Péntek

A késő délutánt érdemes a tapasok és a Horánszky utca egyetemes találkozásánál indítani, például a Padronban. Tortilla, gambas, tizenkétféle tapas, pacal, mediterrán borok és családias hangulat - egy nagy adag jó ízű, spanyol fűszerezésű vendéglátás!

Hagyományosabb ízekért (vagy egy műsoros vacsoráért) érdemes az A38-ig menni. A menü: gulyásleves, konfitált sertéstarja pirított hagymával és házi sült burgonyával, Európa Kiadó. Menyhárt Jenő és bandája Pénteken és Szombaton az A38-on szemezget majd az új lemez (Annak Is Kell) dalai és a régi klasszikusok (Rendőrlány, Romolj Meg, Popzene stb.) közül is. Divinyi Réka és társulata átültette Machiavelli 'Mandragóra' című vígjátékát a modern korba, enyhe szatirikus élt adva neki, és felerősítve annak morális kérdéseit. Vajon van-e ára a szerelemnek? És a hűségnek? És a tisztességnek? A színdarab végén kiderül. Ha pedig tetszett a darab, érdemes utánajárni az eredeti könyvnek is, mondjuk egy független könyvesboltban. Ha megéheztünk, irány a VII. Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál. A gasztronómiai kirándulást ezúttal huszonöt pálinkafőzde, tíz kolbászkészítő, bor- és sajttermelő biztosítja. A vállalkozó kedvűek akár saját pálinkát is készíthetnek a Rézangyal standjánál.

Mire végigkóstoltuk a kínálatot, már ránk is esteledik, és akkor irány a Telep asztaltársasága! A kiállítás addig tart, ameddig a megnyitó, a koncepcionális italok és ételek pedig garantálják a maradandó élményeket. Ha a kiállításnak vége, irány az Eiffel tér és egy igazi VIP party, névre szóló, dombornyomott belépővel, szarvasgombával, omladozó gyöngyfüggönnyel, holland house-szal és döngető prémium hangrendszerrel. Foglald aranyba a hétvégédet!Szombat

Brit tudósok szerint a legjobb reggeli egreslekvárból és croissant-ból áll, abban pedig a Butter Brothers az egyik legerősebb.

Utána vegyük nyakunkba a várost, hogy megtudjuk, kik inspirálják a legmenőbb divattervezőket (spoiler: az utca embere), vagy hogy lehet-e a hamisítvány értékmérő. A We Love Budapest és a Hosszúlépés. Járunk? közös túrája, A Giccstől A Coolig egyszerre felfedezőkörút és divattörténeti kitekintés. A Sashalmi téren szüreti mulatság várja majd az érdeklődőket, kemencében sült kenyérlángossal, eperborral, kézműves sörökkel. A Kertvárosi Bisztró hurkával, kolbásszal és frissensültekkel, a Kincses Kamra pálinkákkal készül a hétvégére, a vállalkozó szelleműek gasztrofutamokon indulhatnak. Ne felejtsük el a józsefvárosi Dang Muoit.

A Design Hét keretében újra Stilblog vásár, hazai tervezők izgalmas munkáival: kiegészítők, designer tárgyak, ruhák. Emellett lesznek még előadások a társadalmi felelősségvállalás és a design jegyében, workshopok és Közös Piac különkiadás a legizgalmasabb magyar kistermelőkkel.

Afrikai zenével, afrikai italkülönlegességekkel és fotókiállítással várja az érdeklődőket a Macskakő Kávézó, este hattól. A képeket Somfalvi Júlia készítette féléves zambiai önkéntes munkája során. Júlia kint tartózkodása alatt tevékenyen részt vesz a Child Aid projektben, ahogy azt a fotók is tükrözik.

Az oldalláncos súlymetál, a poszt-hardcore és a headbang rajongói az A38-on kaphatnak majd egy fejberúgás-erősségű adagot kedvenc stílusukból: Shell Beach, Show Your Otherside, The Last Charge, Stubborn, One Reason To Kiss és az eredeti tagságával fellépő The Idoru az A38-on. Érdemes pár csípős spanyol falattal készülni az estére, mondjuk a Padronban.

Akinek pedig a súly helyett a basszus a fontos, annak ott a Corvintető. Boddika (azaz Alex Green) az Instra:Mental duó egyik feleként sajátos hangulatú drum 'n' bass zenéket, szólóban pedig basszusnehéz, aciddelátitatott house-techno-electro hibrideket jelentet meg - Budapest pedig valószínűleg mindkettőből kap majd egy jó nagy adagot a Corvintetőn. Goldoni: A nyaralás – Mohácsi János rendezése a Katona József Színházban
A kétszáz évvel ezelőtti olaszországi nyaralás minden aktualizálás nélkül mai emberekről szól. Szeretjük, mert egy Kittenberger Kálmánról szóló pesti vicc is elhangzik a színpadon, és kiforgatja sarkaiból a darabot. Sőt, a szünet után hatalmas meglepetés történik a díszletben, és egyáltalán, semmi sem úgy történik majd, ahogy várjuk! (Fordította Török Tamara, a főbb szerepekben Fullajtár Andrea, Ónodi Eszter, Vajdai Vilmos, Kocsis Gergely, Fekete Ernő, Takátsy Péter, Rezes Judit, Rajkai Zoltán.)VasárnapAz Egykettő megtartja a saját Oktoberfestjét, távol Münchentől, de ugyanúgy literes korsókkal, rengeteg fajta (szezonális) sörrel és több, nem épp diétás sörkorcsolyával. Az alkoholtartalom és a jókedv az egekben, akárcsak a sörhab, nem érdemes tehát kihagyni! De azokat is megértjük, akik inkább a Pasta Bella tésztakínálatára szavaznak.

A kajakómát elkerülendő, látogassunk el egy csere-bere napra a Művelődési Szintben (röviden: MÜSZI). Ruhák, könyvek, növények, kiegészítők, játékok, a kisebbeknek játszóház. Az állatok világnapja alkalmából ezen a hétvégén nyakkendőkígyó-készítő kurzus várja az érdeklődőket.
Agnès Jaoui (Mint Egy Angyal, Ízlés Dolga) Oscar-díjra jelölt romantikus vígjátéka az emberek különbözőségéről, illetve olyan emberekről, akiknek nem kellett volna egymással találkozniuk a Kolor Kinemában. Vagy mégis? Egy biztos: a főszerepben Gérard Lanvin, Alain Chabat és maga Agnès Jaoui. Ha pedig más filmet néznénk, érdemes egy pillantást vetni az októberi premier-körképünkre.

Az avantgárd „alternatív” rock német kultuszfigurája, Blixa Bargeld – aki az 1980 óta működő Einstürzende Neubauten frontembere – ezúttal egy különleges produkcióval tér vissza hozzánk: az olasz multiinstrumentalista-komponista Teho Teardo társaságában készített új albumának anyagát mutatja be a Trafóban.

Hidat képezni a kilencvenes évek kaotikus, matekpári metalcoreja és az ezredfordulót követő új hullám között? A The Dilinger Escape Plannek ez is sikerült, miközben olyan előadókkal csináltak közös lemezt, mint Trent Reznor vagy Mike Patton. Fellép előttük a Maybeshewill és a Circles.

Ha a hét utolsó napján szívesebben maradnánk otthon, akkor Alan Bennett: A királynő olvas című regényét ajánljuk. Egy vékony, hallatlanul vicces angol regényről van szó, amely révén „hiteles” betekintést nyerhetünk II. Erzsébet királynő mindennapi életébe. A választásunk azért is esett erre az írásra, mert szerintünk azt is visszarángatja az olvasás örömeibe, aki évek óta nem vett kézbe komoyl könyvet. (The Uncommon Reader, Magvető, 2009, fordította: Rakovszky Zsuzsa, 151 o., ára 2490 Ft.)