A Chimera-Project soron következő “Looking for Freedom” című kiállítása 2013. május 17-től június 8-ig berlini művészeket mutat be illetve lát vendégül. A kiállítás két elemből építkezik: az egyik egy csoportos kiállítás, Eliot M. Henning német művész és beatbox legenda társkurátorságával válogatva. A másik pedig a berlini művész-duó, Various&Gould 10 napos mini-rezidencia programjával egybekötött kiállítása, melynek során “Wanted Witches - Witches Wanted” címmel egy bevonásra épülő installációt hoznak létre a Chimera-Project klauzál téri kiállítóterében. 

“Éjjel az utcán...maga volt a totális szabadság. Egyszerűen azt festettem, amit a hely súgott nekem, gyakran építve az építészeti sajátosságokra is...” - kezdődik Dave the Chimp 2005-ös manifesztója.
Berlinben a szabadság és a szólás szabadsága különösen érzékeny ügy volt és maradt is.

Ahogy a kiállítás címe is megidézi a berlini fal szimbólumában sűrített politikai konfliktusokat, ugyanígy a 21. századi városi fejlődés is újabb érzékeny törésvonalakat hívott életre.

Agresszív, gazdasági logikának alárendelt városfejlesztési politikák, túrizmusmenedzsment és városi branding rajzolja önkényesen újra kerületről kerületre a város vonásait, rövid távú rezidensek, túristák, utazók érdekeit szolgálva a törzslakossággal szemben.

Ezek a körülmények az ellenmozgalmak sokasságának adtak életet, melyben a meghívott művészek is kivették, kiveszik részüket.


Reclaim the streets” - ezt kezdetben még valódi politikai felhívásnak szánták, még mielőtt szintén a média és a túrizmusipar bábáskodására a “Streetart” körül olyan hype alakult ki, hogy félreértés nélkül már nehéz vele foglalkozni is. Az egykori protestmozgalmat felhígították a trend hullámára felkapaszkodni vágyó, gyakorta gyenge és szellemtelen sokszorosítók és a legkülönfélébb célokkal instrumentalizálták multik, várostervezők.

A meghívott művészek egyike sem adta fel a térrel való foglalatoskodást és a munkáik igazolják, hogy kritika és eredetiség még ezen a túlterhelt közegen belül is lehetséges. Munkásságukat gazdagította, hogy kiállítóterekben is elkezdtek dolgozni, mely nem csak a fizikai, de a teljes szociális, politikai és ideológiai kontextusra is visszahatott és újabb kihívásokat hozott. Ez a komplex környezet, amelyben a “Looking for Freedom” kiállítás kezdődik.
A Chimera-Project törekvése, hogy aktív tere és ösztönzője legyen az alkotási folyamatnak: a kiállításhoz kapcsolódóan egy rezidenciaprogram keretében két berliniművész, a legendás Various&Gould lesz vendégünk, akik budapesti tartózkodásuk alatt, a helyi sajátosságokra reflektálva hoznak létre műalkotásokat.

Jelenlegi akciójukban "Wanted Witches - Witches Wanted" (Üldözött boszorkányok - Boszorkányok kerestetnek) címmel nonkonformizmusukról ismert szereplők potréit alkotják meg. Olyan személyeknek teszik ezzel a tiszteletüket, akik elköteleződésük, hitük vállalása miatt céltáblái a megkülönböztetésnek, szociális, politikai vagy akár fizikai agressziónak.
A boszorkányüldözés mai mechanizmusai agyafúrtabbak, de ugyanúgy átszövik a mindennapjainkat: médiában terjedő verbális agressziótól elkezdve a még ma is létező, spontán erőszakban megnyilvánuló önbíráskodásig vagy a látens, többnyire tudattalan szociális mechanizmusokig, mint pl. a bűnbakképzés.

LOOKING FOR FREEDOM - from Berlin to Budapest from Chimera-Project on Vimeo.