Nem csak a magyar kézműves sörök hasítanak, egyre többen döntenek úgy, hogy kilépnek komfortzónájukból és a megszokott korsó sörük helyett valami egészen más jellegűt rendelnek. Mondjuk egy felső erjesztésű belga barnasört, vagy gyümölcsös, ám annál bitangabb búzasört. A Matróz Kocsmában jártunk, hogy megkóstoljunk pár, az V. Belga Sörfesztiválon is kipróbálható nedűt.

A borkóstolásnak nagy hagyománya van, miért ne lehetne ugyanolyan műgonddal ízlelgetni a sört? Nem puszta sznobériából, butaságokat belebeszélve az illatokba, aromákba, hanem kiélvezve minden ízt, miközben évszázadokra visszanyúló történeteket hallgatunk a sörfőzésről, erjesztésről. Majdnem 800 fajta belga sör létezik, igazi nagyhatalomnak számítanak, a középkor óta tökéletesítik a jellemzően magas alkoholtartalmú italokat.

Aki jártas a belga gasztronómiában, tudja, hogy a

Bem rakpart környéke igazi kis belga gasztrocentrum , s bár nem

Brugge csatornáin , hanem a

Duna mellett , de kagylóvacsorát, sajttálat is fogyaszthatunk, és természetesen mindehhez dukál az elmaradhatatlan sör.

Az

apátsági , az

ale , a

dupla barna , a szinte fehér búza,

vagy a

gyümölcsös változatok . Felkészülvén a hétvégi fesztiválra, egy igen tapasztalt sörkedvelővel, a

Belgaco Kft. munkatársával

kóstolgattuk meg a legkedveltebb, vagy éppen legérdekesebb italokat. Mindegyiket saját, meglehetősen csinos és funkcionális poharában, hiszen ezek a

nemes italok

ugyanúgy megérdemlik a különleges felszolgálást, mint a borok. Fehérbort nem öntünk pezsgős flőtébe - nos, a Kwak sem habzik fel olyan szépen egy mezítlábas söröskorsóban. Ez egy

rituálé

- egy nagyon szimpatikus kis

varázslat a sörök köré .

1. Tripel Karmeliet 8% apátsági tripel 2008-ban a világ legjobbjának választották a karmeliták (női szerzetesek) főzte selymes, citrusos három komponensű (árpa-búza-zab) sörét. Becsapós, palackban erjesztett főzetről beszélünk. S hogy miért becsapós? 8%-os alkoholtartalma aligha érződik a gyümölcsösség és fűszeres mivolta miatt. Bár ez volt az első, amit megízleltünk, egyből azt gondoltuk, ennél jobb már nem is jöhet.

2. Duvel Tripel Hop 9,5 % tripel


Limitált kiadású Duvel sör következett, melyből mindössze 70 rekesznyi van az országban. Ez sokkal vadabb ízvilágot képviselt, az erősen komlózott ale családba tartozik, ami annyit jelent, hogy az illékony vegyületek elszállta után a sört újraízesítik komlóval. A Moortgat család eredeti, Duvel sörét (jelentése: ördög) az 1800-as évek végén alkotta meg, ugyanis akkortájt indult hódító útjára a pilseni tipusú aranysárga sör, ami hirtelen vált nagyon népszerűvé. Színre a Duvel is világosnak tűnik, mégis nagyon testes sörről beszélünk, szóval tényleg ördögi terv volt a pilseninek tűnő bivalyerős tripel.

3. Pauwel Kwak 8% félbarna ale
Anno a kocsisok nem hagyhatták el a lovaskocsit, míg az úr a fogadóban mulatott. A Kwakot homokóra formájú pohárban, fa tartóval szervírozzák, és a legenda szerint ugyanolyan vastagságú a pohár tartója, mint egykoron az ostor nyele volt, így a kocsis anélkül ihatott a félbarna ale-ből, hogy elhagyta volna bázisát. A kedves sztorit egy olyan

sörhöz társítjuk, ami elég összetett ízvilágú. Édeskés, vanília és karamella is érezhető benne, minden túlzás nélkül. Óvatosan kell bánni vele is, mert a speciális fazonú pohárból könnyen megszalad a 8%-os finomság és hamar a fejbe szállhat.

4. Blanche d’Ardenne 4,3% belga búza

Nem túlzás a név, pohárba kitöltve ez az opálos ital valóban az Ardenneket idézi hófehér habjával. Örültünk, hogy egy kicsit lightosabb ízt és alacsonyabb alkoholtartalmú sört kaptunk, pihenésképp. A Blanche d’Ardenne-hez nem jár citrom, annak ellenére, hogy búzasörről beszélünk. A citromot a német búzákhoz szervírozzák, hiszen egészen más törvények vonatkoznak az ottani italokra, ami a “tisztaságot” illeti. A belgák curacao narancshéjat és citromot adnak a sörhöz, ami miatt már eleve citrusossá válik.

5. Gouden Carolus Classic 8,5% barna flamand ale
Kóstolásunk legbitangabb tétele, V. Károly német-római császár favoritja és 2012-ben a világ legjobb barna sörének járó trófeát is elvitte. Csupa meglepetés ez a felső erjesztésű ital, habja masszív, színe szinte fekete, íze erőteljes, de ezzel együtt kicsit “karácsonyi”, vagyis mézeskalácsos jegyek fedezhetőek fel benne. Egyszerű az üvege, de senkit se tévesszen meg, mert a Carolus igazi ínyenc sör.

6. Floris Kriek 3,6% meggyes búzasör

Aki nem sörös, az is biztosan szívébe zárja majd a Floris Krieket. Zamatos, olyan, mintha egy selymesebb meggynektárt innánk a vékonyka pohárból. Mégis sunyin megbújik azért a búzasör íze is, biztos, ami biztos. Itatja magát, oda-oda súg, hogy még egy kortyot fogyasszunk el azon nyomban.

7. Delirium Red 8,5% meggyes belga ale
A rózsaszín elefántos sör azért elég ismert már, (Delirium Tremens) a vörös meggyes testvért viszont kevés helyen lehet beszerezni. A Matrózban csapolva is tartják a 8,5%-os meggyes finomságot. A Floris Kriekkel ellentétben ez meglehetősen erős, 8,5%-os, az alap Tremens friss főzetét keverik össze meggynektárral. Üdítő volt az ízesített verziókkal zárni a kóstolást.

A május 16-18.-ig tartó V.Belga Sörfesztiválon 31 sörfőzde, 150 féle sörét sorakoztatják fel, melyek közül 50-et csapolt verzióban is kérhetünk majd. Tudtátok, hogy a búzasörök például csapolva sokkal ízesebbek? A fesztivál egyedülálló abban a tekintetben, hogy a belépő már fogyasztást is magába foglal: 2800 forintért leiható 3 belga specialitás, 4000 forintért pedig 5 különlegességet kóstolhatsz. A Bálna Budapest új helyszín, de cseppet sem bánjuk, mivel a hétvégi előrejelzések szerint elmarad a napsütés. A Bálnában megázni nem lehet majd, maximum elázni, szóval óvatosan az erősebb, kraftosabb belgákkal!