Október közepén is halljuk még a Sziget visszhangját! A Daily Mail újságírója, Gary Edwards hosszas cikkben írta le, Michael Eavis, a Glastonbury Fesztivál atyjának véleményét. Eavis elismerte: a jövőre negyvenharmadik szülinapját ünneplő somerseti fesztiválnak van mit tanulnia az európai királytól. Kisebb az anarchia, elképesztő a hangulat és mindez tisztán. Sőt! Budapesten.

Eavis: „Nem szoktam meg a második helyet”

Michael Eavis azért is érkezett a fesztiválra, hogy csekkolja mivel győzhetett a Sziget az övével szemben. Szerencsére a Stone Roses koncerten és a sok, - érzése szerint - Galstonbury-i társaiknál rendesebb fiatal között elég jól érezte magát ahhoz, hogy jó szívvel el tudja ismerni a Sziget-győzelem lehetséges okait.Miért jár győzelem?Ha valakinek a szavára érdemes adni egy fesztivállal kapcsolatban, akkor az Eavis. Figyeljük csak! Bár a sátortáborban nagy a káosz és elég kényelmetlennek tűnnek a fekhelyek is, de egyébként rend és tisztaság honol a Glastonbury-hez képest. A rend fogalom említése persze visszásan hat egy fesztivál értékelésekor, de inkább csak arra vonatkozik, hogy a tematikus sátrak, a fellépők és az emberek viselkedése összességében átláthatóbb, mint Somersetben.
Miután Eavis a Sziget hajóval kikötött az Óbudai-szigeten, imádta a művészeti- és irodalmi sátrakat, illetve a koktél bárokat is. Emellett külön kiemelte, az óriáskereket is. A bicajok és a bungee jumping is lenyűgozték, de a toborzó sátornál aztán végképp tátva maradt a szája.

Bár a fellépőket pásztázva (Korn, Stone Roses, Snoop Dogg, The Killers, Horrors, Glasvegas, Hurts, Placebo, Crystal Fighters, Friendly Fires, The xx, Noah & the Whale, stb) Eavisnek eszébe jutott a több száz előadó, akik már biztosan ott lesznek az idei Glastonbury-n. Persze a neveket még véletlenül sem árulta el.

Van, amit csak itt lehetCsak a Szigeten lehet megengedni azokat a nyugat-európaiaknak (hát még angoloknak) vonzó árakat, amikért itt fesztiválozhatnak. Igaz, a magyar közönségnél már idén kiverték a biztosítékot a jegyárak, úgyhogy ebben az előnyben nehezen tudunk egyetérteni Eavis-szel.

Abban már sokkal inkább, hogy a kontinens egyik legcsodásabb városa ad otthont a fesztiválnak, mindazzal a többlettel, amikről mi írni szoktunk Nektek. A kávézóktól, a Bazilikán át, a gyógyfürdőkig rengeteg olyan dolgot említ Gary Edwards, melyek szerinte szerepet játszott abban, hogy Michael Eavis gratulált a Sziget győzelméhez.