„Budapest legnagyobb sportparkja” címmel az önkormányzat és az állam nagyszabású, komplex fejlesztést hajtana végre a Normafánál – a fő célokról április végi ülésükön döntöttek a hegyvidéki képviselők.

A Normafa és környéke a kirándulni, sportolni vágyók kedvelt célpontja, ám a terület régóta nem rendelkezik a látogatókat kiszolgáló infrastruktúrával. A helyszínre a budapestiek a város legnagyobb közparkjaként tekintenek, ugyanakkor a környék státusza jogilag védett erdő, emiatt pedig pillanatnyilag semmilyen fejlesztést nem lehet megvalósítani. Az önkormányzat ezért a kormány bevonásával kezdeményezi a jelenlegi helyzet rendezését.

Pokorni Zoltán polgármester az áprilisi testületi ülésen elmondta: a normafai fejlesztés ügyében kérték a miniszterelnök támogatását, ennek nyomán egy miniszterelnöki megbízott segíti a számos érintett hatóság közti koordinációt. A projekt lebonyolítására egy közös állami-önkormányzati társaságot kívánnak alapítani.

A polgármester szerint a legfontosabb a közlekedéssel kapcsolatos feladatok megoldása, egyes időszakokban ugyanis rendszeresen előfordul, hogy kaotikus forgalmi helyzet alakul ki a parkolóhelyet kereső autósok miatt. Annak érdekében, hogy csak korlátozott számú gépkocsi menjen fel a hegyre, meghosszabbítanák a fogaskerekű vonalát, így az a Széll Kálmán tértől a Normafáig közlekedne, valamint az elképzelések szerint például a Fácánosnál is parkolót alakítanának ki, ahonnan a tervezett harangvölgyi felvonóval is fel lehetne jutni a Normafához.

A polgármester a hegyről lefelé száguldozó kerékpárosok, a downhillesek kapcsán megjegyezte, hogy a környezetre, a kirándulókra és önmagukra nézve is veszélyes, amit művelnek, ám hiába tiltják, hogy az ösvényeken száguldozzanak, nem tudják megakadályozni. Ezért egy pálya épülne számukra a Libegő nyomvonala alatt, hogy szabályozott keretek közé tereljék a jelenleg tilosban járó terepbicikliseket.

Forrás:

Hegyvidekiújság.eu