Egy kutya nélkül leélt élet nem tekinthető teljesnek, ugyanakkor jó tudni, hogy a kutyás mindennapok sem csak a bothajigálásról és a fültővakargatásról szólnak. A kutyatartást nem véletlenül aposztrofálják a gyerekvállalás előszobájaként, hiszen óriási felelősséggel, falkányi kihívással, valamint rengeteg áldozattal jár. Leendő gazdiknak szóló gyorstalpalónkban a kutyaválasztás alapjait, a kutyabarát helyeket, a négylábúak utaztatását, valamint a hírhedt póráztörvényt szaglásztuk körbe.

Menhely vagy nem menhely?Erre a majdnem shakespeare-i kérdésre nincs objektív válasz, tehát – kizárásos alapon – a döntés szubjektív, mindenkinek magának kell kisakkoznia, hogy tenyésztőtől vásárol kutyát vagy menhelyről fogad örökbe négylábú barátot. Nyilván utóbbi a humánusabb út, de dönts bárhogy, először tanácsos alaposan felmérni

A körülményeidet. Anyagi helyzet, kutyabarát-e a munkahelyed, lakásban vagy kertes házban élsz, mennyi szabadidőd és fölösleges energiád van, ha elutazol, esetleg valami sürgős dolgod akad, van-e olyan, aki gondoskodik a kutyáról, stb.

Az életstílusodat. Ha lustulós vagy, nem te leszel a nyolcmagos processzorral pörgő Jack Russel terrier embere, ha pedig lelki szemeid előtt egyfajta idilli kép lebeg arról, ahogy a lihegő lakótárssal kocogtok a naplementében (miközben a háttérben

ez a dal szól, és szárnyas mopszok rózsaszirmokat szórnak elétek), álmodozásaid tárgya ne egy angol bulldog legyen. Mondjuk, annyira nem vészes a helyzet, deszkázni azért szeretnek.

Az adott kutya temperamentumát, mozgásigényét, személyiségét, várható méretét. Menhelyi kölyökkutya esetében nem biztos, hogy minden kérdésedre pontos választ fogsz kapni, ám mivel a gondozók sok időt töltenek a jobb sorsra érdemes sniffmasinákkal, és az örökbefogadásra alkalmas kor elérésekor már elkezd kirajzolódni az adott kutya karaktere, egy képzavarral élve: nem fenyeget a zsákbamacska veszélye.

Néhány budapesti menhely, illetve releváns oldal:

Kutyabarát helyekTavaly nyáron már felfedeztük, hogy mi fán terem a budapesti kutyapresszóztatás, ám az ismétlés és a tudás rokoni kapcsolatából adódóan érdemes felfrissíteni memóriánk kutyabarát helyekre fókuszáló szektorát. A kutyabarat.hu adatbázisából a következő kávézókat, éttermeket és bárokat emelnénk ki: My Little Melbourne, Szatyor Bár és Galéria, Café Panini, Estia Gyradiko, Halkakas, Pastrami, Fogas Ház, Kalicka Bisztró, Castro Bistro.

Jön a kutyabérlet

Négylábú társunkat eddig kétféle módon utaztathattuk BKV-vel: valamilyen zárt kutyaszállító apparátusban ingyen, illetve pórázon és szájkosárral teljes árú menetjegy vagy bérlet megvásárlásával. Januártól ennek vége. Beköszönt ugyanis a kutyabérlet-éra – aminek már évekkel ezelőtt be kellett volna köszöntenie, de hát a kedvező megoldásokra specializálódott malmok lassabban őrölnek, mint egy álmos bulldog állkapcsai. A kutyabérlet ára 5250 forint lesz.A törvény rövid pórázánAmikor november elején napvilágra kúsztak a póráztörvény részletei, a kutyások körében általános és elsöprő volt a felháborodás. A változtatások betarthatatlannak és életidegennek tűntek, és a konklúzió, mely szerint kutyát csak pórázzal lehet sétáltatni, országos petícióvihart kavart. Azonban – amint az a cink.hu cikkébőlkiderül – a kutyákat rövid pórázra ítélő jogszabályok már jó ideje élnek és virulnak, ennek megfelelően eddig is szabálysértést követett el, aki négylábúját

  • a település belterületénfelügyelet nélkül engedte közterületre, vagy kóborolni hagyta,
  • természeti és védett természeti területen (a cink.hu szakértője szerint természeti területnek minősül minden olyan földterület, amelyet elsősorban természetközeli állapotok jellemeznek), vagy vadászterületen - a vadászkutya kivételével - póráz nélkül elengedte, vagy kóborolni hagyta,
  • szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön - vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – szállította,
  • élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre - vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – beengedte vagy bevitte.
Az aktuális, január 1-jén hatályba lépő módosítás csupán egy apróságra vonatkozik, és a fent leírt szabályok alól mentesíti a triflakereső (földalatti gombákat kiszagoló) ebeket. A közelmúlt újítása még, hogy szeptember 1-jétől szabálysértést követ el az is, aki veszélyes kutyáját nem zárt helyen tartja, esetleg nem függeszt ki valamely a harapós kutyára figyelmeztető jelzést. Kérdés, hogy egy eddig is feltűnően semmibe vett törvény betartását mennyire fogják ellenőrizni, illetve presszionálni, mindenesetre megfelelő alternatívák hiányában (optimális méretű kutyafuttatók, kutyáknak kijelölt parkrészek) nem lenne fair büntetés-záport zúdítani a kutyatulajdonosokra.

Persze ennek az éremnek is két oldala van, és a nemtörődöm, mások érdekeire, testi épségére és a közterületek higiéniájára lendületesen legyintő gazdikra valóban ráférne az anyagi retorzió – bár a pénzbüntetés sokszor csak felületi kezelés, és a probléma gyökerét (felelőtlen kutyatulajdonosok, illogikus törvényhozás, kutyaszarral becsapdázott járdák és parkok, a kutyaadó, továbbá a fent említett, kutya-kompatibilis infrastruktúra hiánya) érintetlenül hagyja. Tökéletes megoldás nincs, így várhatóan marad a status quo és a mondatvégi kérdőjel – mi lesz a jó kutyákkal és a jobb gazdikkal?