Kánikula ide vagy oda, a hétvége olyan programokat tartogat, amelyek mellett nem mehetünk el a strandra. Ha víz mellett is kezdjük majd a szombat-vasárnapot, érdemes legalább részben a "divatos napokra" is koncentrálni. A Gombold újra! másnapján rögtön a Wamp design vásár jelentkezik majd, amelynek záróakkordja a Cultivo és a We Love Budapest 2. műszakja lesz. A főszereplők pedig a városszépítésért és közösségépítésért tevékenykedő Restaurant Day, a Színes Város Csoport, illetve a Közösségi Kertek lesznek. Készülünk, készüljetek!

A Wamphoz szakmai partnerként csatlakozó Cultivo és a We Love Budapest vasárnap kora estére szervez kereksztal-beszélgetést a Design Terminálban, amelyen különböző, várossal kapcsolatos kezdeményezések képviselői osztják majd meg tapasztalataikat. Meghatározó közös cél a résztvevőket tekintve, hogy Budapest ne csupán élhetőbb, de szerethetőbb nagyváros is legyen. A beszélgetésben a világszerte népszerű Restaurant Day hazai szervezői, a városi kertészkedést népszerűsítő Közösségi Kertek projektgazdái és a városképet kortárs képzőművészeti alkotásokkal színesítő Színes Város Csoport vesznek majd részt. Mindegyik szervezetről írtunk már sokszor, majdnem egyenes arányban azzal, amilyen gyakran aktivizálják magukat a budapesti történésekkel kapcsolatosan. Most jöjjön egy kis rezümé mindegyikük eddigi munkájából, a teljes felkészítés jegyében.

Terülj, terülj Budapest!

A

Restaurant Day

Helsinkiben indult 2011 májusában, azóta töretlen a sikere,

Budapesten már négy kör is volt. A nap lényege, hogy tényleg bárki nyithat éttermet, de az fontos, hogy csak olyanok regisztráljanak a jelentkezési felületen, akik egyébként nem üzemeltetnek helyet. Az étlap lehet több fogásos vagy egy dologra specializált (szendvicsbisztró, burgerbár, sütiző, kávézó, lébár, rétes, fánk, palacsinta, muffin, lángos, aranygaluska, vegaőrületek stb.). A

Restaurant Day Budapest , összhangban az összes többi résztvevő várossal, teljesen alulról szerveződő esemény. Nem minősül kereskedelmi tevékenységnek, bár az anyag- és energia befektetéssel arányosan kell fizetni az ételekért. Lényege, hogy az

éttermesek

örömet szerezzenek a vendégeknek, illetve maguknak, és használják ilyen módon is a várost. A

legutóbbi Restaurant Day en már több mint húsz helyszín közül válogathattak az érdeklődők, ami bőven elég motiváció az augusztusi forduló megszervezéséhez! Bővebb információ

itt !

A betondzsungel virágai

A Kortárs Építészeti Központ már csaknem három éve foglalkoznak közösségi, illetve városi kertek meghonosításával. Tevékenységük eddig Budapesten három, vidéken két működő kertet eredményezett, de előadásokban, újabb parcellák tervezésében és persze a kertész jelöltek támogatásában is rendszeresen testet ölt.

Budapesten a közösségi kertek földjeibe több százan vethetnek a dísznövényektől a paradicsomon át a fekete retekig bármit, hiszen csak a Millenárison nyolcvankilenc parcella van, amelyek mindegyikén átlagosan négy ember munkálkodott már.


A vetésforgó pedig ötletszinten is megy folyamatosan, hiszen jócskán van még Budapesten belül is veteményes-potenciál, amiről itt olvashatsz bővebben!

Ha a kifestő Budapest

A Színes Város Csoport már több mint négy éve javítja az ország hangulatát a pályaudvaroktól a közösségi tereken át a romkocsmákat is megcélozva. Saját hitvallásuk szerint, „Azt szeretnék, ha a fogyasztásra ösztönző hirdetések mellett olyan összefogás jönne létre, amellyel jól jár a városlakó, a város, és a versenyszféra érdekei is legalább annyira érvényesülhetnek, mint amennyire az általános, köztéri hirdetési csatornákon keresztül jelenleg. A város egy-egy elhanyagolt, nagy gyalogosforgalmú ütőerét keresik meg, amelyet igyekeznek a kiszínezés által kortárs, funkcionális művekkel a helyi közösség számára kedvesebbé, szebbé tenni." A főtitkár Flór Péterrel készült korábbi interjúnkat itt olvashatjátok!
A Restaruant Dayről szóló cikkünket itt, a Közösségi Kertes látogatásunkat itt, illetve Budapest színesedéséről szóló cikkünket itt olvashatjátok.