hol tudunk a nyári kánikulában biztonságosan, finom, hideg vizet inni séta vagy netán kirándulás közben.

Jelenleg még este hatig a Bazilikával szemben, baloldalt, a Sas-Zrínyi utca sarkán találhattok egy szokásos piros tűzcsapot, szokatlan kék toldással: ez a pályázat első hírnöke. Szeptember végétől novemberig további 11 helyen ütik fel a fejüket az ivókutak a városban, hogy aztán remélhetőleg jövő nyáron már minél több spoton tudjunk kedvünkre vizet fakasztani.