Nem tévedés, immáron 17. évadját kezdi ősztől a kortárs hazai független előadóművészek számára mindig nyitott ajtóként funkcionáló Trafó. Izgalmas és érdekes, sok-sok újdonsággal teli hónapok előtt áll a kortárs művészetek háza: változatos zenei programok, kevésbé a köztudatban lévő irányzatok, digitális és virtuális tartalmak, és még japán tervezésű robot is látható az év végéig - derült ki a szerdai sajtótájékoztatón. A várható programokból szemezgettünk.

Az ősz egyik tematikus sorozata a technológiai ínyencségek körül zajlik majd és smART!

névre hallgat. Négy olyan előadást tartanak, amelyek vagy analóg trükk-rendszereikkel, vagy forradalmi technikai újításaikkal nyitnak meg új dimenziókat az előadóművészetek területén. Szeptember 17-20. között a Zzzzzzzzzz! című etűdben az előadás nem akármilyen helyszínen tekinthető meg: repülőgépben, a Trafó előtti placcon.Csupán egy alkalommal, október 29-én látható a holland PIPS:lab DIESPACE 3.0 című produkciója, amely már az audiovizuális technológiák és a közösségi média nászát teremti meg. A dalokkal tarkított, multimédiás interaktív előadásban a halál utáni élet közegébe kalauzolnak, járókeretes, gördeszkázó nagymamák és zenélő kerekesszékek közé.

A bevezetőben említett robotra november 7-ig kell várni. A különleges produkció az osakai egyetemen közel öt éve folytatott Robot Theater Project részeként valósult meg azzal a céllal, hogy egy high-tech fejlesztésű robot-prototípusa megjelenhessen kreatív színházi kontextusban is.

A robot egy klasszikus történetben mutatkozik be: Kafka Az átváltozás című novellája adja az előadás keretét. E különleges adaptációban azonban Grégoire Samsa nem ízeltlábúvá, hanem egy android robottá változik, elvesztve a kontrollt saját élete felett.A 2014-es őszi-téli zenei programok minden eddiginél színesebbnek és izgalmasabbnak ígérkeznek. Érkeznek művészek a legendás New York-i minimalista zenei szcénából (Charlemagne Palestine), október 18-án pedig zenetörténeti legendák lépnek a színpadra: Moritz von Oswald, a minimáltechno atyja, Tony Allen, az afrobeat megteremtője és Max Loderbauer. A kísérletezés és elektronika vonalról pedig a tavasszal elmaradt koncertjét pótolja MikaVainio a hatodik Electrify-on.

A jazz színtér is nagy neveket tartogat: a jazzgitározás ezerből is felismerhető, személyes hangú, szótlan coloradói cowboya, Bill Frisell és kvartettje érkezik november 8-án. Az indiai zene és a tabla kedvelőinek repeshet a szíve, mert végre élőben láthatják Zakir Hussaint, e műfaj egyik világszerte legismertebb, legméltatottabb képviselőjét november 2-án.Magyarokban sem lesz hiány: Kollár-Klemencz László Erdős Virág verseire írott dalait, Legesleges című lemezét mutatja be október 19-én. Október 26-án megrendezik a III. Országos Slam poetry bajnokságot, november 29-én pedig a Zagar mellől ismert Dj Bootsie zenekarának lemezbemutató koncertjét élvezhetjük. December 2-án a kortárs komolyzenébe is belekóstolhatunk a QaartsiluniEnsemble vezetésével, karácsony után, 28-án pedig az örmény zenét sajátosan feldolgozó Deti Picasso koncertezik, Palya Bea és Grencsó István vendégszereplésével.

A Trafó Galéria legfontosabb eseményeként szeptember 11-én nyílik meg Csákány István Dioráma címet viselő önálló kiállítása. Különlegessége a sikeren túl abban is rejlik, hogy Csákány István 2010-es Budapest Galériás kiállítása óta, nem mutatott be szóló kiállítást a magyar közönség előtt; különösen mióta 2012-ben egy monumentális installációjával szerepelt a kasseli dOCUMENTA (13)-on.