Az Andrássy úttal párhuzamos Benczúr utca Hősök teréhez közeli végén van a Magyar Vegyipari, Energiaipari, és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége. És, hogy kit érdekel ez még? Azt, aki szeretne egy jót ebédelni. Igaz, a negyedik emeletig kell menni érte (ha ezt gyalog tesszük közben híres kémikusokkal, biológusokkal, orvosokkal, gyógyszerészekkel a balunkon), viszont cserébe a szájhagyománnyal ellentétben itt nem egy egyszerű, klórszagú tálcás, íztelen „menzát” kapunk. Teszteltük a Retro Éttermet.

Húsz per hétA Benczúr utca 45. szám legfelső emeletén már 20 éve étterem található, és hét éve üzemelteti a jelenleg itt dolgozó család. Retró hangulat, 800 forintos menü, két-három bőséges fogással, kockás abrosszal, vidám légkörben. Házias ízek, pontosabban rántott húsok (nem dietetikus adagban), rántott camambert (majonézes tartárral), hasábburgonya (olajban rendes krumpliból sütve), kakaós palacsinta (édes töltelékkel). Mindez már önmagában retró, az enteriőr azonban még rá is erősít erre a sokaknak nosztalgikus, többeknek már cool hangulatra. Felszolgálás és a la carte van; kifőzde, tálcázás, vacsora és hétvégi nyitvatartás nincsen a Retro Étteremben.

Éhes brókerekDélelőtt tizenegytől fél háromig tart az az időszak, amelyben a környező irodaházak dolgozói megéheznek egy kis Retro-ra. Meglepő, hogy a vendégkör egy két éve egyre fiatalodik. Hogy terjed a Retro híre? A facebookon, hivatalos oldal nélkül.
Az aznapi menün túl mindig kint van a következő napi lista is, ezt fotózzák le és küldik szét az idejárók. Persze csak azoknak, akiknek egyáltalán dilemmáznak a másnapi ebédet illetően. Az abszolút favorit a rántott hús, a gulyásleves és a házilag készített aranygaluska. Az étlapon egyébként szerepel mindig nyolc-tíz féle főétel is a napi menün túl.

Retro spéciAz étterem sikere töretlen, bár a környéken egyre nagyobb a konkurencia (két kifőzde, meleg étel a hentestől, az Üvegpalota önkiszolgáló étterme). Így főként a rendezvények éltetik a Retro-t. Az épület díszterme viszont a külsőségek ellenére, nem csak munkavédelmi konferenciáknak, nyugdíjas összejöveteleknek ad otthont. A Retro catering kedvence például az évente kétszer jelentkező Motoros Találkozó. Ilyenkor 15-től 100 évig terjed az asztaltársaság életkora. A rendezvények egyébként megtörik a retro vonalat olyan szempontból, hogy mindig az adott vendégkörhöz igazodó hangulat, de azonos színvonalú ételek várják a vendégeket.

Az étteremben egyébként a foci a dominás sport: stoplis cipő, Fradi-mez, csapatképek, válogatott relikviák. Szakmai elhivatottság, gyűjtő- és főzőszenvedély, a RetroÉtterem az a hely, amit legalább egyszer jól meg kell néznünk magunknak, és végigkóstolni. Okostelefont el, illatos nagy alakú újságpapírt elő.

Benczúr 45 Retro Étterem
Cím: 1068 Budapest, Benczúr utca 45.