A tavalyi Hello Wood alkotótáborban elkészült munkák a mai napig élvezik a nyolc borsodi település lakóinak gondoskodó hozzáállását. A cél az volt, hogy az installációkkal a közösségi életet segítsék elő egy sajátos nyelv segítségével; az építmények puszta jelenlétével, illetve azok használatával. A fa alapanyagból gyúrt művészeti-szociális vállalkozás idén még nagyobb léptékkel, nemzetközi légkörben, a KÖZELEBB! koncepció köré szerveződve szól majd alkotókhoz, befogadókhoz egyaránt.

Könnyű élet, nagyszerű művekÉgbolt, szél, zene, tűz, kocsma, asztal: néhány azon dolgok közül, amelyek kohéziós szerepet töltenek be egy közösség életében – mondják a Hello Wood idei workshopvezetői. Mindezekből akad majd bőven Csórompusztán, ahol az épített környezet sem ezek ellen, hanem ezekkel összhangban, sőt az említett motívumokat támogatva készül majd el. Akár fába is lehetne vésni Lukasz Pastuszka és Jakub Majewski (Moomoo iroda, Lengyelország) gondolatait, azzal kapcsolatban, hogy mennyire fontos visszatalálni az érzékeinkhez.

„A globalizáció, a digitális világ és a felgyorsult élet elfeledtette velünk a könnyű életet.”- mondják.

Egy hét meg a többiVelük teljes egyetértésben a szervezők, Pozsár Péter (kurátor), Bakos Maxim (igazgató), Huszár András és Ráday Dávid (kreatív vezetők) olyan alkotások megszületését várják, amelyek „egy lépéssel közelebb hoznak”, azaz rámutatnak az érintkezési pontok nélkülözhetetlenségére, a személyes kontaktus pótolhatatlanságára. Az egyhetes tábor alatt ez több dimenzióban is megvalósul majd a találmányok, installációk révén: összehoznak időst és fiatalt, nőt és férfit, vagy épp különböző nemzetiségű embereket; addigi idegeneket.

Az alkotási folyamat pedig két dolgot is hozzátesz ehhez az eredményhez. A művi környezet és a létrehozói közötti kapocs különös elemeire is rámutat, és garantálja azt is, hogy az egy hét látványosan kitolódjon azáltal is, hogy széles közönséghez jutnak el a dominánsan fából készült eredményei.

KöltözödésEgy szó mint száz: A Hello Wood tudományos és művészeti területeket integrál, közösséget épít és tehetséget kutat. Nem csoda, hogy már a 2011-es Sziget is visszaköszönt a Hello Wood-nak, ahogy ezt meg is írtuk korábban. Emlékeztek még a tavalyi óriástigrisre, Kolosszeumra, random felbukkanó tojásokra? Idén is beleütközhetünk majd kifejezetten a fesztiválra készülő meglepetésekbe is. A Sziget után a Design Hét Budapesten is láthatunk majd installációkat, és a mai sajtótájékoztató egyik legnagyobb meglepetéseként az is kiderült, hogy a jövőben az egy hetes építő periódust is kitolják majd.Hello Wood események

Wood Junior: 2013. július 1-6. (15-18 éves kor) 2013. július 8-13. (9-14 éves gyerekeknek) Hello Wood alkotótábor: 2013. július 15-21.
Hello Wood a Szigeten: 2013. augusztus 5-12.
Design Hét Budapest: 2013. szeptember 27 – október 6.