Szász János rendező A nagy füzet című filmje csütörtöktől látható a hazai mozikban. A Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon fődíjat nyert alkotás egy világhírű regény filmadaptációja, mely két kiskamasz fiú szemszögén keresztül mutatja be azt a testet és lelket megnyomorító pusztítást, amelyet a háború visz végbe az emberben.

A magyar filmművészet szempontjából meglehetősen ínséges elmúlt évek után már önmagában az is eseményszámba megy, ha hazai gyártású filmet láthatunk a mozikban. Szász János legújabb rendezése azonban duplán ad okot az örömre, hiszen hosszú ideje nem érte ekkora dicsőség a magyar filmkészítést, mint most. A nagy füzet egy A kategóriás fesztiválon nem csupán a versenyprogramban indult, de a kimondottan erős mezőnyt leküzdve a fesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt is hazahozta.

A filmet Európa csaknem összes országában forgalmazni fogják, de több ízben megjárja a tengerentúlt is – már vetítették a Torontói Filmfesztiválon, jövőre pedig ez a film lesz hazánk nevezése az Oscar-díjra a legjobb külföldi film kategóriában.

A magyar származású írónő, Agota Kristóf világszerte ismert regénye szolgált a filmadaptáció alapjául, amelyben a II. világháború borzalmai közepette a kiskamasz ikerpárt szüleik a nagyvárosból egy határmenti faluba, sosem látott nagyanyjukhoz küldik. A fiúk itt tanulják meg, ahhoz, hogy túléljék a család széthullását és a háború megpróbáltatásait, testüket meg kell edzeniük, hozzászoktatva a hideghez, éhséghez és fájdalomhoz, lelküket pedig megacélozni az értelmetlen kegyetlenség és gyilkosságok elviseléséhez. Még útnak indulásuk előtt kapnak édesapjuktól egy üres füzetet, amelybe mindent gondosan beleírnak, amit látnak és tapasztalnak. Így válik a gyermeki nézőpont a korszak kíméletlenül hiteles krónikásává.

A főszerepet két fiatal amatőr színész, Gyémánt András és László játsszák, a nagyanya szerepében pedig MolnárPiroskát láthatjuk. Meghatározó szerepekben tűnik még fel Derzsi János (a zsidó cipész), Andorai Péter (a plébános), Kovács Lajos (a rendőr), valamint Tóth Orsi (Nyúlszáj) és a kiváló dán színész, Ulrich Thomsen (náci tiszt). A német-francia-osztrák koprodukciós partnerekkel készült alkotás operatőre a Michael Haneke osztrák filmrendezővel hosszú ideje együtt dolgozó Christian Berger.