A nyári szezon indításaként érkeznek a mozikba olyan régóta várt alkotások, mint Az acélember, vagy a Z világháború. Ám magyar vonatkozása nem csak a nálunk forgott Brad Pitt-féle zombifilmnek van, egy Chilében játszódó akcióhorrorban ugyanis Osvárt Andrea is feltűnik a szélesvásznon. Június folyamán továbbá olyan nagy nevek is feltűnnek a moziban, mint Bertolucci, Danny Boyle, Sofia Coppola, vagy M. Night Shyamalan.

Én és te

A felkavaró érzelmek legendás midcult rendezője, Bernardo Bertolucci (Utolsó tangó Párizsban, Pókstratégia) készített moziváltozatot a filmezéshez régóta ezer szállal kötődő, ifjú olasz író, Niccoló Ammaniti könyvéből. A prózaíró kimondottan otthonosan mozog a fiatalabb korosztály lelkivilágában, legyen szó a világra épp csak ráeszmélő gyerekekről vagy – mint jelen esetben – dúlt lelkű kamaszokról. A történetben a befelé fordulóLorenzo magányát váratlanul felbukkanó féltestvére, a drogfüggő Olivia zavarja meg, a két szélsőségesen ellentétes lélek pedig egymásra talál a magára maradottságban.
Premier: június 6.A Föld után

M. Night Shyamalan (Hatodik érzék, Az esemény) következő rendezése ezúttal nem csak a védjeggyé vált misztikummal és a lenyűgöző látvánnyal hódít, hanem a sci-fi-, az akció- és a Will Smith-rajongóknak is kedvez. A film a távoli jövőben játszódik, mikoris az emberiség már ezer éve elmenekült a lakhatatlanná vált Föld bolygóról, egy szerencsétlenség folytán azonban apa és fia (Will Smith és Jaden Smith) itt ragadnak a vadonban, ahol minden az életükre tör.
Premier: június 6.Transz

Afféle műkincs tematikájú heist-filmnek indul, ám hirtelen nem kevés Eredet-hatást mutató elme-thriller lesz Danny Boyle (Gettómilliomos, Trainspotting) új filmjéből, a Transzból. Simon (James McAvoy) ugyanis már az első percekben könnyűszerrel meglovasít egy nagyértékű festményt, a probléma ott kezdődik, hogy menekülés közben fejbe vágják, minek hatására elfelejti, hova rejtette a dollármilliókat érő műkincset. A hasznon osztozni kívánó másik rabló (Vincent Cassel) felbérli a legprofibb pszichiátert (Rosario Dawson), aki képes hipnózissal felszínre hozni a mélyen elrejtett emléket. Simon tudattalanja azonban sokkal több titkot és meglepő vágyat rejt, mint bárki gondolta volna.
Premier: június 6.Gyakornokok

Nick (Owen Wilson) és Billy (Vince Vaughn) barátok, munkatársak és profi szélhámosok – ez utóbbi a munkájukkal jár. Ők azok a megnyerő, nagydumás, humoros srácok, akik bármit el tudnak adni bárkinek. Sikerüket a cég felszámolása töri meg, amikor hirtelen az utcán találják magukat egy olyan világban, ahol minden az internetről, a számítógépekről és a fiatal, agilis, menő startup-vállalkozókról szól. Egy halom sikertelen próbálkozás után a negyvenes éveiket taposó Nick és Billy a Google gyakornoka lesz a húszéves programozózsenik és a kamaszkorból éppen kinőtt menedzserek között. A generációs szakadék pedig áthidalhatatlannak tűnik…
Premier: június 13.Szemfényvesztők

Bűvészek, mágusok, illuzionisták – akárhogyan nevezzük is őket, amit csinálnak, igazi varázslat. Ráadásul ők a legjobbak a világon. Teltházas produkciójuk záróakkordjaként néhány másodperc alatt kirabolnak egy párizsi bankot, a pénzt pedig a közönség soraiba szórják. Az FBI természetesen már másnap lecsap rájuk, éppen csak sehogyan sem tud fogást találni az illuzionista csapaton. Hamarosan azonban kiderül, hogy a nagy bankrablás csupán fedőakciója volt az igazi nagy dobásnak. A Szemfényvesztők izgalmas thriller az agyafúrt fajtából, bónuszként pazar szereposztással: Morgan Freeman, Michael Caine, Woody Harrelson, Jesse Eisenberg és Mark Ruffalo.Premier: június 13.Téged akarlak

A három évvel ezelőtt nagy sikert aratott A felhők fölött 3 méterrel című romantikus spanyol dráma folytatása a Téged akarlak. Babi (María Valverde) Hachéval (Mario Casas) való szakítása után új életet kezdett, új párkapcsolatban él, a férfi azonban hiába menekült el évekre Angliába, képtelen túllépni a múlton, míg nem találkozik az elbűvölő Ginnel (Clara Lago). Babi váratlan felbukkanása azonban még Gin mellett is felkavarja a férfit, aki szinte eszét veszti a két nő között való őrlődésben.
Premier: június 13.Utórengés

Az amerikai-chilei koprodukcióban készült horrorbanEli Roth és Selena Gomez mellett a mi Osvárt Andink is feltűnik. Ahogyan megszoktuk, most is minden jól indul, a bulizni vágyó fiatalok remekül érzik magukat a fantasztikus tengerparti városban, a partit azonban váratlanul egy földrengés szakítja félbe. A nagy erejű lemezmozgás következtében leomlik a közeli börtön fala, a rabok pedig elszabadulnak a városban.
Premier: június 13.Az acélember

A számos szerencsétlen asszociációt keltő magyar cím ellenére Az acélember kétségkívül az év egyik legjobban várt filmje. Superman, a prototipikus szuperhős történetének többször is sikertelenül futottak neki a filmalkotók az elmúlt néhány évben, most azonban minden bizonnyal új időszámítás kezdődik a földönkívüli hős univerzumában Zack Snyder rendezésével. Az új Batman-trilógia óta tomboló, pszichológiai realizmussal társított szuperhősfilmektrendjének megfelelően átfazonírozott Superman-történetbe forgatókönyvíróként és producerként maga Christopher Nolan is besegít, hogy a siker ezúttal garantált legyen.
Premier: június 20.A búcsúkoncert

A világhírű vonósnégyes csellistájánál (Christopher Walken) Parkinson-kórt diagnosztizálnak, így az együttes évadnyitó koncertje az addigi felállás búcsúestje is lesz egyben. Egyikőjük kilépésével pedig felborul a négyes addigi megszokott rendje, előkerülnek a feszültségek, különösen a vezető szólamra vágyó másodhegedűs (Philip Seymour Hoffman) és brácsás felesége (Catherine Keener) között. A film nemcsak zenészeknek és zenekedvelőknek ajánlott, hanem mindazoknak, akik hiteles betekintést szeretnének nyerni az előadóművészek mennyet és poklot egyaránt bejáró életébe.
Premier: június 20.A háború sámánja

Tavaly a Berlini Filmfesztiválon bizonyított, idén pedig a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díj közelébe jutott Komona (Rachel Mwanza) története. A tizennégy éves afrikai lány életét feldúlja a polgárháború, a felkelők elragadják szülőfalujából és arra kényszerítik, hogy mellettük harcoljon az ellenállásban. Egy véres tűzharcból való hihetetlen megmenekülése folytán különleges varázserőt tulajdonítanak Komonának, s társai egyre inkább félni kezdik őt. Ez azonban csak még nagyobb veszélybe sodorja az időközben teherbe esett lányt.
Premier: június 27.Lopom a sztárom

A szerencsétlen magyar címadás újabb minősített esetével állunk szemben, Sofia Coppola (Elveszett jelentés, Made in Hollywood) idei drámája ennek ellenére ismét megér egy próbát. A film megtörtént eseményeken alapul, és arra az alapvetésre épít, hogy Los Angelesben mindenki ki akar tűnni, és a sztárok csillogó életébe vágyik belekóstolni. Középiskolás tinilányok egy csoportja mindezt nem modellkedéssel vagy castingokon való részvétellel igyekszik elérni, ennél sokkal merészebb módszert választanak: hírességek otthonaiba törnek be, hogy ékszereket, dizájnerholmikat és ezzel példaképeik életének egy kis darabját tulajdonítsák el.
Premier: június 27.Q, az érzékek birodalma

Érkezik a mozikba a Francia Filmtavaszon debütált gall botrányfilm. Aki akkor lemaradt róla, most bepótolhatja a szép és fiatal Cecile történetét, amelyben a főhősnő szexuális kalandozásain keresztül az elfojtott erotikus vágyak rendkívüli erejéről, az érzelmi kiüresedésről és a nemiséggel kapcsolatos sztereotípiákról beszél bátran és őszintén Laurent Bouhnik rendező.
Premier: június 27.Szörny egyetem

A Szörny Rt. hősei térnek vissza a vászonra több mint egy évtizeddel a nagysikerű első film után. A második rész azonban nem folytatás, hanem előzményfilm lesz, amelyből megtudjuk, mi történt kedvenc szörnyeinkkel az egyetemi évek alatt.
Premier: június 27.Z világháború

Hosszú halogatás és bemutató-áthelyezés után végre mozikba kerül a nyár első hónapjában Brad Pitt nálunk forgatott zombifilmje is. Egy már sokszor, sokféleképpen megénekelt alaphelyzettel van dolgunk: a rémvízió szerint az apokalipszis az emberiség zombivá válásával érkezik el, ám mindig akad egy kivételes ember, aki a maréknyi túlélő kedvéért felveszi a harcot a monstrumok hadával.
Premier: június 27.