Szó sincs arról, hogy a magyarok is csatlakoznak az űrversenyhez, de mindenképpen meg szeretnénk mutatni, hogy tudásból legalább annyi van itt, mint romkocsmából. A Google Lunar X Prize keretein belül, egy tehetséges csapat úgy döntött, hogy felküld egy Puli nevű járművet a Holdra. Egyelőre ugyan nem kell a Függetlenség napjába illő jelenetekre számítani, de talán a projekt ráírányítja a fiatalok figyelmét a tudományra.

Google Lunar X Prize

Az X Prize Alapítvány olyan versenyek meghirdetésére szakosodott, amelyek inspirálóan hatnak az amúgy sem unalmas tudományos életre. A Lunar X Prize-t 2007-ben jelentették be, amelyet ezúttal a Google szponzorál.

A verseny lényege, hogy magán-finanszírozású űrkutató csapatok harcolhatnak egy 20 millió dolláros fődíjért, amiért csupán annyit kell tenniük, hogy 2015. év végéig felküldenek egy saját készítésű járművet a Holdra, megtesznek vele 500 métert, és visszaküldenek néhány fényképet és videót a Földre. Nem hangzik nehéznek, igaz? Erre nevezett be a magyar Puli Space Technologies húsz másik nemzet száz tudósa mellett (vagyis ellen) egy saját készítésű járművel, amit Pulinak kereszteltek el, és valóban hasonlít is rá egy kicsit. De vajon melyik volt meg előbb, a név, vagy az eszköz?

Kis lépés a kutyának, nagy lépés (lehet) az országnakEgy 30 fős csapat tagjai eddig több, mint 25 000 munkaórát töltöttek a Puli kiképzésével, főleg szabadidőben, de végre úgy tűnik, hogy valami alakul. A csapat február elején beköltözött Budapestre, a Főpolgármesteri Hivatal épületébe, ahol egy irányítóközpontot alakítottak ki. A jármű, amelyet innen vezérelnek (pont úgy, mintha a Holdon lenne) éppen tesztelés alatt áll Marokkóban, ahol sivatagi terepen próbálja bizonyítani rátermettségét. Ez azért szükséges, mert itthon nem lenne lehetséges a Holdon található, rendkívül szélsőséges körülményeket leutánozni még a 4-es metró egyik építési területén sem, és bár a Szahara inkább a Marsra hajaz, jó teszt ez a járműnek.

Még utazás előtt fel kell készülni mindenre; a Pulit le kell fagyasztani, fel kell melegíteni, káros sugarakkal kell bombázni és elő kell készíteni arra, hogy nem lesz odafent sem konnektor, sem pedig szerelőcsapat. Az űrben a legszélsőségesebb körülmények között is állni kell majd a sarat, a durva holdport és a -150℃ és +125℃ közötti hőmérsékletingadozást, amellett, hogy a lehető legkönnyebbnek is kell lennie; 1 kg anyag űrbe juttatása ugyanis 10-15 000 amerikai dollárba is belekerülhet.

Az egyhónapos

marokkói

teszt után áprilisban

Santiago de Chile -be megy a

Puli

csapat a résztvevők találkozójára, ahol remélhetőleg lehetőség lesz még egy

tesztre

egy újabb kemény terepen. Utána viszont már tényleg azon kell gondolkodni, hogy hogyan fog feljutni a járgány a

Holdra . Erre persze már vannak ötletek, de még semmi nem biztos. A csapat egyébként a hivatalos

blogon

majdnem minden eredményről beszámol.


Természetesen a

küldetés

fontos célja, hogy a

Puli

épségben landoljon a

Holdon , és teljesítse a kitűzött

feladatokat , de fontos szempont még az is, hogy népszerűsítse a fiatalok körében a

természettudományokat , hiszen nagyon kevesen foglalkoznak jelenleg ezzel a területtel. A

Puli

projekt

jó példa arra, hogy annak ellenére, hogy rengeteg a munka és még több a kihívás egy ilyen vállalkozásban, mégis megéri ma

Magyarországon

ezzel foglalkozni. A Puli Space Technologies

a felfutóban lévő

űripar

meghatározó résztvevőjévé szeretne válni a jövőben. Szurkolunk!