A Sziget Nagyszínpada körüli világ igazából az izzadt, poros partiarcoké, akik megállás nélkül tombolnak a rivaldafényben ugráló, tetovált szupersztárok zenéjére. Itt a repkedő sörök és a botrányos ruhák alapdolognak számítanak, így igencsak meglepő, hogy mindennek a közepén egy gourmet minőséget kínáló, elegáns “büfé” található, amely a rocksztárokat eteti a nap 24 órájában.

A idei Sziget Fesztiválon a Duna-parti Kiosk éttermet érte az a hatalmas megtiszteltetés, hogy ők csinálhatják a Nagyszínpadhoz tartozó előadók cateringjét. A feladat persze nem könnyű, tekintettel arra, hogy nagyjából 800 adagnyi kiváló minőségű ételt kell készíteni a fellépőknek és kísérőiknek a hét során. A dolog úgy történik, hogy a Kiosk állandó bázisán előkészítik az ételeket, majd ezeket a Szigetre szállítják, ahol egy 30 négyzetméteres konyha van kialakítva olyan professzionális eszközökkel, mint például a sous vide-és berendezés vagy a mosogatógép.

Az egész munkafolyamatot a Kiosk séfje, Orosz Gábor felügyeli, aki nagyjából 120 dolgozóért felel a fesztiválon és a továbbra is zavartalanul működő étteremben egyaránt. Gábor egyébként komoly tapasztalattal rendelkezik (többek közt a Gresham-palotában található Four Seasons hotelben is dolgozott). A feladat, hogy a Sziget fellépőinek folyamatosan epikureus táplálékkal szolgáljon, teljesen egyedi megbízás számára. A szigeti munkát hosszú hetek gondos felkészülése előzte meg.

A Michelin-csillagos Costes étteremmel karöltve a Kiosk reggelit, ebédet, vacsorát és különböző rágcsálnivalókat kínál egy légkondicionált ideiglenes ebédlősátorban, amely elegánsan, de egyszerűen díszített. A jól felszerelt bár, a faasztalok egy mindig változó nemzetközi ételeket felvonultató svédasztal köré vannak felépítve. Emellett Gábor fontosnak tartja, hogy a palettán tradicionális magyar ételek gourmet változatai is szerepeljenek. Eddig állítólag elég jó visszajelzések érkeztek a backstage-ben lógó zenekaroktól - sőt, a Tankcsapda egyik tagjának annyira bejött a kínálat, hogy a hétfői koncertjük előtti egész napot itt töltötték.

Meglepő módon a Sziget fellépői közül nagyon sokan valamilyen különleges étrendet követnek az egészség jegyében, így a Kiosk arra is törekszik, hogy széles választékot tudjon nyújtani olyan ételekből, amelyek könnyedek, de mégis táplálóak. Olyan különlegességeket szolgálnak fel a héten, mint például sültpaprika-saláta szezámos csirkemellel és chiliszósszal, rozmaringos kacsamell párolt káposztával, körtekompót, fetasajt-saláta mentával, illetve marinált cékla.

Gábor szívügyének tekinti, hogy változatos menüvel készüljön a nemzetközi fellépőknek : vegán, glutén- és laktózmentes fogások is megtalálhatóak a backstage éttermében. Emellett a konyhásoknak arra is fel kell készülniük, hogy a sztárok sokszor szeszélyes kérésekkel fordulnak hozzájuk. Például a Blink182-es srácok vegetáriánus kolbászra vágytak – ez nem szerepel a repertoárban, de leleményességgel és egy kis hummusszal pillanatokon belül növényi kolbászt készítettek az amerikai zenészeknek. A Queens of the Stone Age marcipánnal töltött tortát rendelt, hogy az egyik zenekari tag gyermekének a születésnapjára rögtönzött minipartin ne maradjon el a tortázás – Gábor és csapata pedig valóra váltották a rockerek álmát.

Az étterem egy teraszon található, ahol megannyi sztár különböző nyelveken kommunikál egymással. Az öltözők mentén impozáns leanderek teszik mediterránná a hangulatot. Találunk még oxigénbárt és egy játéksarkot is, ahol biliárdasztal és számtalan videókonzol várja a kikapcsolódni vágyó fellépőket. Az egész étteremben és az udvaron tévéken közvetítik a Nagyszínpad történéseit, hang nélkül, hiszen nagyon közel vagyunk a színpadhoz. A közelben van a Sziget VIP-zónája is, amely idén tengeres tematikával várja a bennfenteseket. A Kiosk egy speciálisabb ételválogatással készül a „nagyonfontosaknak”: pl. ízletes bárányburgerrel, melyet céklás majonézzel tálalnak (1900 forint), erdei gombás-kacsahúsos, parmezánlapokkal megszórt házi tagliatellével (2750 forint). Természetesen a Costes is megjelenik a VIP-ben, sőt a Tokio és a Pastrami budapesti éttermek is kitelepültek egy-egy egységgel. Bár sajnos nem mindenki juthat hozzá a backstage-ben kínált finomságokhoz és a VIP-zóna éttermeihez, Gábornak és a fáradhatatlan Kiosk-csapatnak köszönhetően biztosan tudjuk, hogy minden világsztár teli bendővel, igazi különlegességeket kóstolva nyomja le nagyszínpados koncertjeit.