Úgy tűnik, ez a hét a geometriai formák jegyében telik: a tegnapi Kocka után ma a körök nyomába eredünk. Nem mintha a macaron akkora újdonság lenne Budapesten, mert már mi is feltérképeztük a legjobb lelőhelyeket, valamint az idei és a tavalyi Macaron-nap is rengeteg kiéhezett süteményvadászt mozgatott meg, és ma már a Zazzi cukrászda is megtalálható a fővárosban. Olyan viszont eddig még nem volt, hogy egy üzlet kizárólag ezekre a kis kerek finomságokra koncentráljon, és a legvagányabb ízeket hozza el nekünk. Most már van.

A Kempinski kifejezetten szereti összegyűjteni a legjobb helyeket a többórás repülés után ziláltan beeső külföldi vendégek számára, így kerül a mindenhol márvánnyal borított halltól csupán karnyújtásnyira a Blue Fox vagy a Nobu.

Ebbe a kategóriába ugyanígy illik a Macaron Concept Store is, hiszen ez a kicsi édesség akkora világhódító utat tett meg az elmúlt években, hogy Nagy Sándor is banánosmacaron-színűre sárgulna irigységében. A macaron népszerű: a külföldiek imádják, és a magyarok is egyre inkább kezdik felfedezni.

A Concept Store a Sugar Shoposokkal dolgozik szoros együttműködésben, így a már jól megszokott kiváló minőség köszön vissza minden egyes miniatűr süteményhamburgernél, az ár pedig a szokásos körül mozog (300 Ft). Természetesen a tészta itt sincs köszönőviszonyban a búzaliszttel, így ez a bolt a gluténérzékenyek zarándokhelye lehet.

Ízek terén elég vad utazásra indulunk, ha minden egyes árnyalatra kíváncsiak vagyunk, mert a mintegy 40 féle változat között roppant könnyű elveszni. A levendulás vagy a pillecukros itt olyan alapíznek számít, mint mondjuk a szaloncukornál a zselés. A készítők különböző kombinációkkal kísérleteznek, így született meg a vaníliás-bazsalikomos vagy a fahéjas-pisztáciás megoldás.

Az earl grey teás ugyanúgy tejjel készül, mint az angolok ötórai teája,a matcha teás pedig rögtön egy autentikus japán teaházba repít minket. S ha már a koffeinlökettel dolgozó italokról van szó: a jeges kávés macaron már néhány díjat is besöpört, és állítólag jobban felráz, mint egy jó Has Bean kávé.

A Kempinski kifejezett kérése volt, hogy hagyományos magyar süteményeket is kicsinyítsenek le macaron formátumba, így született meg a magyar kollekció somlóival, flódnival, gerbaud-val, eszterházyval, madártejjel és aranygaluskával a soraiban. Ez körülbelül olyan feladat, mintha pogácsaként kellene megsütni egy adag töltött káposztát. A kreativitás segített a készítőknek: a madártejes közepébe pillecukrot rejtettek, az aranygaluska ízét egy csepp tokaji aszú is megdobja, így ezek mind kóstolásra érdemes kísérletek.

A kicsi bolt alapvetően maga a pult, és a design sincs túlgondolva: mindent a fehér szín és a kör alakú formák uralnak, de a hangsúly itt a macaron-hadseregen van. A külföldiek kifejezetten keresik a boltot: az oroszok és az amerikaiak különösen lelkesek, amikor ráakadnak. Persze olyan is volt már, hogy egy amerikai nő megdöbbent a vásárlás után, mert meg volt győződve, hogy valamilyen új szemfestékmárkára akadt itt, Európa keleti felén.

Úgy hallottuk, hogy már itt is készülnek az ünnepi őrületre, és hamarosan karácsonyi témájú ízek érkeznek. Mi már nagyon várjuk.

MACAROOON Concept Store
Cím: Kempinski Szálloda Hall, 1051 Budapest, Erzsébet tér 7–8.
Nyitva tartás: H–V: 10.00–22.00