We Love Budapest: Mi ihlette a sorozatot?

Kocsis

Tibor: 28 éve élek Budapesten, és nagyon sokat járok tömegközlekedéssel. Úgy gondolom, ha már a filmjeimben azt hangsúlyozom, hogy éljünk környezettudatosabban, akkor vagyok hiteles, ha

én is így teszek. Nagyon szeretek villamossal járni.

Utazás közben persze sokat nézelődöm és a film alapgondolata is ez lett. Azt láttam, hogy

van egy gyönyörű fővárosunk, világhírű építészetünk, de az elmúlt néhány évtizedben, amit a járda szintjén látunk, az nagyon lehangoló Nincs semmi harmónia a különböző portálokban, összevissza vannak a feliratok, táblák, és teljes a káosz. Ha az első emelet fölé tekintünk, egy erős kontrasztot láthatunk.

Úgy éreztem, hogy kellene csinálni egy filmet, ami felhívja a figyelmet azokra a pontokra, amik tipikusnak mondhatóak, és amik rossz irányba vitték az utcaképet. Szakértőinkkel a várost járva, megállunk ezeken a pontokon, és bemutatjuk őket. Elindultunk a Széll Kálmán tértől, megálltunk a Szénatéren, bementünk a Millenáris parkba, aztán át a Margit hídon, a Nyugatitérig, és bejártuk még VII.

a VIII.

és a IX. kerületet is. Tulajdonképpen ez a háromrészes sorozat egy különleges Budapest-túra lett, illetve egy urbán-ökológiai keresztmetszet, kultúradalékokkal fűszerezve.WLB: Mindhárom rész más városrészeket mutat be?

K.T
.: Az első rész, az Élet a romokon a városépítészettel az élhető helyekkel és " nemhelyekkel" foglalkozik, a második a közlekedésről szól és az Az autókorszak vége címet kapta, a harmadik pedig a városi fákkal,a parkokkal és növények jótékony hatásával foglalkozik, a címe pedig Csodatévő fák.

WLB: Mennyi ideig tartott a forgatás? Hogyan készültetek fel?

K.T
.: A Magyar Média Mecenatúra pályázatán keresztül valósult meg a dolog. Leültünk róla beszélgetni, majd pedig bejártuk a várost. Aztán volt egy anyaggyűjtési fázis, amikor beszéltünk emberekkel, és kialakult egy forgatókönyv. Aztán operatőrökkel is elmentünk a helyszínekre, és összesen 30 napig forgattunk. Egy kicsit egyébként túlteljesítettük a tartalmat: az eredeti 3x26 perc helyett 3x52 perc lett. Annyi mindent bele akartunk rakni, hogy végül ekkorára duzzadt.WLB: Voltak nehézségek, vagy minden simán ment?

K.T
.: Nekem fontos volt, hogy legyenek benne különleges képek, és egy-két helyre igencsak nehéz volt bejutni. Ilyen volt a régi Posta épülete, a MOM park teteje, illetve néhány torony, háztető.

Volt olyan, hogy a Budapest Eye-on a stáb egy egész napot keringett, hogy elcsípje a megfelelő fényeket, és azt a szöget, amelyből még soha nem láthatták a nézők a várost.

WLB: Minden benne van a sorozatban, amit terveztetek? Van esetleg olyan, ami valamiért nem került bele?

K.T
.: Nem tudtunk mindennel foglalkozni, de nem mentünk el a negatívumok mellett. Nem akarunk pozitív képet festeni, amikor a Széll Kálmán tér úgy néz ki, ahogy. Szerencsére már kész vannak a tervek az átalakításra, és be is mutatjuk azokat. Ezen kívül megújul a Madách tér is, a Nyugatitér is tervben van, és a VIII. kerület is átalakulás alatt van.

De van, amit nem tettünk bele. A Cet-ről például senki nem tudta megmondani, hogy mi lesz vele, így az sajnos kimaradt.

A Cet sajnos egyelőre egy tipikus egy "nem-hely". De ott van

például a Normafa, aminek nagyon örülünk, hogy van.

Nagyon kevés város tudja elmondani, hogy van egy ilyen nagy zöldterülete, ami elérhető 10 perc buszozással mindenki számára. A Gozsduudvar is ilyen: egy nem-helyből néhány év leforgása alatt hely lett.WLB: Akkor most már Budapest-szakértő vagy. Szerinted merre tart a magyar főváros?

K.T
.: Sokat tanultam a filmsorozat készítésénél, de nem váltam szakértővé. Mindenképpen előremutat az, hogy a statisztikák azt mutatják, hogy nagyon szeretnek itt lenni az emberek. A turizmus abszolút kezdi utolérni Bécset és Prágát, és szinte özönlenek hozzánk a külföldiek. Az is csodálatos, hogy lettek olyan városrészeink, amelyek szinte a semmiből nőttek ki az elmúlt években. Remek dolognak tartom, hogy néhány év leforgása alatt a romkocsmák fővárosává váltunk, és hogy kinőtt egy lepusztult világból egy olyan szórakoztató- és kultúrnegyed, amely Berlinre hasonlít, sőt, talán már túl is tett rajta.WLB: És helyi szemmel? Hogyan változik a budapestiek élete?



K.T
.: Én mindig irigykedve jártam azokban a városokban, mint Róma és Barcelona, mert nagyon tetszett a teraszok világ. Ez most már nálunk is megtalálható. A szórakozóhelyek kimentek az utcára, ezáltal az emberek is kitódultak a szabadba. Ez jelentősen megváltoztatta a városképet. Olyan néha, mintha Rómában lenne az ember. Szerintem ez is egy nagyon jó irány, és továbbgondolásra érdemes. Ezen kívül a növekvő turizmus igényességre ösztönzi a helyieket, és arra, hogy végre tényleg minőségi szolgáltásokat nyújtsunk.

WLB: Mit vársz a sorozattól? Hatással lesz azokra, akik megnézik?

K.T
.: Azt szeretném, ha sokan látnák, és nem csak idehaza. Ez azért is jó lenne, mert egy különleges városimázst jelenít meg a film és felhívhatja a figyelmet arra, hogy kezdeni kellene valamit azokkal a helyekkel, terekkel, vagy akár az utcabútorokkal, amelyek nem működnek. Remélem, a filmsorozat eljut a döntéshozókhoz is.

WLB: Vannak hasonló jövőbeli tervek?

K.T
.:

Igen, tervezek folytatást, mert szerencsére eddig kimagasló nézettséggel ment a sorozat. Emellett nagyon sok mindent kimaradt, például a falvak, a tájak és kisvárosok is izgalmas témát adnak egy folytatáshoz.

A sorozat a Duna TV-n a következő időpontokban látható:
A Duna World-ön:1. rész: 2014. január 16. 21.552. rész: 2014. január 23. 21.503. rész: 2014. január 30. 21.55

Címkék