6.45 Faludi filmklub


A 6.45 Faludi filmklub nem véletlenül szerepel listánkon az első helyen. Nagy hagyománnyal rendelkező mozgalom ez, mely idén a kilencedik évadát kezdte meg, s hosszú működése alatt stabil törzsközönséget is képes volt kialakítani magának. Messze terjedő híre miatt viszont minden alkalommal találkozhatunk új arcokkal is a kéthetente szerdánként rendezett eseményen az Uránia Filmszínházban. A filmklub elévülhetetlen, örök témája a látható és láthatatlan keresése a világunkban a filmművészeten keresztül – ez a tematika pedig rendkívül változatos alkotásokat ölel fel. A vetítéseket követő beszélgetéseket minden alkalommal neves szakemberek, filmkritikusok, olykor pedig, hazai filmek esetében, maguk az alkotók vezetnek. Januárban új évad indul, a féléves tervezetben pedig egymást érik a legkülönfélébb filmesek nevei Nyikita Mihalkovtól kezdve Kathryn Bigelow-n át Aki Kaurismäkiig. A féléves bérlet jelenleg 1890 forintba kerül, emellé minden alkalommal helyjegyet kell váltanunk, adott filmekre viszont 700 forintért is kaphatunk jegyet az Uránia pénztárában.
Szerzői filmklub

A nemes egyszerűséggel Szerzői filmklub névre keresztelt vetítéssorozat nem árul zsákba macskát, beváltja az elnevezésében foglalt ígéretet: szerzői (művészfilmes) rendezők munkáit mutatja be, jellemzően a korábbi évtizedek filmterméséből válogatva. A 6.45-höz hasonlóan a vetítések után az adott témában jártas szakember által vezetett beszélgetéssel zárul minden alkalom. A régi filmek rajongóinak egészen biztosan itt a helyük, ha valaki azonban eddig csak kurrens filmeket nézett, éppen ezért érdemes benéznie csütörtök esténként a XII. kerületben a Nyitott Műhelybe: ma szinte minden ismert amerikai rendező ezekhez az alkotókhoz tér vissza inspirációért. A jelenleg futó sorozat a hatvanas évek francia újhullámos rendezőit kívánja közel hozni az érdeklődőkhöz, decemberben Jacques Rivette-nek, valamint Tarantino bevallottan kedvenc rendezőjének, Jean-Luc Godard-nak egy-egy filmjét vetítve.
Tarantino Filmklub

S ha már Tarantinóról szó esett – noha több alkalommal is foglalkoztunk vele – ebből a listából sem hiányozhat az egykori videótékás eddigi életművét bemutató filmklub, melynek vetítései az Ötkertben minden kedden este 20 órától kezdődnek. A belépő ötszáz forintot kóstál, a jó hangulatú beszélgetés a többi Tarantino-rajongóval pedig kivételes élmény.
Indiai Filmklub

Bollywood szerelmeseinek ajánljuk az ingyenes, havonta kétszer, pénteki napon megrendezésre kerülő Indiai Filmklubot az Indiai Kulturális Központban. A műfaj igazán megosztó jelenség a filmvilágon belül, aki azonban egyszer rákapott a két-két és fél órás, zenés-táncos jelenetekkel sűrűn megspékelt, nagyszabású szerelmi történeteket és az ikonikus indiai sztárszínészeket felvonultató filmek ízére, annak kihagyhatatlan élmény a többi rajongóval végignézni Shahrukh Khan szinte kimeríthetetlenül nagy életművét.
Pest megér egy estet!

A Pest megér egy estetelnevezésű városfilmklub novemberben indult, s minden kedden este megrendezésre kerül az Örökmozgóban. Már az első vetítés is majdnem teltházzal ment, a hazai urbanisták és civil Budapest-rajongók körében tehát, úgy tűnik, az izgalmas kezdeményezés pozitív visszhangra talált. A programot két félévre tervezik, a vetítések különlegessége, hogy az egészestés nagyjátékfilmek mellé minden alkalommal kapunk egy-egy kísérőfilmet is, a vetítésekre meghívott vendégek pedig a legkülönfélébb területek szakértői. A két félév tervezett programjában a beszélgetéseken találkozhatunk a BKK vezérigazgatójával, Vitézi Dáviddal, az állami főépítész dr. Sersliné Kócsi Margittal, de Müller Péter Sziámi zenésszel, és Závada Péter költő-slammerrel is.
Godot Filmklub

A Godot Filmklub tulajdonképpen nem is egy, hanem mindjárt három filmklubot is magában foglal, hiszen a szervezők a Moha Kávéház és Kultúrtérben kedden, szerdán és csütörtökön este is várják a filmrajongókat. A párhuzamosan futó három tematikus sorozatból minden hétre jut egy-egy darab, melyek megtekinthetőek vetítésenként ötszáz forintos belépő, avagy háromezer forintért tíz alkalomra szóló bérlet ellenében. Az ehavi keddi összeállítás „Táj – lélek – sors” címen megy, a filmekben közös az ötvenes-hatvanas évek modern filmjére jellemző lélektaniság, az egyes alkotások azonban bejárják az egész világot Japántól Lengyelországig. A „Nyugatnémet újhullám” a német fim egy sajátos időszakát mutatja be a késő hatvanas és hetvenes években, míg a „NŐK – a képzeletben és a valóságban” elnevezésű blokkban ikonikus női karaktereket láthatunk olyan emblematikus filmekben, mint a Persona, vagyaz Iszonyat.