A legjobb mesék – csakúgy, mint a legtöbb műalkotás – sokrétűek, mert vidám perceket szerezve segítenek kikapcsolódni, miközben el is gondolkoztatnak bennünket. Készítettünk nektek egy két részes összeállítást, azokból a klasszikusokból, amelyek mindegyike magyar fejek és kezek munkáját dicsérik. A következő meséket egytől egyig a Pannónia Film Stúdióban keltették életre.Jelszó: nézd újra!

Macskafogó

A Macskafogó egy magyar-német-kanadai koprodukció, mely 1986-os debütálását követően azonnal televíziós sikersztori lett. Mickey Mouse után 80-ban jarunk, az X Bolygón. A rajzfilm a macskatársadalom ördögi terve köré szerveződik, miszerint teljesen el akarják pusztítani a Föld egérpopulációját. Ezt a rémálmot csak akkor lehet megakadályozni, ha Professor Fushimishi ellenakcióját sikerül véghezvinni. A missziót az Intermouse egykori szuperügynökének, Nick Grabowskinak címzik, hiszen talán ő az egyetlen, aki képes megmenteni az egereket. A macskák eltérítése érdekében egy másik ügynök, Lusta Dick is bevetésre kerül csaliként. Sajnos azonban Mr. Gatto, a macskabűnözők vezére jobb kezével, Fritz Teufellel karöltve mindent megtesz, hogy megsemmisítse Grabowski terveit. Még egy négyfős patkányalakulatot is felbérel az egér zseni elfogására.

Mézga család

A „magyar Simpsons család” először 1968-ban jelent meg a képernyőn, majd 1974-ben és 1978-ban újabb évaddal jelentkezett. A sorozatot egy látszólag teljesen tipikus középosztálybeli család ihlette, a következő szereposztással: Géza, a kétbalkezes apa, aki felesége, Paula mellett játssza a másodhegedüs szerepét; Aladár, a család 12 éves csodabogár fia és a tinédzser Kriszta, aki korosztálya bohóckodásait testesíti meg. Az első évad fő motívumai az MZ/X, azaz Öcsi által generált konfliktusok. MZ/X a család harmincadik századi leszármazottja, aki különböző high-tech kütyüket küldözget a jövőből, hogy megkönnyítse a család életét. Köztudott azonban, hogy a pokol felé vezető út is jóindulattal van kikövezve.

Maffia, a cica, Blöki, a kutya és Dr. Máris, a cinikus szomszéd szintén hozzájárulnak a bonyodalmakhoz.

Pom-Pom meséi

Pom-Pom Sajdik Ferenctől kapta alakját, aki Csukás Istvánnal közösen álmodta meg felmosó-paróka hibrid személyiségét és történeteit is. Főszerepet kapott Picur, az iskolás kislány is, akinek életét Pom Pom történetei hivatottak megkönnyíteni, illetve szebbé varázsolni.

Pom Pom olyan szerethető lényekkel tömi meg Picur életéhez szorosan kapcsolódó meséit, mint például a csoki fanatikus, Gombóc Artúr.Pom Pom meséi két szezont éltek meg, 1980-ban és 1981-ben, de akárcsak a Macskafogó és a Mézga család, egy szempillantás alatt elérték a rajzfilmek panteonját, és ma is gyakran hallhatunk a kis borzostól származó idézeteket.

Kérem a következőt!

A közönség az 1974-es debütálást követően szinte egyből Dr. Bubóra keresztelte a mesét. A név a főszereplő pszichológus baglyot jelöli, aki egy odúban praktizál. A vérbeli agglegény, Bubó rajong a jó szivarokért, és azt vallja, hogy minden betegség lelki okokra vezethető vissza. Így pszichológiai módszerekhez folyamodik, diagnózisaival viszont általában eléggé mellé lő.

Bubó asszisztense, a hatalmas szívű Ursula, halálosan szerelmes a doktor úrba, és gyakran kell megvédenie vajszívét a felbőszült paciensektől.

A szereplők közt van még Sólyom Csőrmester, az erdei törvények őre, aki egy kicsit túlbuzgó, amikor társai letartóztatásáról van szó. Beosztottja, a hírnök Teknőc Ernő pedig főállásban kergeti az őrületbe főnökét csigalassú munkavégzésével. A Kérem a következőt!
nagyszerűen ironizál a pszichológiai és társadalmi problémákkal kapcsolatosan, persze mindezt könnyen emészthető és szórakoztató módon. Apropó, lelki problémák! Az erdőlakók nevetséges nehézségekkel küzdenek: az elefánt kisebbségi komplexusra, a bolha megalomániára, a liba hipochondriára, a malac pedig alkoholizmusra panaszkodik.

Frakk, a macskák réme

Bár az enyhe kifejezés, hogy Frakk nem kedveli a két idegesítő cicát, akikkel együtt kényszerül élni, a cím mégis félrevezető, hiszen a magyar vizsla egyáltalán nem egy rémisztő macskagyilkos. A beszélő négylábúak triója egy nyugdíjas házaspárhoz – név szerint Károly bácsihoz és Vilma nénihez tartozik. Míg Károly bácsi szíve egyértelműen Frakk felé húz, Vilma néni a kiállhatatlan macskákért rajong. A lusta cicák párosa; Lukrécia és Szerénke tulajdonképpen folyamatos hadban állnak a vizslával. Ez az ősi rivalizálás a szélsőségek-, a különböző attitűdök-, illetve a nemek közti konfliktust is szimbolizálja, miközben minden korosztályt megnevettet.

FrakkotBálint Ágnes alkotta, három évadot élt meg, miután 1972-ben debütált.

A kockásfülű nyúl

A Kockásfülű nyúl egy olyan nyusziról szól, aki propellerként használja a füleit és úgy száll el velük, akár egy hippi Woodstockban. Persze mindezt nem céltalanul teszi, hanem azért, hogy kisegítse mindazokat, akik rászorulnak. Az angyali, zöld színű nyuszi fő motivációja egyszerűen az, hogy nagylelkű és kedves, hiszen sem jutalmat, sem dicsőséget nem vár tetteiért cserébe. 1975 és 1978 között 26 epizód jött ki, majd a kilencvenes években újból megjelent, ezúttal pólónyomatként és plüssállat formájában.

A nagy ho-ho-horgász

A sorozat 1982-ben indult, második évadjára pedig két évvel később, ’84-ben került sor. A történet a Nagy Horgász és barátja, Főkukac kalandjai köré szerveződik. A Dargay Attila és Füzesi Zsuzsa által rendezett mese megragadja a valódi szenvedéllyel űzött tevékenységban rejlő varázslatot, és igyekszik tanítani nekünk valamit arról, hogy a lelkesedés és a kitartást tényleg segít az akadályok legyőzésében.