Bódis Krisztián, Soós Bertalan és Hlinka Zsolt összesen 15 fotóval mutatja meg művészetét és a várost a "Budapest a szemünk előtt" című óriásplakát-kampány keretében. A három fotóművészt többek között erről az imázskampányról kérdeztük.

WLB: Mivel igyekeztél nehéz helyzetbe hozni a zsűrit?
Soós Bertalan:
Szerencsére ezzel nem kellett foglalkozzak, egyszer csak kaptam egy telefont, hogy bezsűriztek, és egy emailt, hogy melyik képekkel.
Hlinka Zsolt:
Igazából nem kellett igyekeznem, mert erre a lehetőségre, mint ez az óriásplakát-kampány, nem nekem kellett felhívnom magamra a figyelmet, illetve jelentkeznem, vagy ha úgy tetszik, megragadnom a zsűri szemét, hanem több szóba jöhető fotós közül én voltam az egyik, akinek a képeit kiválasztották. De természetesen nagyon örültem a lehetőségnek és a felkérésnek.
Bódis Krisztián:

Igyekeztem olyan képeket válogatni, amelyek nem szokványos, illetve különleges helyeken (magaslat, fura szög), vagy az esti órákban készültek. Utóbbi napjainkban igen népszerűnek számít.
WLB:

Miért pont az(oka)t a helyszín(eke)t választottad témá(k)nak?

Soós Bertalan:

Igazi Budapest-hangulatot árasztó belvárosi helyszínen készült mindhárom. Szinte minden nap áthaladok valamelyiken, igyekszem keresni mindig valami pluszt, ami megadja egy hely sava-borsát a képeken.
Hlinka Zsolt:
Elég egyszerű választ tudok adni erre a kérdésre: azért, mert Budapest utánozhatatlanul szép, megunhatatlanul fotózható, ízig-vérig fotogén város. A fotózásokat általában előre megtervezem, mit, hogyan, honnan és mikor. Megvan a fejemben a fotó, és azt akarom az objektívemen keresztül is láttatni és látni. A Duna-part, a hidak az egyik olyan téma, amit mindig szívesen lövök a nap szinte bármelyik szakában.

Bódis Krisztián:

A koncepcióm a kevésbé megszokott fotózási formákra épül. Szeretem megmutatni a város rejtett oldalát; azokat a helyeket, amelyeket egy hétköznapi ember nem biztos, hogy észrevesz.

WLB:

Fotós szemmel nézve mennyire kreatív város Budapest?

Soós Bertalan: Végtelenül.

Hlinka Zsolt:
Nagyon...De a viccet félretéve, Budapesten, persze első sorban a belvárosban sok a lehetőség az igazán izgalmas képek készítésére. Az egyedi, régi épületek, az emberek, a romkocsma-negyed, a most megújuló terek, területek és felületek roppant inspirálóan hatnak rám. Ez a plakátkampány talán pont erről is szól, hogy Budapestről ne csak a legjellegzetesebb, a képeslapokról unásig visszaköszönő kliséképeket lássák az emberek, hanem egy kicsit más szemszögekből is észrevegyék a várost.
Bódis Krisztián:

Nagyon…Kimeríthetetlen lehetőségeket rejt, lépten-nyomon témákba lehet botlani. Sokat fejlődött Budapest, igazi pezsgő nagyváros lett. Rengeteg az esemény és az újdonság, valamint kiemelném a város esti fényeit. Sok európai nagyvárosban jártam, de egyiknek sem olyan egyedülálló a kivilágítása, mint Budapestnek.


WLB:

Mi volt a legveszélyesebb helyszín, ahol fotóztál és miért?

Soós Bertalan:

Talán az éjjeli négyeshatos. Tériszonnyal és klausztrofóbiával nem vonzanak feltétlenül az adótornyok, vagy csatornajáratok, ráadásul elég hirtelen és kétbalkezes is vagyok, a veszélyeket kerülve is folyamatosan történnek izgalmas dolgok.

Hlinka Zsolt: Nem volt ilyen. Nem vagyok az a fotós, aki felmászik, bemászik, lemászik és átmászik. Véleményem szerint az egyedi szempontok és szemszögek szerint készült fotók nem feltétlenül kívánják meg az extrém helyzeteket, bár ez kétségkívül jól hangzik....

Bódis Krisztián:

Egyszer este felmásztam a Szabadság híd tetejére. Nagyon izgultam, hogy ne kapjanak el. Elrettentésül elmondom, hogy ha a rendőrség rajta kap valakit a hídon, ki kell hívnia a tűzoltókat, ami 750 ezer forintba kerül – ezt pedig a hídról leszedett delikvens fizeti…Egyébként a munkám során gyakran kell veszélyes helyekre felmásznom: egy fényreklám-helyeket bérbeadó cégnél dolgozom és emiatt sokat mászom, hogy lefotózzam ezeket a helyeket. Úgy 3-4 éve a Papp László Budapest Sportaréna mellett található reklámállványra kapaszkodtam fel, az is necces volt. A kiállított fotók között megtalálható egyébként egy ilyen mászás eredménye.

WLB: Van olyan hely, amit még nem kattintottál le, de nagyon szeretnél?
Soós Bertalan:
Nagyon sok hangulatos helyszín van még Budapesten, amit még nem sikerült méltón megörökítenem, ráadásul fedezek fel folyamatosan újakat is.
Hlinka Zsolt:
Tervezek egy helikopteres fotótúrát a város felett, amit mindenképp szeretnék végrehajtani. (És akkor ez még az előző kérdésre is lehet válasz, csak még nem tudom).

Bódis Krisztián:

A Megyeri híd eléggé kiesik a mindennapi látókörömből, úgyhogy előbb-utóbb azt mindenképp szeretném megörökíteni.