A szabadulós játékok épp annyira népszerűek Budapesten, mint a romkocsmák, és némelyikük egyébként épp ugyanolyan remek móka is tud lenni. Mi mindkettőben egyformán jók vagyunk ugyan, mégis rá kell jönnünk időről időre, hogy minket is meg lehet lepni. Legutóbb elhatároztuk, hogy megfejtjük Da Vinci Titkát, de sajnos beletört a bicskánk. Elmondjuk, ami nem titok.

A Templomos Lovagok nyomában

Ki ne lenne fogékony az összeesküvés elméletekre? A WikiLeaks és Julian Assange, a titkos társaságok, Roswell és az UFO-k, a HAARP és a többi hasonló rejtély sokunk mindennapi paranoia-forrása.
Az ilyen jellegű borzongásra fókuszál a Szabadkőművesekre és TemplomosLovagokra szakosodott Da Vinci Titka, amely a Pániq Szoba legújabb játéka.

A KodályKöröndtől néhány méterre képzeletben betekinthetünk a KeresztesHáborúkba, visszamehetünk egészen Róma alapításáig, és találkozhatunk az amerikai 1 dollároson található mindentlátó szemmel is.A történet

A történet helyszíne nem titok: egy elhunyt szabadkőműves dolgozószobájában járunk, és az a feladatunk, hogy az általa hátrahagyott jeleket megfejtve kinyissuk az ajtót, amin bejöttünk. Ez persze egy korántsem pofonegyszerű.

A furcsa jelekkel és bolygók szimbólumaival tarkított mentális útvesztőben barangolva nem csak asszociációs képességeinket tesztelhetjük, de rengeteget tanulhatunk is az adott témakörröl, pentagrammal gravírozott hulláktól vagy hirtelen előugró csuklyás emberáldozóktól azonban nem kell tartanunk. Ez a játék nem a félelemről szól, hanem arról, hogy meglátjuk-e azt, ami tulajdonképpen az orrunk előtt van.

Mivel komoly titoktartási fogadalmat kötöttünk, ezért természetesen konkrétumokat nem árulhatunk el, viszont azt elmondhatjuk, hogy a Da Vinci Titka sok újdonságot és meglepetést tartogat még azoknak is, akik játszottak már hasonlót. A kijutási arány egyébként itt az egyik legijesztőbb: csupán 40%-nak sikerül.


Más, mint a többi

Az eddig bevált stratégiák itt semmit nem érnek. Nem kell szétszedni semmit, nem kell túlgondolni a feladatokat, és nem kell a földön kúszva titkos ajtók után kutatni a szobában (ahogy ezt a váróban el is mondják), mert az egyébként nagy részben igaz történet lineárisan, egymásra épülő feladatok megoldásával bontakozik ki.
Éppen ezért itt nem áll fent annak a veszélye, hogy visszafordíthatatlanul elrontunk valamit, de az sem lehetséges, hogy valamilyen véletlen folytán meg tudjunk úszni egy-egy feladványt. Segítséget kérni természetesen itt is lehet egy telefon segítségével, bár mi vesztünkre nem vettük igénybe ezt a szolgáltatást. A saját büszkeségünk áldozatai lettünk.A házirend egyébként itt az egyik legkomolyabb, és egy kötelezően ajánlott olvasmány szabadkőműves páholyhoz méltóan, pontokban foglalja össze a szabályokat, melyek szerint nem szabad például lopni, fényképeket készíteni, törni-zúzi vagy alkoholt fogyasztani. Ez utóbbi valószínűleg önmagában még nem lenne probléma, hatására viszont valószínűleg az összes előzőleg felsorolt dolog szimplán jó ötletnek tűnhet.

A Da Vinci Titkát elsősorban azoknak fog tetszeni, akiknek elegük van a Fűrészre hajazó félhorrorból, a kivájt szemű próbababák zsebeiben való kulcskeresgélésből, és akik szeretnek a realitás talaján maradva történelmi rejtvényeket megoldani, miközben talán ragad is rájuk egy-két új info. Mindenképpen ajánljuk.