A bohócokat sokan szeretik, sokan groteszknek tartják és utálják, de kétségtelen, hogy a fáradhatatlan viccmesélők mára meghódították az egész világot. De vajon mi van a piros orr, a fehér smink és a gagyi, nyomásra vizet spriccelő virág alatt? Hát, jó esetben nem John Wayne Gacy sorozatgyilkos, hanem egy zavarbaejtően sokoldalú, érzékeny emberi lény, akiben akár mi is magunkra ismerhetünk. Az első magyar újcuirkusz-társulat: a Reciquel legújabb előadásában a bohócot állítja a középpontba, akinek - az egész társulattal együtt - ellopják a jelmezét.

A bohócot nem szabad soha lebecsülni, egy időben az udvaribolond például az udvar leghatalmasabb emberének számított, hiszen ő volt az, aki büntetés nélkül viccelődhetett a királlyal. A nagyon gyorsan elhíresült Recirquel társulat idei produkciójában ezt a látszólag mindig erős és jókedvű, de éppen ezért titkokkal teli bohócot állítja reflektorfénybe, akiről ezáltal le is bontja az idők során felgyülemlett romantikus elképzeléseket.


A nem kis feladathoz a dráma és a humor megfelelő arányú elegye, plusz egy pimaszul fiatal artistákból álló csapat (a legidősebb tag is csak a húszas évei elején jár) a recept, illetve természetesen jelen van végig a csetlő-botló bohóc is, aki néha vicces, néha idegesítő, de kétségtelenül szükséges, hiszen az ő érzései és monológjai fogják össze a 2 felvonásos előadás különböző jeleneteit. Ezek között van duplakötélelőadás, szerelmes handstand-duett, labdán egyensúlyozás, zsonglőrszám, de egy lebegőkockával is jól eljátszanak az artisták, akik nyilvánvalóan elfelejtettek fizikát tanulni a gimiben, és így nem is hatnak rájuk a szokásos erők, például a gravitáció.

Személyes kedvencünk a gumiasztalos jelenet volt, amelyben egyrészt a legőszintébb gyermeki boldogságot véltük felfedezni, másrészt pedig azt gyanítjuk, hogy ebben a részben kapott a legnagyobb szerepet a improvizáció is. Szpojlerezni persze nem szeretnénk, ezért többet nem árulunk el.

A hihetetlen mozdulatsorok mellett egyébként a meztelenség végig fontos része az előadásnak, ami részben azzal magyarázható, hogy a modern közönség nem elégszik meg már a díszes jelmezekkel, a művészek egyéniségére is hatalmas szükség van. Éppen ezért le is vetkőztek az artisták és megmutatták mekkora erőfeszítés is valójában egy-egy mozdulat bemutatása: az első sorból ülve tökéletesen láttuk a kidagadó ereket, a súly alatt remegő izmokat, és hallottuk, ahogy az emberfeletti koncentrációt szigorú légzés kíséri. A Herkulest is zavarba ejtő teljesítményt nyújtó művészek jól láthatóan éveket készültek erre a 2 órás bemutatóra, talán csak azért, mert elfelejtettek szólni nekik, hogy ennek minden egyes eleme lehetetlen. Nem tudták, megcsinálták.

A
társulatról

azt érdemes tudni, hogy a Müpa újcirkusz progjamjáért is felelős Vági Bence műve, aki az artistaképzőben megismert fiatal tehetségekből rakta össze a csapatot, amely 2012-ben a Szigeten, majd a Millenáris teátrumban égette bele magát a közönség emlékezetébe. E

produkciók után nem volt meglepő, hogy a 2013-as Müpában bemutatott előadásukra egy éven keresztül alig lehetett jegyet szerezni. Ez amúgy a MeztelenBohócra is igaz, így azt tanácsoljuk, hogy akinek felkeltett az érdeklődését, az minél előbb lépjen akcióba. Megéri.

Alkotók: Vági Bence - író, koreográfus, rendező, Sárik Péter - zeneszerző, Csanádi Judit- díszlet, Berzsenyi Kriszta - jelmez, Pető József - világítástervező, Gergely Dorka - dramaturg, Zsíros, Gábor - koreográfus asszisztens, táncos, Klimó Péter - díszlettervező asszisztens, Vladár Tamás - szakértő, alpinista, Hiller Adrienn - rendezőasszisztens, Muladi Klára - jelmeztervező asszisztens, Almási Kornél - hangszerelő, Ócsai Böbe - artistamester, Ipacs Szilvia - sminkmester, Marton, Ádám - fodrász
Közreműködők: Farkas Gábor Gábriel/Egyed Brigitta - A Bohóc, Horváth Zita, Orbán Andrea, Pálfi Gabriella, Túri Lajos, Zsíros Gábor - tánc, Czigány Judit - ének
Artisták: Dittmar Laido - zsonglőr, Illés Renátó - tissue, kocka, handstand, Pintér Áron - lábzsonglőr/bohóc, Herczeg Richárd - kínai rúd/kötél, Lakatos Leonetta - golyó/bohóc, Veress Zsanett - feszes drót, handstand, Ott Olivér, Törő Máté, Némedi Zsolt, Szabó Andrea - gumiasztal