Az airbnb négy éve van a piacon, az utóbbi egy évben pedig akkorát nőtt (főleg szájról szájra terjedve), hogy már megkerülhetetlen és izgalmas szolgáltatásnak számít a globális szálláspiacon. Mit kell tudni róla, hogy működik, miben jó? Kérdések és válaszok, azaz (majdnem) minden az airbnb-ről.

Egy kis történetAz airbnb kapcsán az első érdekesség, ami megmosolyogtat rögtön az induláshoz köthető. Történt ugyanis, hogy három San Francisco-i srác lakbére pont akkor emelkedett meg, amikor a plusz bérlő kiköltözött, így kénytelenek voltak valami megoldás után nézni. Ebből született meg élelmes logikával az alapkoncepció: használjuk fel azt, ami van. Azaz osszunk meg, egészen pontosan adjuk ki a lakásunk szabad részeit mások számára egy alternatív és egyedi szálláslehetőségként, természetesen professzionális keretek között. Így lett végül az airbnb, amely kezdetben csak saját megoldásként funkcionált, végül pedig globális méretű cég lett. Az airbnb felületén keresztül a 2008-as indulás óta több mint 4 millióan foglaltak szállást, ebből mintegy három millióan az elmúlt évben, és itthon is egyre népszerűbbnek számít.

Hogy működik?Röviden összefoglalva egyszerűen: a honlapon keresztül rengeteg szállás közül lehet választani 39 242 városban és mintegy 192 országban a városi lakástól kezdve a kastélyokon át komplett szigetig. Ami tetszik. Ha pedig nem utaznánk, hanem saját lakásunkból szeretnénk egy kis profitot csinálni, netán társaságra vágyunk, egyszerűen tudunk regisztrálni az airbnb rendszerébe. Miután ezt megtettük, kitöltöttük a szükséges adatokat, az airbnb egy fotóst küld a kiadó helyre, így biztosítva a hiteles fotókat. „Célunk, hogy országszerte a lehető legtöbb felhasználó számára tegyük elérhetővé az airbnb nyújtotta élményt és a közösségi fogyasztás kultúráját. A jelenlegi nehéz gazdasági környezetben kihasználatlan tereik kiadásával felhasználóink extra bevételhez juthatnak, miközben hasonló gondolkodású emberekkel ismerkedhetnek meg” - fogalmazott Lena Sönnichsen, az airbnb Európáért felelős közösségi média és PR vezetője.

Az airbnb szimpatikus kezdeményezés, jó a lakástulajdonosoknak, otthonoknak, ahonnan kirepültek a gyerekek, egyedül élő embereknek és a kíváncsi utazóknak is. Persze, ha a személyes szféráról van szó, mindenki megfontolt, így az airbnb külön hangsúlyt fektet a rendszer biztonságára. A fizetést követően egy napig a cég biztonsági okokból az adatbázisában tartja az átulalt tételt, így ha az utazó nem a várt szolgáltatást kapja, vagy a vendégfogadó ember dönt úgy, hogy visszakozik, semmi gond. Emellett számtalan biztonsági lépést alakítottak ki, érdemes a teljes listáért az anyaoldalra kattintani. Szép képek és nagyon sok szálláslehetőség fogad majd minket. Az oldal beszél magyarul, fizetni pedig több mint 32 pénznemben lehet.

Az airbnb (a név eredete: air bed + bread 'n' breakfast összevonásából jön) egy jó szervíz, ahol lehet ismerkedni és aminek segítségével könyebben „utazni”. A lényeg az egyedi, a személyes szervíz és a közösségi fogyasztás. Ez jó, ebben van jövő, utazzunk még okosabban. Budapesten egyébként egyre jobban megy az airbnb, körülbelül 10 százalékkal nő havonta a felhasználók száma, szilveszter éjszakáján 1000 airbnb vendég érkezett a városba, és jelenleg mintegy 1500 budapesti szállás van a rendszerben. Te mit gondolsz róla?