Új hely nyílik a vigalmi negyed elején: nagyon sok sörrel a világ minden pontjáról, indul a klasszikus angol-ír pubok hangulatát idéző DOB3, ahol minden dedikáltan a sörről szól. Brew Dogtól a sör és whisky rendhagyó párosításán át a békésszentandrási kölesesig, december 13-án, pénteken nyit Budapest legújabb kortárs barátkozó helye és egyben 2013 legimpozánsabb sörözője.

Az újabban az elhanyagoltság rossz álmából ébredő Dob utca az egykor a Károly körúthoz közelebbi végen étteremkedő Három Dobnak köszönheti a nevét. A XIX. század elején szálló lett a házból, ám a század közepére lezüllött, és a zsebmetsző-elit találkozóhelyévé és – Ballagi Mór története alapján – kiképzőközpontjává vált. De a történelemóra után ideje nagyító alá tolni a DOB3 koncepcióját, amelynek legfontosabb alappillérei az angolos pub-jelleg, valamint a sörök.

A klasszikus londoni pubok fesztelen hangulata a belső teret domináló színeknek (royal blue és british racing green, ismertebb nevükön mélyzöld és királykék), a klasszikus sörkorcsolyáknak (például az örök fish and chipsnek), a büdzsébarát áraknak, illetve a közösségi tér-funkció kihangsúlyozásának köszönhetően válik ötletből valósággá.

A sörválaszték multikulturális – az ír Kilkennytől kezdve a japán sörön át a magyar kézművesekig, illetve a méltán népszerű Brew Dogig terjed, míg az árskála 350-től 1500 forintig -, a fókusz érezhetően az osztrák, a bajor, a német és a cseh variációkra irányul.

Ötféle sörrel, köztük a Guiness-szel a csapon, a DOB3 erőssége a csapoltak mellett az itt kapható üveges sörökben rejlik: Velkopopovicétől Tokióig ugyanis széles a kínálat. Nyitástól lehet kóstolni Schneider Weisse-t, Persteint, Fullers IPA-t, japán Asahi-t, thai Singha-t, Krieket, Primatort, amerikai söröket, a hazaiak közül pedig például a méltán népszerű fóti Keserű mézet vagy a békésszentandrási kölesest. (A lényeg, hogy megfelelő hőmérsékleten nyújtsák át a szimpatikus üveget.)

A frissen nyíló söröző legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy rendkívül színes és koncepciózusan szereti a névadó italt. Ezt erősíti a helyben felsorolt kínálat mellett Kiss Miklós grafikai játéka is, a falon található újragondolt sörcímkék mellett a DOB3 arculatához tartozó folyamatosan változó logó, ami a hely folyamatos változását hivatott erősíteni.

A DOB3 nyitottsága akárcsak egy londoni vagy prágai sörözőé, ahol jó érzéssel tölt el az ember végül egy fél napot. Kortárs barátkozó hely, amelynek elsődleges szempontja, hogy finom söröket kínáljon vasárnap és hétfő kivételével a hét minden napján. A napszakokra hangolt playlistet a budapesti éjszaka rutinos arca, a Gumipopból (is) ismert Lévai Jani állította össze, így

régi iskolás soulból biztosan nem lesz hiány, hétvégenként pedig az aktuális DJ-kkel lehet majd gurítani a pinteket.

DOB3 (bezárt)
Cím:

1074 Budapest, Dob utca 3.