Múlt hét csütörtökön újra elkeseredtek mindazok, akik úgy érezték helyre állt a világ rendje (vagy legalábbis végre újra van tere annak, hogy megvitassák annak rendetlenségét) miután újranyitott a Sirály. A „fészekrakás” – ahogyan a Sirály-közösség gyakranak aposztrofálta a Király utcai költözési kényszert – azonban sikertelennek bizonyult, ami az üzemeltetőket is hidegzuhanyként lepte meg.  „Várható nyitás: 2013. 09. 01.”Tessék?

SzimbólumNem kezdjük az elején, mert akit érdekelt, az tudott minden apró rezzenésről, akit meg nem, a nagyobb mérföldköveket az is észlelte, mert azokat a legváltozatosabb fórumokon visszhangozta a város. A Sirály közelmúltjában volt a Hallgatói Hálózat központja, kilakoltatási haladék az ünnepekre való tekintettel a fővárosi önkormányzat részéről, illetve kulcs átadással lezárt Király utcai lét. A Marom Kulturális Egyesület által működtetett közösségi tér két dolgot mindenképpen képvisel, melyek miatt nagy támogató bázis és különös figyelem követte nyomon a költözést is: a zsidó kultúra-, illetve a civil kezdeményezések fiatalos, közösség alapú felületét.

Veszedelmes viszonyokA Király utcai Sirálynak már hat éve nem volt érvényes szerződése a tulajdonos önkormányzattal, emiatt az utóbbi hónapokban kereskedelmi tevékenységet (magyarul: hagyományos értelemben vett kocsmát) már nem is üzemeltethettek az épületben. Adomány alapon működött a folyadékpótlás, a programokat önkéntes alapon, civilek, egyetemisták, művészek kisebb-nagyobb közösségekbe rendeződve alakították ki.

A Sirály költözésekor rengetegen küldetésként élték meg, hogy segítsenek új otthont találni annak a helynek, amely időközben az ellenállás, a demokráciáért folytatott küzdelem emblematikus központjává fejlődött. A Vas utcába ment a Sirály, a RoHAM szomszédjába, ahol úgy tűnt jogilag biztosított a működés.

A jog nem elégA nyolcadik kerületi helyszín sem tartott sokáig. Május 2-án este ugyanis, az újranyitás utáni negyedik napon, a Vas utcai épület zárait lecserélték, a dekorációt leszedték, és a következő elegáns felirattal értesítettek mindenkit:„Tisztelt vendégek!!!

A Roham Bár bérleti jogviszonya megszűnt. A bérlemény átépítés alatt. Várható nyitás: 2013. 09. 01.
Üzemeltetési igazgatóság.”

Még új nevet sem kapott a Sirály, még kedvenc asztalt sem választottak a törzsvendégek, jött a meglepetés, hogy a RoHAM Bár tartozásai miatt nem lehet itt az új otthon. A bezárás egyébként jogszerűtlen volt, mert a tartozás még nem jogosítja fel a tulajt a zárásra. A Marom Klub felajánlotta a tartozások rendezését, hogy maradhassanak a vadiúj helyen, május 3-án pénteken pedig nyilvános fórumot tartottak a MÜSZI-ben. Egyelőre maradtak a kérdések, úgyhogy reméljük legközelebb már tartósabb hírrel jelentkezhetünk a közvéleményt régóta mozgató Sirály-helyszínnel kapcsolatban.