Amennyiben az őszt a sulikezdés mellett a gasztrojellegű fesztiválok időszakának tartod, akkor szeptember első hétvégéje a te hétvégéd lehet! A Népligetben, az Erzsébet téren és Budafokon is élvezethalmozó eseményekre látogathatsz el, de ha inkább bulizni vagy mozizni van kedved, akkor is kattinthatsz nyugodtan.

Csütörtök

A víkend felvezetéséhez ideális programnak ígérkezik a "Budapest a szemünk előtt" című fotókampányban szereplő, ikonikus fővárosi helyszíneket megjelenítő képekből nyílt kiállítás.

Bódis Krisztián, Hlinka Zsolt, Soós Bertalan fotóit szeptember 15-ig nézheted meg a Bálna Budapest kertjében.Megérkezett az ősz, vele pedig ismét egy halom olyan film, amiért megéri sietni a beadandókkal. Végre debütál az utóbbi idők egyik legjobban várt magyar filmje, az Utóélet, Cronenberg éjfekete humorú, szatirikus ámokfutást rendez Hollywood szívében, Richard Linklater pedig kihozott mindent, amit a "coming-of-age" filmekből lehet - és ez eddig csak pár e havi kedvencünk. Akad még tinédzsereknek szánt Battle Royale, rendőrös-fánkos vígjáték és persze akciófilm is. Ajánlunk pár filmet szeptemberre.

A Nostromo űrhajó a hazatérés helyett a képernyőn villogó pont nyomába ered. Váratlan küldetésük egy kihalt bolygóra vezeti őket, ahol egy elhagyott űrhajót találnak, belsejében számtalan, tojás alakú kapszulával. Miközben óvatosan próbálják feltárni az űrsikló titkát, az egyik tojásból hirtelen kirobban egy lény, és rátapad Kane (John Hurt) arcára, aki teljesen megbénul. Miután Kane visszanyeri az eszméletét, és csatlakozik a többiekhez, megdöbbentő dolog történik. Kane testéből egy szörny kel ki, amely sorra végez az űrhajósokkal. Ripley (Sigourney Weaver) azonban nem törődik bele a halálba. Igazi klasszikus, ugye. Egy kis csütörtöki borzongás keretében most megnézheted A nyolcadik utas: a Halál digitálisan felújított rendezői változatát a Corvin moziban.A fesztiválszezon végeztével és a balatoni körtúra befejeztével az Eleven Hold a GMK-ban kezdi az őszi szezont, karöltve az IndigóUtca zenekarral, akik talán hozzák magukkal a Fluort is. Az estet pedig a Summer Freeze zenekar nyitja.PéntekAz ARC kiállítás ebben az évben is látható a szokott helyen, az 56-osok terén.

Idén három nagy történelmi sorsfordulóról emlékeznek meg: 100 évvel ezelőtt kitört az I. világháború, 25 évvel ezelőtt leomlott a berlini fal, 10 évvel ezelőtt Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. Mindegyik esemény - különböző előjellel - a határokhoz, falakhoz kapcsolódik.

Budapest legnagyobb gasztronómiai és kulturális fesztiválja, a hírességek és a rekorderételek rendezvénye a népligeti SzeptEmber Feszt.

A főzőversenyek és más vetélkedők jó és izgalmas családi vagy baráti programot ígérnek, ezek mellett három napon át gyerekprogramok, koncertek és más színpadi előadások gondoskodnak a jó hangulatról. Figyelem! Egész hétvégés program!

Ha hipszter vagy, azért, ha nem vagy hipszter, azért menj el pénteken a Diószeghy Sámuel utcába, ahol minden idők legeslegnagyobbik garázsvásárát tartják (szeptember 10-ig amúgy).

Extra minőségi és divatos cuccokat szerezhetsz be; akadnak köztük vadiújak, alig használtak meg régebbiek.

Ősz (is) a fesztiválok időszaka (is), itt van még egy a hétvégére.

A Libamájfesztivál egykoron Orosházáról, a libamáj fővárosából kezdte meg népszerű hódító útját. 2008 óta járt már a budai Várban is, az elmúlt évtől azonban az Erzsébet tér ad otthont a rendezvénynek több ezer vendég részvételével. Hogy mi lesz ott? Libamáj.Korábbi nagy sikerű előadásukat követően Molnár Tamás és a zongorista ismét színpadra lép.

Ezúttal az A38 hajó kultikus koncerttermében szólalnak meg a főhős kedvenc szerzeményei a megszokottól intimebb hangulatban, zongorára hangszerelve. Az alapvetően lírikus előadást a dalok mögött meghúzódó őszinte, szellemes történetek, valamint vendégművészek teszik különlegesen emelkedetté.
Szombat

Ha esetleg reggel Békásmegyer környékén flangálsz, és megéhezel, ajánlunk egy helyet. Egy kókadozó épületben lakik ugyanis Budapest egyetlen török péksége, a Pasha Bakery.

Azt hallottuk róla, hogy általa hamarosan mindent újraértelmezünk majd, amit eddig a baklaváról tudtunk.

Megnéztük.

Szeptember 6-án 15. alkalommal rendezik meg az Offline Sport Gamest, Közép-Európa mára legendássá vált hiphopzenei és extrémsport-fesztiválját. Ismét különböző országokból érkező világklasszis sportolók szállják meg a Városligeti Műjégpályát egy napra, valamint a Hősök, Deniz és Akkezdet Phiai mellett egy igazi világsztár, a G-Unit tagja, Lloyd Banks is színpadra lép.

Idén szeptemberben 25. alkalommal vár a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál.

Helyi és Balaton-felvidéki vendégborászok, folk- és világzenei előadók, kézműves ételkészítők, egyedülálló pezsgő- és borlovagrendi felvonulások, kreatív sziget és gyerekprogramok lesznek a kerület központi helyszínein: az Oroszlános udvarban, a Savoyai Jenő téren és a Promontor Üzletház udvarán.A nagy sikerű májusi koncert után hol máshol tarthatná szeptember 6-i, nyári szezont záró koncertjét a Quimby, mint a Budapest Parkban. Magyarország legnépszerűbb zenekara ez alkalommal se adja alább, hiszen célja, hogy olyan koncertet varázsoljon a színpadra, amellyel emlékezetes, izgalmas estét ajándékozhat a közönségnek.

A zene, a látvány, a hangulat mind garancia arra, hogy ismét egy felejthetetlen élménnyel legyél gazdagabb!

Barcelona legjobb latin ska-rock zenekara, a Che Sudaka nem először koncertezik nálunk, és reméljük, nem is utoljára. Az argentin és kolumbiai menekültekből a kétezres évek elején összeállt együttes az utcazenétől a világzenéig minden hatást magába olvasztott, és ugyanígy áll a nemzetekkel és nyelvekkel is. Spanyol, angol, olasz és portugál nyelvű dalaikra muszáj táncolni és bulizni - csapathatod szombaton az Akváriumban.

Vasárnap

Néhány éve még olyan ritka volt a jó kávé a városban, mint könnycsepp Chuck Norris szemében. Örültünk, ha a kávé fele nem zaccból volt, a "kávészakértők" lelkesedésének tárgya pedig kizárólag a szénné pörkölt presszókávéig terjedt. Ma ott tartunk, hogy egymástól pár utcára több új hullámos kávézó működik. A NOMURI néhány napja nyitott, de egymást érik a vendégek. Eláruljuk: nem véletlenül.

Teszteld le vasárnap reggel!Szeptember 7-én szinte mindannyiunknál új időszámítás kezdődik. Visszatértünk a nyaralásból, újrakezdjük a munkával teli hétköznapokat, elindul az óvodai és az iskolai félév, hamarosan az egyetemek is megtelnek, egyszóval kezdetét veszi az őszi szezon.

Sok-sok tervező érkezik majd a WAMP-ra, s most azokra hívják fel a figyelmeteket, akik a tanévkezdéshez kapcsolódóan kínálnak egyedi és szép tárgyakat.

A Drum-Line verseny az első magyar dobos tehetségkutatóként mutatkozott be a februári meghirdetéskor, és azt tűzte ki célul, hogy kortól és nemtől függetlenül mindenkinek lehetőséget adjon egy komoly szakmai megmérettetésre, melynek díjazása is ehhez mért.

A rendhagyó verseny döntőjének az Opus Jazz Club ad otthont, melyen az első forduló – a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt – dobos tehetségei versengenek majd egymással a több százezer forint értékű díjakért.

Közeledik az idő, amikor új rövidfilmeket láthattok szerte a nagyvilágból és persze itthonról is. Ezeket hosszas mérlegelést követően gondosan válogatták össze a szervezők, hogy előcsalogassák a Budapesten rejtőzködő rövidfilm-fanatikusokat...Vasárnap még előbújhatsz.

Első alkalommal rendezik meg a Nyárzáró Piknik szabadtéri programot, amely civil kezdeményezés a Beata Project - picnic for your pleasure és a Civilek a Palotanegyedért Egyesület szervezésében.

Egy nap, amikor közös városi piknikre hívják a szervezők az ínyencségekre éhes budapestieket.

A Piknik házigazdája a Tabán ékszerdoboza, az Asztalka Cukrászda a tabáni templom lábánál.