A Budapest első gőzölgő phóját kínáló vietnámi gyorsétteremről, a józsefvárosi piac bódéjából upgrade-elő, szinte legendás Dang Moui büféről, valamint az ezerarcú Kazinczy utcában megnyitott Absolut Phóról már korábban megemlékeztünk. A vietnámi éttermek hazai diadalmenete azonban nem áll meg, az egzotikus ázsiai konyha most egy újabb piaci szegmenst igyekszik meghódítani magának: immár Újbudán is találunk kedvünkre való vietnámi ebédet a Hai Nam Pho Bisztróban.

Az egyetemista-irodista tengelyAz étterem a XI. kerület egyetemi kampuszainak és irodaházainak metszéspontján nyílt meg a forgalmas, s ennélfogva jól megközelíthető Október 23-a utcában. Ám míg az egyetemi ifjúságot, s különösen a bisztró közvetlen vonzáskörébe tartozó Schönherz-kollégistákat a „minél többet minél olcsóbban” elve mozgatja, addig ők többnyire az út túloldalán található Fehérvári úti ásárcsarnok ugyancsak városi legendának számító pacalpörköltje és bolognai spagettije mellett fognak kikötni. A Hai Nam Pho ugyanis a jelek szerint árképzésével inkább a környék irodaházaiban dolgozókat célozta meg. A mennyiségre ugyanakkor nem lehet panasz, a fogások, ha nem is feltűnően hatalmas adagok, összetételükben annál tartalmasabbak. Az előételek négyszáztól nyolcszáz forintig terjednek, a legdrágább tétel persze már friss és roppanós panírozott rákot jelent, azonban az előételek legköltségkímélőbbjének sincs oka szégyenkezni, a Banh Bao névre hallgató töltött tésztabatyu olyan laktató, hogy nem is feltétlenül hagy helyet a főételnek.

A Világevő és kistestvéreTermészetesen érdemes az étvágygerjesztők után is helyet hagyni a gyomorban, hiszen a lényeg maga a pho leves, melyből kétfélét kínálnak. A Pho Bót – mely rizstésztás marhahúslevest takar – kérhetjük lassan és gondosan főzött marhalábszárral vagy hátszínnel és lángossal 1300-1400 forintért, míg a sokat ígérően Világevő Phónak keresztelt leves elve kétféle marhahúst, dupla buggyantott tojást és lángost rejt magában, ehhez 1800 forintért juthatunk hozzá. A főételek sorában pedig felvonul mindenféle hús és hal, amit csak kívánhatunk marhától kacsán át pisztrángig és királyrákig. Mindehhez kísérőül – a kólát leszámítva – autentikus üdítőket választhatunk licsi, mangó vagy kókusz ital formájában.

A helyiség belső kialakítása szerencsére a praktikumot és a kényelmet helyezte előtérbe, de az étterem koreiaiságát kétségkívül növeli a személyzet szakértelme. Az pedig külön öröm, hogy az ételek minősége mellett az ízléses tálalásra is gondosan odafigyelnek, ettől egy csapásra elmúlik az ázsiai büfékhez asszociált sajátos menzahangulat is. Az ételek frissen és kérés nélkül is az ízvilágot megfelelően kiemelő szószokkal érkeznek, s természetesen minden helyben készül. Ez utóbbi nyilvánvalóan alapkövetelmény a minőségi ételek élvezetéhez, melyben a Hai Nam Pho nem okoz csalódást, ugyanakkor a megfelelő szagelszívó hiányában jellegzetes, markáns ételszag terjeng a vendégtérben.

Összességében tehát bátran ajánljuk Budapest legújabb vietnámi éttermét mindenkinek, aki Újbudán jár, a naponta változó menüt választani különösen megéri, noha a bisztró egy kategóriával drágább egy áltagos menzánál, ám nyilván legalább ennyivel különlegesebb élményt is nyújt. Egyetlen dolgot kell még megjegyeznünk, ha valaki gyorsan napközben ugrana le egy forró phóért: ottjártunkkor, bár az étteremben messze nem volt teltház, a kiszolgálás kimondottan lassú volt – könnyen lehet, hogy egy irodai ebédszünetbe ez nem mindig fér bele.