2012 egyértelműen az új fővárosi szórakozóhelyek éve. A folyamatosan színesedő Pest után szabadon, a Krisztina tér környéke is új közösségi italozó-barátkozó térrel gazdagodik: az egykori Mini helyén (szerettük a halpiacot) ugyanis csütörtökön nyit a Spicc.

Mini. Helyett. Spicc.Azaz, hogy megnyílt és mégsem. A hivatalosan egy nap múlva, október 18-án, szüretidéző traktoros, csizmás eseménnyel nyitó Spiccszeptember eleje óta fogad látogatókat pop-up eseményein és csepegtet magáról információkat.

Spicc, csupa kisbetűvel, kreatív logóval, minimál grafikával – ennyit látunk elsőre a helyből, a Roham utcában tovább szélesedik. A Spicc alapkoncepciója szerint egy új színtér lesz Budán, a Déryné közvetlen szomszédságában, amely fesztelen, laza igényességet kínál az ideérkezőknek. Szépen befotózott és tányérra tett lángost háromszázötvenért, a magyar gasztronómia által inspirált tapaszokat, szép pultot, meleg fényeket.

A Spicc mint térA Spicc öndefiníciója szerint egy olcsóbb árfekvésű, igényes (alapvetően) borfogyasztó hely, ahol minden minőségi és termelői, megkerülve a széles körben ismert pincészeteket.

Habzó bort csapolnak, a már említett termelői fehér, rosé és vörös borokat pedig úgy mérik, mint Bagaméri a fagyit. És ez jó. Egy olyan helyet ígérnek, amely nem romkocsma (ki akar romkocsma lenni 2012-ben?), és nem hódol a legújabb trendnek, a romosított indusztriál (minőségi) vonalnak sem. Ez utóbbi azonban valószínűsíthető, időbe telik, mert az előzetes elképzelésekkel szemben bizony a Spiccben is felfedezni a fent említett elemeket. Nem baj, ettől budapesti és trendi.

Étel-italEgy, körülbelül nyolcvan-száz fő befogadására hivatott bár, kiállító tér és elegánsan megitató-megetető, munka utáni beszélgetős hely, amely keddtől szombatig este hattól éjfélig van nyitva. A klasszikus boros megoldások mellett - tisztán, fröccsben, hosszú lépésként és így tovább -, a ház saját koktélt tervezett, amely gyakorlatilag a népszerű Testa Rossát gondolja tovább: tört málna habzó borral elegyítve, más néven Spicc.

Emellett persze limonádét is lehet kapni szintén trendin befőttesüvegből; a legérdekesebb eresztés innen a cékla, de a rózsaszirmos és a chilis-csalános is megérhet egy-egy misét.

Pestiesedés BudánHa pedig éhesen érkeztünk a helyre, netán itt jött meg az ihlet, bisztró típusú magyaros ételek közül válogathatunk, mint például lángos, fánk, tepertő, de pâték, saláták, kisebb-nagyobb szárnyasok is szerepelnek az étlapon.

A Spicc egy szép tér, valahol tagadhatatlanul budai. Csütörtökön nyitnak gumicsizmákkal és egy traktorral az előtérben, az izgalmi kérdés pedig még hátra van: vajon ki lesz a hely közönsége? Mert fesztelennek fesztelen, az alap borok jó árban vannak, de ez önmagában semmihez sem garancia. A pestiesedés Budán koncepcióból meg bármi kisülhet. Ha az egykori Mini közönségét (rutinból erre kanyarodókat) is elkapja a lángosozás új, Krisztina téri, meleg lámpás érzete, elmondható, hogy a Spicc tényleg újított. Mert Louis Vuitton-nal pecsenyézni kétségkívül menő.