A hangos és hirtelen bezárás után a Paulay és a Király utca közé eső Central Passage-ban újranyit a Gödör Klub. Az egykori helyet február elsejétől a Design Terminál vette át, és Akváriumként üzemel azóta. A munkálatok még folynak, de péntek este hattól az új Gödör már mindenkié.

A mindannyiunknak fontos és megkerülhetetlen Gödör Klub januárban költözött ki az Erzsébet téri épületből. Akkor megígérték, hogy folytatják, most pedig teljes havi zenei programmal várnak, nyomtatva, a régi tördelésben, ugyanazzal a papírillattal. Bár a hely más, ezt látva olyan mintha semmi sem változott volna.
Plázafunkció helyett közösségi tér
A helyszín a legérdekesebb. A Király utca 8-10. szám alatt található Central Passage egyelőre egy szürke átjárótér, társasház és üzletközpont borbolttal és a feje felett üvegtérrel, hogy a magasabban tartózkodó lakókat ne zavarja semmi. A passzázs 6600 négyzetméteréből 2200-at bérel az ideköltöző Gödör, amiből 1000-et a nyitásra be is építettett. A klub eltökélt célja a kulturális központ működtetése mellett, hogy olyan városi nappalivá alakítsa át a jelenlegi teret, amely egyszerre művészeti-kulturális-közösségi placc és alternatív bevásárlóközpont.

A tervek szerint fair trade bolt nyílik itt hamarosan, termelői és design piacokat is szerveznek és növényesítési programot is kidolgoztak (Kárpát-medencei pormegkötő növények főszereplésével). Apró lépések a szmog ellen és a tudatos vásárlásra ösztönzés felé. Mi pedig várjuk a jelenleg betonhegyből zölddé alakuló közösségi kertet a belváros közepén, főleg, ha összejön.

A hely elmondás alapján olyan mint egy művelődési ház, pedig még meg sem nyílt. A Gödör nyárra pihent egy kicsit, most pedig újrahangol, jelentősen átalakítva ezzel a Gozsdu udvar és a környék közegét. Filmvetítésekkel, roma fesztivállal, hangsúlyosan élő zenével, irodalommal és színházzal vár november 30-ától az ezúttal 10+5 évre szerződött Gödör Klub. A korábbi programstruktúrát követve a passzázsban is különböző korosztályok és társadalmi rétegek találkozását jósoljuk.
Miért pont ide?
„Amikor megláttuk ezt az üzletközpontot, azt gondoltuk, a Gödörnek nincs keresnivalója itt. Aztán továbbgondoltuk, és tulajdonképpen pont, hogy van. Egy szociálisan, zöld témában érzékeny élhető városi nappalit szeretnénk létrehozni itt.“ A klub fejei színeket, bútorokat szeretnének, és úgy kialakítani a teret, hogy az embernek kedve legyen ide bejönni. És ez az, ami a Central Passage-ra maximálisan ráfér. Mert jó helyen van fedett üveggel a tetején. Lehet boros pohárral csillagokat nézni, és így tovább. Kezdetnek pedig jó koncepció a Gödör válasza arra a kérdésre, hogy mit is lehet kezdeni ezzel a plázával.

Szórakozz, és figyelj magad fölé!
Kompromisszumok mindenhol vannak, anélkül elég nehéz a műfaj. Itt például figyelni kell a lakókra, a passzázs felett 271 lakás van, amelyből épp 200 van külföldi tulajdonban átmeneti szállásként használva. Az udvaros Gödör már klubnak épült, nem úgy mint az Erzsébet téri, ahol a színpad speciel a kiállító térben volt. Körülbelül hatszáz fő befogadására hivatott a tér, ahol most pénteken előkerülnek az erősítők. Stílszerűen Sziámival, hiszen 2002-ben az első verziós Gödör is vele indult. A nyitás pedig két napos annak rendje és módja szerint.
És hogy mi lesz a közeljövőben?
Tom Select, Dresch Quartet, Kaláka, Odett, Akkezdet Phiai, Amber Smith, a nyáron elmaradt Athe Sam roma összművészeti fesztivál, Mary Popkids, Ős-ef Zámbó Happy Dead Band, Berlinből érkező DJ Robert Soko, Korai Öröm mint házi zenekar, aztán meg a többi. Már van programfüzet mint a régi szép időkben. Avanti, Gödör!

UPDATE: Bezárt