Június 11-én megnyílt a Hunger King névre hallgató kamu gyorsétterem, ahol papírból összerakott hamburgereket vehetünk 600 000 Ft-ért, esténként pedig pénzt osztanak a hajléktalanoknak. A provokatív projekt tulajdonképpen egy kiállítás, amelyet a finn származású művész Jani Leinonen azért hozott létre, hogy felhívja a figyelmet a hajléktalanok problémájára. A helyszín nem véletlenül a Louis Vuitton üzlete és az Opera közvetlen környezete.

Ha valaki a Hajósutca környékén járkál, akkor fura dolognak lehet szemtanúja, ugyanis június 11-én JaniLeinonen, finnművész megnyitotta a HungerKing nevű kamugyorséttermét, amelynek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a hajléktalanok problémáira. Ezt úgy próbálja elérni, hogy a nap végén az üzlet előtt várakozó rászorulók a napi minimálbér összegét, azaz 3400 Ft-ot kapnak, a gazdagok pedig papírból készült hamburgereket vásárolhatnak mindössze 600 000 Ft-ért. Azt nem tudtuk meg, hogy ez mennyire komoly, azt viszont elárulta a pult mögött álldogáló finn hölgy, hogy ebben a lehúzás-gyanús összegben elvileg nincs benne a szintén papírból készült sült krumpli és a Capitalsm névre keresztelt, kólára hajazó üdítőital sem, ami nem mellékesen szintén üres. A csilivili HungerKing a szegényeknek és a gazdagoknak egyébként a bejárat előtt külön sorokat tart fent, az utóbbi vörös szőnyeggel van leterítve.

A 3 héten át látható kiállítás, amellett, hogy fel szeretné hívni a lakosság figyelmét az egyre nagyobb méreteket öltő problémára, egyben politikaiüzenet is azok felé, akik az elmúlt időszakban hajléktalanellenes törvényeket hoztak. Ezért van például az is, hogy a szegényeket a hely előtt váratják, gyakran órákon keresztül, hiszen egyrészt ezzel legalizálják az utcán tartózkodást , illetve felhívják a tehetősebbek figyelmét arra, hogy a kapitalizmus igenis tárgyiasítja az embereket.

A HungerKing kapcsán természetesen semmi nem véletlen, így a lokációnak is fontos szerepe van. A Hajósutca és a Lázárutca sarka nem csak közel van a LouisVuitton nevű luxusüzlethez, de itt van rögtön az Opera épülete és a szintén patinás Andrássyút is. A művész úgy gondolta, hogy egy ilyen környezetben lehet igazán érzékeltetni a különböző társadalmi osztályok közötti különbséget.

Leinonent egyébként valami rejtélyes oknál fogva nagyon zavarják a gyorséttermek, és régóta kötekedik már velük. Az első HungerKingetHelsinkiben rendezte meg, amellyel a globális szegénységre szerette volna felhívni a figyelmet, de az ő nevéhez köthető RonaldMcDonaldelrablása, amellyel pedig a McDonald’s-ból szeretett volna információt kicsikarni. Az viszont kérdéses, hogy a legújabb helyszín miért éppen Budapest lett.A megnyitóról a vs.hu videót is készített.