Ki Buddha? Mi a karma? Miért jó meditálni? Hogyan lesz egy dán férfi a buddhista hagyomány teljes jogú lámája és tanítója? Miért van a 17. Karmapa a Huszár utcában? Ezekre a kérdésekre mind tudták a választ azok, akik részt vettek a Gyémánt Út Buddhista Közösség meditációs és kulturális központ átépítésének ünnepélyes alapkőletételén. Íme egy kis ismertető azoknak, akik kíváncsiak arra, hogy milyen nagy építészeti vállalkozás vette kezdetét a közösség számára rendkívüli június 26-án.

Sörgyár helyett

A Huszár utca 7-9. szám alatt található épület régebben Dreher Sörgyár volt, 2001-től kapta meg a buddhista közösség, 2003-ban pedig műemlékké nyilvánították. A Gyémánt Út Buddhista Közösség ezen a helyen tartja ingyenes meditációit, előadásait, illetve itt élteti a buddhista hagyományok nyugati áramlatát. A közösség tagjai abban hisznek, hogy a 2560 évvel ezelőtt, a mai Nepál területén született Buddha tanításai a tudat közvetlen megtapasztalásához kínálnak hatékony módszereket. Nyugaton egyébként több mint hatszáz világi Gyémánt Út Buddhista Központ működik, ezeket mind Láma Ole Nydahl és felesége, Hannah alapította. A láma barátságon és idealizmuson alapuló önkéntes munka segítségével működteti a központokat. Legfőbb tevékenységük a közös meditáció, ami tulajdonképpen az erőfeszítés nélküli időzés abban, ami van.Kapszulatemetés„Itt és most alakítjuk a jövőnket saját cselekedeteinkkel” – ez a buddhizmus egyik legfontosabb elemének, a karmának a közvetett jelentése. A buddhista közösség ma nagy lépést tett a jövőépítés mezején, hiszen szertartásos keretek közt elindította egy U-alakú központ megépítését. Az épület alapkövébe időkapszula került, melyet a 17. Karmapa, Trinli Táje Dordzse – a tibeti buddhizmus legfontosabb képviselője – is végigkísért. És hogy mit rejt a kapszula?
Két alaprajzot, öt látványtervet, az épület eddigi történetét, a június 26-i Magyar Nemzetet, illetve egy-egy 200Ft-ot, 1-€-t, illetve 1$-t. Ezeken túl pedig számos világi- és szellemi jelképet helyeztek el benne, így egy Kis-Buddha-szobrot, öt halom féldrágakövet, valamint egy Mandalát is.

Központban a meditációA beruházás három nagyobb részből áll: egy 450 négyzetméteres meditációs helyiség, egy közösségi terem, egy kegytárgybolt, illetve egy gyermekjátszóház alkotják. A komplexum különlegessége, hogy a teteje, melyre napkollektorok is kerülnek, fűvel és cserjékkel lesz beborítva. A körülbelül két évig tartó munkálat végeredménye a látványtervek alapján magáért beszél. Csúszás sem nagyon várható, így a közösség tagjainak, illetve az érdeklődőknek is „minden okuk megvan az örömre, és minden meditáció és mantra növeli ennek hatását.” (Láma Ole Nydahl) Kár, hogy a 4-es metró nem barátságból és idealizmusból épül.