A Batthyány tértöl néhány lépésre található Coyote a minőségi, kellemes környezetben elfogyasztott reggelikre szakosodott, a tulajdonosok állítása szerint pedig ez volt az első tipikusan reggelizőnek szánt hely Budapesten. A hely története 2008-ig nyúlik vissza, és állítólag itt már a nagy gasztroforradalom lezajlása előtt is árultak bagelt, amikor azt még hírből sem ismerte a helyi közönség. Megnéztük mi folyik itt.

A reggeli sokak szerint a nap legfontosabb étkezése. Ha ennek nem feltétlenül egészségügyi okai vannak, akkor is tény, hogy hangulat szempontjából rendkívül fontos, hogyan indul a nap. Éppen ezért érdemes az első étkezésnek kellemes környezetben történnie, és persze az sem baj, ha jót eszik az ember. Erre szakosodott a 2008-ban nyílt Coyote, ami a Batthyány tértől tényleg csak néhány lépésnyire található, azon az útvonalon, ahol a legtöbb turista a Várba szeretne feljutni. A szerencsés lokáció miatt az elmúlt években a Coyote egy kulturális gyűjtőhellyé nőtte ki magát.

A helyet a tulajdonosok amerikai tartózkodása ihlette, és mikor hazatértek elhatározták, hogy nyitnak egy egészen addig csak filmekben látott reggelizőhelyet egy családias, Parlamentre néző környezetben. Ez akkoriban abszolút kuriózumnak számított, hiszen a gasztroforradalom lezajlása előtt nagy dolog volt, hogy árultak bagelt, sajttortát és répatortát, amit a tulajdonosok elmondása szerint kezdetben csodálkozva, bizalmatlanul fogadtak a vendégek, így nagyon örülnek annak, hogy ezek az ételek mára már berobbantak a köztudatba.

Az elmúlt években a kínálat csak javult és bővült. Ma már saját pékségük van, ahol minden frissen készül, fix étlap viszont nincs, minden szezonális, vagy éppen hangulatfüggő. Ami nagy attrakciónak számít, az már egy jó ideje a bagel, amit hasra ütésszerűen változtatnak spontán: néha lazacos-kapribogyós-lila hagymás, máskor tökmagkrémes-mozarellás, a kombinációknak tényleg csak a fantázia szabhat határokat. Ami elég népszerű még az a sült zöldséges vonal, amely gyakran fetasajttal együtt kerül tálalásra.

A Coyote-re egyébként jellemzőek a vegetáriánus fogások, hiszen az átlagosan 30 év körüli törzsvendégek közül sokan tartózkodnak a húsevéstől.

Gluténmentes szendvicsek szintén vannak, de mindig felhívják a figyelmet arra, hogy ezek nem a szigorú gluténmentes szabályok szerint (külön helyiségben) készülnek, ezért az opció nem a lisztérzékenyeknek, hanem inkább a diétázóknak érdekes, és felelősséget nem vállalnak.

A reggeli választék amúgy olyan felturbózott-hagyományos dolgokat is tartalmaz, mint a tojásrántottás croissant, vagy a perec-szendvics, illetve a saláták az árak pedig 450 Ft és 900 Ft között mozognak.

Mi mindent végigkóstoltunk, amit csak lehetett, és azt kell mondanunk, hogy érződik a minőségre való törekvés és a hosszú éves tapasztalat. A fotósunk azóta is a New York sajjttortára és az áfonyás mandulatortára esküszik.

De a reggelizőhely természetesen nem csak ételekben, hanem kávéban is próbál az erősek közé tartozni: a reggeli élénkítőket La Marzocco géppel készítik a kiképzett baristák kolumbiai, Costa Rica-i és brazil kávék keverékéből. A frissességre is próbálnak odafigyelni, új kávészállítmány 3 hetente érkezik. Ami sokak számára jó hír lehet, hogy az italok igény szerint készülhetnek szójatejből vagy rizstejből is, amiket akár magunkkal is vihetünk.

Egyértelműen, hogy a Coyote-ban a reggelek legforgalmasabbak: a 7:30-as nyitást követően igazi roham kezdődik, ami persze néhány óra elteltével csökken. A forgalom a késő délutáni, illetve az esti órákra élénkül fel újra, amikor a reggeliző egy boros-beszélgetős hellyé változik, ahol a kézműves sörök, illetve minőségi borok mellett beszélhetik meg a vendégek az élet nagy dolgait. Ennek fényében, hamarosan a választék a borokhoz passzoló sajttálakkal is gazdagodik majd.