Újabb fotós munkáját ismertük meg a napokban, ami mellett nem tudtunk szó és kérdések nélkül elmenni. Bolla Zoltán évek óta Art déco stílusú épületekre kiélezett szemmel bóklászik Budapesten, hogy ezeket megörökítse, majd – egyelőre kizárólag – Google+ profilján publikálja is. A város szecessziós remekeiről viszonylag sok szó (és kép) esik, de az ezt követő irányzat épületeit egy több ezer darabos gyűjtemény megosztásával kiemelni: igazi városmisszió.Fókuszban  a gyűjtőszenvedély; részletek és válaszok Bolla Zoltántól.

We Love Budapest: Miért éppen az Art déco?

Bolla Zoltán
: Tudatosan Art déco épületeket 2010 augusztusától kezdtem el fotózni. Ismertem már a külföldi, háborúközti dekoratív építészetet az internetről, és kiváncsi voltam, hogy van-e ennek magyar lenyomata. Nagyon gyér szakirodalmat találtam arról, hogy Magyarországon létezett-e Art déco, így felkerekedtem magam kideríteni.
Épületeket egyébként 2007 szeptemberétől fotózok, akkor az érdeklődésemet a századfordulós "szecessziós" stílusok keltették fel.WLB: Mindig is motivált az, hogy gyűjteményt hozzál létre vagy ez fokozatosan alakult ki?

B.Z.
: Elsősorban a szépet szeretem, pláne rendszerezve. Igazából jókedvemből osztottam meg az internetes nyilvánosságal.

 WLB: Mióta fényképezel?

B.Z.:
Akkortól, amióta ajándékba kaptam az első digitális fényképezőgépemet 2003 júniusában.

WLB: Az elejétől fogva hálás témának találtad Budapest Art déco épületeit?

B.Z.:
Igen, viszonylagos ritkaságuk és publikálatlanságuk miatt.

 WLB: Milyen típusú fényképezővel kezdted a munkát?

B.Z.:
Canos S3 IS. Most is ez van, talán jövő évig használom még. Igazából nem vagyok profi fotós, inkább csak amatőr művészetkedvelő, így csak automata módban kattintgatok, mert most elsősorban a dokumentálás és nem a beállítás fontos nekem.

WLB: Mi az oka annak, hogy mostanában a részletek felé orientálódsz?

B.Z.:
Mert másodsorban az ornamentika változását, fejlődését és forrásait is kutatom.

 WLB: Mi a legközelebbi projekted?

B.Z.:
Ahogy az időm és energiám engedi, azt az egészet rendszerezve publikálni.

WLB: Fénykép témákat tekintve?

B.Z.:
A város-, illetve az országhatáron túl is körülnézek a kamerámmal. Külföldi nagyvárosok századfordulós - „szecessziós” - és háborúközti dekoratív - „Art déco”- építészetére fókuszálva.

WLB: Milyen visszajelzéseket kaptál a publikációt követően?

B.Z.:
Több embertől hallom vissza sok más ismerősük érdeklődését, köztük építészekét is. Nagyon pozitívak a visszajelzések, nagyrészt a képek „újdonsága” és a témára fókuszáltságuk miatt. Egyébként a Google+-on kívül sehol másutt nem lehet még megnézni a képeimet. Még mindig van fényképezni és így feltöltenivalóm is.

WLB: Melyik nagyvároséhoz hasonlít leginkább Budapest art déco oldala?

B.Z.:
Elég kevés a stílustiszta budapesti Art déco épület. Javarészt a földrajzi közelség, így a kulturális hagyományok miatt az osztrák- és a német expresszionizmus hagyott erőteljesebb nyomot a magyar Art déco építészeten. Így bécsi hatásokat látni, illetve kisebb mértékben hamburgiakat is - például a Madách tér. A párizsi hatás ezeknél később jelentkezik, de az ottani ornamentika nélkül.

WLB: Mi a véleményed a legújabb budapesti épületekről?

B.Z.:
Nekem kevés bennük a fantázia és kicsit nyomasztók is. Elsősorban a lakóépületekre gondolok.

WLB: Melyek a legjobb budapesti kutatóhelyek az épületek iránt érdeklődők számára?

B.Z.:
Ismeretlen épületek esetében a Teve utcai Tervtár. Ismert épületek esetében pedig a következő könyveket ajánlom nekik: Gerle – Kovács – Makovecz: A századforduló magyar építészete és Ferkai András: Buda, illetve Pest építészete a két világháború között.

WLB: Esetleg nem szeretnél más stílus felé is nyitni?

B.Z.:
Azon kívül amit most fotózok, szinte már minden közbeni és korábbi stílust dokumentáltak az elmúlt 150 év alatt. A történelmi építészeti stílusokból bőven tele van az internet és szakirodalom, a századvégi historizmuson annyira nem szűrődik át az építőművész egyénisége, a későmodern, a posztmodern és a kortárs építészet meg nagyrészt taszít. Hát így maradt meg nekem az Art déco és a szecesszió.