Idén egy nappal többet bulizhatsz a VOLT Fesztiválon, mert a 22 esztendős esemény története során először (a nulladikkal együtt) hat napon át tart majd július 2. és 6. között. A legnagyobb várakozás napjaink egyik autentikus zenekarának, a brit Arctic Monkeysnak a fellépését kíséri – az észak-amerikai turnéjáról érkező sheffieldi együttes a soproni előtt csak két európai fesztiválon ad koncertet. A VOLT pénteki budapesti sajtótájékoztatóján persze sok minden más érdekesség is kiderült.

Ennyi nemzetközi produkció (30 külföldi világsztár) nem volt még a feszt történetében, mint amennyi 2014-ben várható, plusz ehhez jön a 150 magyar fellépő, akiket több mint 100.000 vendég láthat július első hetében 12 színpadon. A bejáratnál meg egy grandiózus, 16 méter magas robot épül - ennyit az idei legfontosabb számokról.Ami a fellépőket illeti, az Arctic Monkeys mellett számos nagy nevet láthatunk, leginkább a nagyszínpadon: ott lesz többek között a Bring Me The Horizon, a Foals, a Hurts, az MGMT, a Morcheeba, Steve Aoki, a Skindred, a 30 Seconds To Mars és a Volbeat. A hazai felhozatal kiemelkedő szereplői közé tartozik a 0. napon fellépő Nagy-Szín-Pad „tehetségmutató” verseny első öt helyezettje (Mary Popkids, Ivan & the Parazol, a Szabó Balázs Bandája, Deniz, Cloud9+), illetve a 25. születésnapját péntek esti főműsoridős fellépéssel ünneplő Tankcsapda.

„A külön napot kapó Arctic Monkeys jelenleg az egyik legkeresettebb fesztiválbanda a világon, épp ezért felfokozott érdeklődés kíséri a soproni fellépését, mert ez lesz az egyetlen koncertje a régióban” – mondta Fülöp Zoltán, a VOLT egyik főszervezője. A másik házigazda, Lobenwein Norbert hozzátette, hogy a koncertélményeken túl látványos, új produkciókkal is készülnek. „A VOLT-on mutatjuk be azt a 2.5 méter magas, 12 méter széles SOPRON feliratot, amelyet aztán majd a városnak ajándékozunk. A fesztiválozókat élménypark, kulturális és irodalmi programok, foci vb néző helyszínek, látványshow, az otthon maradókat pedig élő internetes közvetítés várja. A Telekom Szurkolói Arénában debütál egy nemzetközi szinten is egyedülálló magyar találmány, a Teqball, amely a lábteniszt és a pingpongot ötvözi.”

A közmédia a korábbinál nagyobb hangsúllyal jelenik meg a fesztiválon: a zenei kínálatában a VOLT zenei irányát lefedő Petőfi Rádió például két népszerű műsorát, az Egész útont és az Ej, mi a coolt a helyszínről sugározza.

Ez még korántsem minden, robotszépségversenytől kezdve az igénybe vehető e-Book olvasón át a gyerekprogramokig számos érdekességet rejt még a fesztivál. A Páneurópai Piknik 25. évfordulójának augusztusi előzeteseként egy korabeli, 14 méter magas határőrtornyot állítanak fel, melynek lábánál bográcsgulyással kedveskednek a szervezők a látogatóknak.Hozzájárulhatsz a fesztivál tisztaságához 500 forint ellenében az ún. Green Festival Baggel, melyben a saját magad által termelt szemetet szedheted össze, a zsák leadásakor természetesen a letéti díj visszajár.A hagyományok szerint idén is világsztárok egész sora hagy majd nyomot Sopronban, a „Csillagok városában”. A VOLT szervezőinek felkérésére ef. Zámbó István évek óta készít igazán látványos közterületi szobor-székeket, amelyeket a helyszínen jelképesen a VOLT leghíresebb fellépőinek ajándékoznak.