A szeptember a tanévkezdés mellett a mozikban az életrajzi filmek havának ígérkezik. Az Ip Man, Diana hercegnő és az első sztriptízbár-tulaj, Paul Raymond életét körüljáró alkotásokon kívül persze kapunk több thrillert, horrort és vígjátékot is, valamint két magyar vonatkozású filmet: Prikler Mátyás Köszönöm, jól!, valamint Szász János A nagy füzet című díjnyertes alkotását is mindenképpen érdemes lesz csekkolni!

A bűn éjszakája

Egy új Amerikában játszódik a történet, ahol folyamatos a gazdasági növekedés, rendkívül magas az életszínvonal és tartósan alacsony a munkanélküliség. A bűnözés hihetetlen mértékben csökkent országszerte. Ennek a szép új világnak természetesen ára van. Méghozzá az a kormány által kiötlött nagyszerű megoldás, hogy míg az év 364 napján mindenki békében munkálkodik a közös jövőn, addig egyetlen napon, tizenkét óra erejéig legálissá válik a bűnözés minden formája, valamint a rendőrség és a kórházak működése is leáll, hogy utat engedjen a felgyülemlett agressziónak. A Tisztogatáséjszakáján egy átlagos kisvárosi család történetét követjük végig, akiknek a kritikus helyzetben olyan döntést kell hozniuk, amely felforgatja az életüket
Premier: szeptember 5.A szenvedély királya

Paul Raymond (a remek Steve Coogan alakításában) vakmerő lépésre szánta el magát az ötvenes évek konzervatív, látszat-erkölcsös Nagy Britanniájában, amikor megnyitotta az ország első sztriptízbárját. A siker természetesen nem maradt el, Raymond pedig csakhamar egy hatalmas erotika-birodalom atyja, no meg mocskosul gazdag lett. Az egyre halmozódó üzleti sikerek mellett a merész vállalkozás kulturális és társadalmi változásokat is indukált, ez az életrajzi film ugyanakkor fontosnak tartja bemutatni, hogyan alakult ezek után Raymond családi és magánélete is.
Premier: szeptember 5.Barátunk, Superman

Egy kicsiny iraki faluban élő testvérpár a mozi épületének tetején kapaszkodva, a tátongó lyukakon keresztül életében először látja Supermant. A két kisfiú életét fenekestül felforgatja a szuperhős története, és elhatározzák, hogy addig nem nyugszanak, míg nem találkozhatnak vele. Michael Jackson nevű szamaruk hátán vágnak neki az útnak Amerikáig – hiszen a térképen alig egy arasznyira van!
Premier: szeptember 12.Hajsza a győzelemért

A valódi eseményeken alapuló film a Forma-1 pilóták máig leglegendásabbikának, Niki Laudának állít emléket. Pontosabban Lauda (Daniel Brühl) és brit kihívója, James Hunt (Chris Hemsworth) 1976-os, epikus párbajának, amikor az osztrák versenyző alig hat héttel majdnem halálos kimenetelű balesete után ismét beült a Ferrariba, hogy megmérkőzzön ellenfelével.
Premier: szeptember 12.Köszönöm, jól!

Az ifjú rendező, Prikler Mátyás eredetileg egy 40 perces rövidfilmben dolgozta fel kétnyelvű munkájában a szlovák-magyar mindennapokat – ebből a projektből fejlődött ki az egész estés játékfilm. Három történetet látunk, amelyeknek közös nevezője a gazdasági válság közepette a mindennapok gondjaival küzdő ember. Legyen szó vidéki politikusról, megözvegyült kisnyugdíjasról vagy a recesszió és leépítések közepette munkahelye megtartásáért küzdő fiatalemberről, mindenkit egyformán érint a válság emberpróbáló, családokat szétziláló ereje. A film hiteles, pontos, és főként nagyon érzékeny látleletét adja térségünk jelenkori problémáinak.Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott!Premier: szeptember 12.A nagymester

A hongkongi rendezőóriás, Wong Kar Wai (Szerelemre hangolva, Csungking expressz) legújabb filmje is szeptemberben érkezik a mozikba. A szerelmi drámák finom tollú alkotója ezúttal életrajzi filmet készített, méghozzá a legendák övezte kung fu mesterről, Ip Manról, aki sok tehetséges harcművész közül emelkedett ki számos megmérettetés során. A felemelő történet mellé Wong Kar Wai neve a garancia a lélegzetelállító látványra, s ugyanakkor a mély, emberi mondanivalóra is.
Premier: szeptember 12.2 kaliber

A remek szatirikus humoráról és fekete komédiáiról ismert izlandi rendezőnek, Baltasar Kormákurnak nem ez az első amerikai filmje, sőt a 2 kaliber egyik főszereplőjével, Mark Wahlberggel is dolgozott már együtt korábban saját bűnügyi filmjének újraforgatott változatában, a Csempészekben. A 2 kaliber ugyancsak a bűnügyi vonalon mozog, sokkal inkább tűnik mégis ízig-vérig hollywoodi produkciónak az álomgyári akcióvígjátékok minden kötelező kliséjével együtt. Ami a sztorit illeti, két nyomozó (Mark Wahlberg és Denzel Washington) beépülnek a maffiába, s mit ad Isten, éppen egymás partnerei lesznek, ami lényegesen megnehezíti munkájukat.
Premier: szeptember 12.Démonok között

A borzongás kedvelői is megkapják erre a hónapra a maguk adagját, ez a horrorfilm ráadásul az „igaz történet alapján” készült történetek plusz izgalmával kecsegtet. Egy paranormális jelenségeket kutató páros jegyezte fel az esetet 1971-ből, amikor is egy ötgyerekes család beköltözik egy nagy házba az erdő mélyén. A ház egy évszázaddal korábban brutális gyilkosság helyszíne volt, a gonosz erők pedig azóta is folyamatosan jelen vannak és megkeserítik a házba tévedők életét.Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott!Premier: szeptember 19.Diana

A modernkori történelem alighanem leghíresebb, de minden bizonnyal legnépszerűbb hercegnőjének, Dianának az életéről és tragikus haláláról forgatott filmet Oliver Hirschbiegel rendező Naomi Wattsszal a főszerepben. A film Lady Di életének utolsó két évét mutatja be, és ígérete szerint nem csupán a médiából ismert, legendává vált wales-i hercegnét tárja elénk, hanem a hús-vér nőt is leplezetlenül megmutatja.
Premier: szeptember 19.A nagy füzet

Szász János Karlovy Varyban fesztiváldíjat nyert művét is láthatja ebben a hónapban a magyar közönség. A második világháború zűrzavaros idején egy szülőpár kénytelen fájdalmas döntést hozni: kiskamasz ikerfiaikat egy határmenti faluba menekítik a nagymamához, s búcsúzóul egy füzetet adnak nekik, hogy abba írjanak le mindent, ami megtörténik velük. Így lesz ez a füzet dokumentuma annak, amint a fiúk, megelégelve az állandó bántalmazást, éhezést és nyomorúságot, úgy határoznak, hogy megedzik magukat, megkeményítik testüket-lelküket, hogy képesek legyenek túlélni a háborús idők borzalmait.
Premier: szeptember 19.Szibériai nevelés

Az Oscar-díjjal jutalmazott Gabriele Salvatores egy különös bűnöző klánban nevelkedő fiúkról készített filmet. A srácok kis koruktól fogva az istenfélelem és az erőteljes igazságérzet mellett a jogos rablás és gyilkolás elméletére és gyakorlatára vannak nevelve, különösen a karizmatikus Kuzya nagypapa (John Malkovich) által. Az elvek egyszerűek és világosak – ám a tízéves fiúk lassan felnőnek, s eközben az egész világ megváltozik körülöttük. Az új világrendben pedig sokkal nehezebb alkalmazni az oly egyértelműnek tűnő szabályokat.
Premier: szeptember 19.Vérmesék

A blőd magyar címadás egy újabb zseniális példájával találkozhatunk az angolul egyszerűen csak The Familyre keresztelt, egy maffiózó család mindennapjait bemutató vígjáték esetében. Miután a Vérmesék szójátékon felülemelkedtünk, lássuk, mit hoz ki a francia Luc Besson a Robert De Niro, Tommy Lee Jones és Michelle Pfeiffer nevével fémjelzett filmből. A történet szerint a hírhedtgengszter (ki más, mint De Niro?) feladott három maffiafőnököt az FBI-nak, így most a tanúvédelmi program keretében kénytelenek egy kis francia városkában, átlagpolgárokként meghúzni magukat. Ami nyilván semmilyen szinten nem ígérkezik könnyű vállalkozásnak…
Premier: szeptember 26.