Az ünnepi hangulat és a vele együtt érkező hideg valamiért ösztönzően hat a filmnézési szokásainkra. Ennek az észrevételnek persze semmi köze nincs a mindig okos brit tudósokhoz, a konklúziót személyes élményeink alapján vontuk le. Szerencsére a mozik felkészültek a rohamra, és néhány különösen ígéretesnek tűnő filmmel kedveskednek nekünk decemberben. Összeszedtük azokat, amelyeket mi mindenképpen meg szeretnénk nézni.

Coming Out

Egy igazán ígéretes magyarfilmet is láthatunk az év utolsó hónapján a mozikban. A Coming Out egy meleg celeb-műsorvezető: Erik (Csányi Sándor) komikus útkereséséről szól, aki szerelmével Balázzsal (Karalyos Gábor) tervezett házasságának mámorában igencsak jól kezeli a felé érkező kritikákat és atrocitásokat. A történet és a magabiztosság ott csúszik meg, amikor egy baleset eredményeként Erik furcsa dolgokat kezd érezni: például intenzív érdeklődést az ellenkező nem iránt.

Premier: 2013. december 5.

Jó reggelt, apa!

A jellegzetes olasz humorral már találkozhattunk olyan klasszikusokban, mint például a Fantozzi, de ha mégsem, akkor itt a remek alkalom elkezdeni az ismerkedést. A Jó reggelt, apa című filmben a 40 éves agglegény, Andrea Manfredini hedonista életét ismerhetjük meg, amelybe váratlanul belecsöppen egy 17 éves lány, Layla, aki azt állítja, hogy ő a férfi lánya. Ez után persze minden gyökeresen megváltozik, és a nézők komoly jellemfejlődésnek lehetnek tanúi. Ettől garantáltan mind jobb emberek leszünk.

Premier: 2013. december 12.A Hobbit: Smaug pusztasága

Szinte már hagyomány, hogy minden év végén várunk valamit, amit Tolkien írt. A rajongók nagy örömére ebben a hónapban folytatódik a Gyűrűk Ura előzménye, vagyis A Hobbit, amely ez alkalommal még közelebb visz mindekt egy dühöngő sárkányhoz, továbbá annyi kincshez, amennyiből egész Európa államadósságát renezni lehetne, és még egy Ferrarira is futná a végén. Az akció, a lenyűgöző látvány és az erős függőség biztosan garantált, annak ellenére, hogy az eredetileg alig 300 oldalas könyvet (nehéz elképzelni, hogy ebből 3x3 órányi filmet csinálnak) az író egykor a gyerekeinek írta esti mese gyanánt.

Premier: 2013. december 12.

Belle és Sébastien

Cukiságból soha nem elég, erre az igényre pedig mi sem jobb recept, mint egy Francia Alpokban kóborló, menhelyről szökött kutya és egy kisfiú, akik szövetséget kötnek. A II.világháború idején játszódó filmből rengeteget tanulhatunk az örök barátságról és a szerelemről. Családoknak, pároknak különösen ajánlatos.

Premier: 2013. december 19.

Elpuskázva

A megbízhatatlan és saját barátnője szemében is éretlen David Wozniak (Vince Vaughn) élete egyik pillanatról a másikra teljesen megváltozik, kiderül ugyanis, hogy az életben céltalanul bolyongó férfi 533 gyerek biológiai apja. Az „ötszáz gyerekes pasas” nagy döntést hoz, titokba elkezd nyomozni az utódai után, és ennek során aztán rengeteg fura szituációba keveredik. Elhatározza, hogy először az életében felelősséget vállal valamiért, és őrangyalként fog tevékenykedni.

Premier: 2013. december 19.

A Wall Street farkasa

Vannak, akiknek semmi sem elég, és 26 évesen nem elégíti ki őket heti közel egymillió dollár, továbbá minden estére egy újabb nő. Éppen ilyen ember Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio), aki illegális üzleteken és a háttérből figyelő FBI ügynökökön keresztül jutott el oda, ahol most van. Neki és kis csapatának igazából fogalma sincs, hogy mit kezdjen a hihetetlen vagyonnal: buliból buliba ugrálnak és rafináltabbnál rafináltabb ügyleteket eszelnek ki a még nagyobb siker érdekében. Ez persze csak a jéghegy csúcsa.

Premier: 2013. december 26.

Ezerízű szerelem

Az ünnepi hangulatban természetesen a szerelem is a tetőfokára hág. Az Ezerízűszerelem című film Mumbaiba visz minket, ahol a családi alapon öröklődő ételhordó szakma még mindig virágzik. Olyan pontosan dolgoznak, hogy állítólag csak minden egymilliomodik csomag megy rossz címre. A történet éppen egy ilyen eltévedt ebéd körül alakul, amely egy levelezést indít el két, addig egymásnak teljesen idegen ember között. A filmben megadatik számukra a lehetőség, hogy új barátra, és ezáltal új reményekre tegyenek szert.

Premier: 2013. december 26.

Franciadrazsék, avagy francia Borat robbantani Eiffel-torony!

A terrorizmus nem egyszerű szakma, és egy bizonyos küldetés teljesítéséhez vezető út néha inkább vicces, mint komolyan vehető. Az év végére várható Viva La France című filmben - amivel kapcsolatban egyáltalán nem értjük, hogyan lett a magyar címe az, ami - két taplisztáni pásztor (akiknek országát senki nem ismeri) kalandjait követhetjük végig, akiknek inkorrekt taxisofőrökön, túlbuzgó rendőrökön, korzikai nacionalistákon és focihuligánokon kell keresztülvergődniük, hogy eljussanak a nyugati kultúra egyik szimbólumához, az Eiffeltoronyhoz, annak megsemmisítése céljából.

Premier: 2013. december 26.

47 Ronin

Az egyik legrégebbi japán történetre épülő fantasy-kalandfilm 47 ronin (vagyis gazda nélküli szamuráj) kalandját meséli el, akik bosszút esküsznek az ellen, aki meggyilkolta vezérüket és kitiltotta őket a földjükről. A küldetés persze nem egyszerű, a harcosok olyan utat járnak be, amely más katonákat könnyedén elpusztítana. A film lenyűgöző tájakat, különös teremtményeket és látványos csatákat vonultat fel, azzal a céllal, hogy két óra alatt lerágjuk minimum a körmeink felét.

Premier: 2013. december 26.